Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο " Το πιο μακρύ ταξίδι " της Μαίρης Μαγουλά, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, με την ματιά της ΦΛΩΡΑΣ ΜΑΤΤΕ

Ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο,που μας ταξιδεύει στην Αθήνα του 1950 και στα δαιδαλώδη στενά της Πλάκας και των Αναφιώτικων,υπό το ιερό βράχο της Ακρόπολης.Σε μια Αθήνα που έχει χαθεί ανεπιστρεπτεί.
Μέσα από τις ιστορίες των ηρώων,βλέπουμε πώς ήταν η ζωή τότε στην ρομαντική Αθήνα.
Μπροστά μας ζωντανεύουν ο Ανέστης ο αμαξάς που μεγαλώνει μόνος του τον εγγονό του τον Νικόλα και που είναι προσκολλημένος στον ανεκπλήρωτο έρωτά του,για την γυναίκα με <<μαρμάρινη ομορφιά.
Άλλος ήρωας είναι ογοητευτικός μεγαλοαστός Ανδρέας Δροσινός,που καταφέρνει ν ανακαλύψει τον εαυτό του και τον προορισμό του,όταν ερωτεύεται την Μαρία που είναι παντρεμένη με τον Μίμη και έχει δύο παιδιά.
Φίλη του Δροσινού είναι η Κωνσταντινουπολίτισσα συγγραφέας η Φιλαρέτη Αληθινού που για να ξεπεράσει τις ενοχές της για ένα νεανικό της πάθος που είχε άσχημες συνέπειες,ασχολείται με τις φιλίες της και τις φιλολογικές συγκεντρώσεις που κάνει στο νεικλασσικό αρχοντικό της.
Άλλη μια πρωταγωνίστρια είναι η έφηβη Μαργαρίτα που έχει χάσει τους γονείς της και πορεύεται μόνη της.Για συντροφιά της έχει τον πολύ καλό της φίλο τον Νικόλα.Πιστεύει πως βρήκε τον δικό της πρίγκπα στον μυστηριώδη επαίτη της περιοχής με τα πράσινα μάτια και την ασημένια ταυτότητα.
Γύρω από τους πρωταγωνιστές,υπάρχουν και άλλοι ήρωες που με τον δικό τους τρόπο επηρεάζουν την εξέλιξη της ιστορίας.Μιας ιστορίας συναρπαστικής,με συνεχείς ανατροπές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη σελίδα ως την τελευταία που συμπληρώνονται όλα τα κομμάτια ττου παζλ.
Η συγγραφέας καταφέρνει με τον μοναδικό και πολύ καλό γραπτό της λόγο να μας κάνει να ονειρευτούμε αυτές τις όμορφες εποχές που στους δρόμους ακούγονταν οι ήχοι της λατέρνας,με μελαγχολικές της μελωδίες.Με πολύ έξυπνο τρόπο καταφέρνει να συναντηθούν οι ήρωες της,να βοηθούν ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί με οδηγό το όνειρο να κάνουν το πιο μακρύ ταξίδι τους στην αγάπη...
Η γραφή της απλή κατανοητή και γεμάτη από πολύ όμορφες εικόνες,που μας κάνουν να νοσταλγούμε αυτές τις εποχές στην Αθήνα.Μου άρεσε παρα πολύ που η συγγραφέας σε κάθε σελίδα με αστερίσκους μας μεταφέρει στις αναφορές της στα ιστορικά τοπία και ανθρώπους που δεν υπάρχουν και που δεν γνωρίζουμε. και που λόγω της έρευνας που έχει κάνει μπόρεσε να μεταφέρει στο βιβλίο της την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής.Με δεξιοτεχνία επίσης υμνεί την φιλία την αληθινή αγάπη και την ανθρωπιά .
Αξίζει να διαβαστεί απ όλους και το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Πάντα επιτυχίες!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου