Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

AΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ", Μαρια Τζιρίτα, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματια της Chaido Kouroupaki


Η ιστορία μας ξεκινά από την δεκαετία του 60 ως την σημερινή εποχή. Η Αιμιλία και ο Αντώνης είναι ένα ζευγάρι που έφτιαξε μια όμορφη οικογένεια σε κάποιο ορεινό χωριό της Κορινθίας και την μεγάλωσαν έχοντας αποκτήσει δυο γιους τον Ζαχαρία τον μεγαλύτερο και κάποια χρόνια μετά τον Μάξιμο. Η αδυναμία όμως που έδειξε ο πατέρας από την πρώτη στιγμή για τον Μάξιμο, ήταν καταλυτική για την ζήλια και κάποιες φορές το μίσος που άρχισε να αισθάνεται ο μεγαλύτερος αδερφός. Ο Μάξιμος μεγαλώνει χτίζοντας ένα ακέραιο χαρακτήρα, έχοντας πάντα μέσα του τα λόγια του αγαπημένου του παππού……. «Ποτέ να μην αδικήσεις κανένα άνθρωπο.
Η αδικία είναι ότι χειρότερο στη ζωή, αγόρι μου.
Και να πληγωθείς και να πονέσεις, πόνο μη δώσεις.
Και να αδικηθείς, μην αδικήσεις. Να είσαι ταπεινός.
Την καρδιά σου βράχο να κάνεις αν χρειαστεί,
Μα στην αδικία μην παραδοθείς…»

Μέσα από την ροή της ιστορίας ο κάθε ήρωας μας δίνει κομμάτια του εαυτού του, δείχνει τις καλές και τις κακές του πλευρές , ξεγυμνώνεται μπρος τα μάτια μας η διαφορετικότητα του κάθε χαρακτήρα με τις αδυναμίες , τα λάθη και τα πάθη τους ακόμα και τις σκέψεις τους στη διάρκεια της κοινής τους ζωής.
Ο Αντώνης , ο πατέρας είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει την οικογένεια του , δίκαιος και κάποιες φορές τρυφερός, όμως μεγαλωμένος με το πρότυπο του « άντρα η κεφαλή της οικογένειας» άρα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε αυτήν , οπότε κάποιες φορές για να αποδώσει δικαιοσύνη ακόμη και μέσα στην οικογένεια γίνεται οξύθυμος και κάποιες φορές βίαιος. Η γυναίκα του η Αιμιλία, μια γυναίκα υποταγμένη στην θέληση του άντρα της, από την αγάπη της για αυτόν , ενώ βλέπει κάποιους λάθος χειρισμούς του όσον αφορά το μεγάλωμα των γιων τους , δεν του φέρνει αντιρρήσεις και αποδέχεται τον τρόπο του. Ο Ζαχαρίας ή Ζάχος, ο πρώτος γιος είναι ένας δύσκολος χαρακτήρας που χωρίς λόγο αισθάνεται αδικημένος. Έτσι μεγαλώνει έχοντας αναπτύξει μέσα του έντονες κακίες και συνεχίζει να ζει χωρίς αίσθηση κινδύνου και εκτός ορίων κάποιες φορές. Ο δεύτερος γιος ο Μάξιμος ένας χρυσός χαρακτήρας ένας άνθρωπος με ποιότητα ψυχής, ακέραιος, δοτικός, σοφός και τίμιος ακόμη και από την νεαρή του ηλικία, με συναισθηματικό πλούτο, είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας. Στην πορεία της ζωής τους , ο μεγάλος αδερφός μετά από ένα άσχημο γεγονός εξαφανίζεται και μένει μόνος του ο Μάξιμος να στηρίξει τους γονείς του. Ένας άνθρωπος με τόση καλοσύνη και λεβεντιά που είναι η χαρά της κάθε μάνας , μέχρι την στιγμή που ο πόνος και οι απώλειες θα τον χτυπήσουν η μια μετά την άλλη και θα τον κάνουν να χάσει την πίστη του στη ζωή και να γίνει σκληρός σαν βράχος. Και εκεί γνωρίζει την Σαβίνα, το πρόσωπο- κλειδί της ιστορίας που θα καταφέρει να ζεστάνει πάλι την καρδιά του. Και εκεί που καταφέρνει μετά από τόσο πόνο να βρει κάποιες ισορροπίες η επανεμφάνιση του αδερφού του θα τα ανατρέψει όλα; Πόσο εύκολο είναι να συγχωρέσεις τους ανθρώπους που σε πόνεσαν τόσο πολύ , πόσο εύκολο είναι να μείνεις σταθερός στις αξίες σου όταν ο ίδιος σου ο αδερφός σε πληγώνει και σε αδικεί;
Ένα βιβλίο με βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες, με λιτή και όμορφη γραφή που σε παρασύρει στην ροή της ιστορίας και σε κρατάει σε διαρκή αγωνία για την εξέλιξη.
Η καρδιά του βράχου, είναι μια ιστορία που οι χαρακτήρες της είναι καθηλωτικοί και κρύβει βαθιά συναισθήματα και νοήματα ζωής. Ένα βιβλίο που πέρα από το υπέροχο εξώφυλλο του αξίζει να το διαβάσετε, θα το λατρέψετε!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου