Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

AΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΟΤΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ", ΓΙΩΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, εκδόσεις ΜΑΤΙ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ




  Ξέρουμε, άραγε να αγαπάμε; Αν ναι, το καταλαβαίνει ο άνθρωπος που μας ενέπνευσε την αγάπη; Ερωτήματα που είμαι σίγουρη ταλανίζουν το μυαλό μας μέρα νύχτα και η συγγραφέας μέσα από μια ιδιαίτερη ιστορία ζωής απαντά χωρίς φόβο αλλά με πάθος. 
   Η Ιόλη, μια νέα γυναίκα από μια οικογένεια κοσμική, με σπουδές στη Νομική φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ο Στέφανος έχοντας τα ίδια όνειρα και περγαμηνές βρίσκεται στο διάβα της και ένας έρωτας σαρωτικός γεννιέται ανάμεσα τους. Όμως, ο Στέφανος αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό θέμα υγείας που επηρεάζει τις διαπροσωπικές του σχέσεις για πάντα. Η Ιόλη όμως δε διστάζει. Αψηφά προκαταλήψεις και ταμπού, τα βάζει με όλους και όλα για να ζήσει τον απόλυτο έρωτα. Αυτόν που με το πέρασμα του χρόνου μετουσιώνεται σε βαθιά, άδολη αγάπη που στηρίζει στα ζόρια. Στις δυσκολίες. Στην αγάπη που σου δίνει δύναμη και σε κάνει μαχητή που δε σταματάς. 

   Η συγγραφέας διαπραγματεύεται σε αυτό το μυθιστόρημα ένα θέμα ταμπού. Η ιστορία της είναι μια τρυφερή αγάπης που έχει να αντιμετωπίσει την κατακραυγή της ελληνικής κοινωνίας. Γνωρίζουμε πως όσο και προοδευτικοί να θέλουμε να παρουσιαζόμαστε δυστυχώς στην πράξη δεν είμαστε όλοι έτσι. Η Ιόλη και πρόσωπα σαν αυτήν είναι αλτρουιστές,ρομαντικοί και ταυτόχρονα ρεαλιστές. Σήμερα με την πρόοδο της επιστήμης οι ζωές των νοσούντων σαν τον Στέφανο βελτιώνονται έμπρακτα και πολλές δυσκολίες είναι μόνο στο νου μας. Όσοι Στέφανοι έχουν μια Ιολη στο πλάι τους είναι τυχεροί. Όσοι καρδιοχτυπάν για κάποιον δίχως όρια συγχωρούν, συμπονούν, λατρεύουν και αγωνίζονται. Η Ιόλη είναι ένας μαχητής της ζωής που θυσιάζει τα θέλω της για τον έρωτα που κατακαίει τα σωθικά της. Άλλωστε σωστά ακολουθεί τη φωνή της καρδιάς της γιατί ο Στέφανος αξίζει. Αν και μια στιγμή επιπολαιότητας του στοίχισε την υγεία του για όλη του τη ζωή. 
   Η συγγραφέας με δεξιοτεχία διαχειρίστηκε το κεντρικό θέμα του μυθιστορήματος παράλληλα με ένα άλλο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που προκύπτει στην εξέλιξη της ιστορίας. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι ενδελεχής και "έδωσε" πολύ άμεσα και παραστατικά όλα τα στάδια των ανθρωπίνων σχέσεων που παρουσιάζονται στις σελίδες του βιβλίου της. Εντρύφησε στην ψυχολογία όλων των ηρώων της κάνοντας τους να περάσουν δια πυρός και σιδήρου . 
   "Όταν ξέρεις να αγαπάς"... ένας ύμνος στην αγάπη. Σε αυτήν που σε βοηθά να αντιμετωπίσεις τους δαίμονες σου, να παλέψεις με τα κύματα των δυσκολιών και να σωθείς κολυμπώντας έχοντας ως σωσίβιο μια "Ιόλη". Διαβάστε το έχοντας μαζί σας χαρτομάντιλα γιατί θα συγκινηθείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου