Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΟΙ ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ", ΧΡΥΣΗΙΔΑ ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ, εκδόσεις Ψυχογιός, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ


   Θέλετε να διαβάσετε ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που θα σας ταξιδέψει στο χωροχρόνο από το Βορρά μέχρι τη Βενετία και τη Γένουα του 16ου αιώνα; Αν ναι, το μυθιστόρημα "Οι πολυθρόνες των δράκων" είναι ιδανική επιλογή χωρίς υπερβολή. Η Χρυσηίδα Δημουλίδου έπλασε ένα δημιουργήμα με περισσή φαντασία, έντονη μυθοπλασία και μεστό από συναισθήματα. Ένα παραμύθι που σας μεταφέρει στα βασίλεια του μεσαίωνα, στις ζωές των αρχόντων όπου κυριαρχούν οι ίντριγκες, τα μίση, τα πάθη, οι έρωτες,οι δράκοι και οι δοξασίες.
   Ο χώρος δράσης είναι το βασίλειο των Δράκων, μια άγριας φυσικής ομορφιάς περιοχή όπου ανά τις γενεές, τη διαφεντεύουν ο Μάξιμος, ο Βαλτεμάρ και ο Ματίας. Τρεις άρχοντες με διαφορετικές ιστορίες ο καθένας που έζησαν πλάι σε διαφορετικού τύπου γυναίκες. Η κάθε ιστορία είναι διαφορετική και πρωτότυπη. Ο τρόπος δε που δένονται από τη συγγραφέα μαεστρικός. Παράλληλα, με τις τρεις αυτές ιστορίες διαπλέκονται και άλλοι ήρωες που έχουν πορεία δράσης και δίνουν παλμό και ένταση στις κεντρικές. 
   Πιο συγκεκριμένα, έχουμε να κάνουμε με μια παραμυθική καταβύθιση στη μυθοπλασία που απευθύνεται σ όλες τις ηλικίες. Οι πολυθρόνες, οι οποίες βρίσκονται και στο καλαίσθητο ομολογουμένως εξώφυλλο άμεσα σχετιζόμενο με την κεντρική ιστορία κατέχουν κομβικό σημείο στην αφήγηση και ξετυλίγουν το μίτο της Αριάδνης ανά γενεά. Η πλοκή δεν με κούρασε σε κανένα σημείο αν και το βιβλίο είναι ογκώδες, γιατί είναι άριστα συνδεδεμένη με τη εποχή, γεμάτη μυστήριο και παλμό. Πρωτότυπο και διαφορετικό το τελευταίο μυθιστόρημα της Χρυσηίδας Δημουλίδου που ομολογουμένως υπηρέτησε πολύ σωστά το τελευταίο αυτό εγχείρημα που αποτόλμησε. Να ασχοληθεί συγγραφικά με μια εποχή ολότελα μακρινή και ολωσδιόλου διαφορετική από τη δική μας.   
   Ο ρυθμός αφήγησης είναι έντονος και γεμάτος παλμό. Οι λέξεις προσεχτικά διαλεγμένες και απόλυτα εναρμονισμένες με την εποχή που εκτυλίσσονται οι ιστορίες. Οι ήρωες ολότελα ρεαλιστικοί έχοντας ο καθένας δυνατά και τρωτά σημεία καθορίζονται από τις παρουσίες της γυναίκας μάνας και της γυναίκας συντρόφου. Η μάνα και σύζυγος που στηρίζει την οικογένεια. Η εμβληματική μορφή της γυναίκας με αυτούς τους ρόλους κατέχει δεσπόζουσα θέση στο μυθιστόρημα. Βέβαια, πρέπει να σας υπογραμμίσω πως αυτές οι γυναίκες δεν έχουν μόνο θετικά στοιχεία και ενάρετες επιλογές. Κάνουν λάθη. Ολέθρια. Σφάλματα που στιγματίζουν ζωές και στοιχειώνουν συνειδήσεις και επηρεάσουν τις αποφάσεις και την ανατροφή των αντρών. 
   Ρουφώντας μία μία τις σελίδες του βιβλίου τα συναισθήματα στήνουν χορό στην καρδιά του αναγνώστη. Με άλλους ήρωες συμπάσχεις και πονάς. Με κάποιους αγωνιάς και με άλλους θυμώνεις. Ως που μπορεί να φτάσει ο πληγωμένος άνθρωπος όταν προδοθεί από αγάπη; Σε ποιο σημείο σκληρότητας μπορεί να φτάσει; Πώς ζει ένας άνθρωπος που χάνει το ταίρι του νωρίς; Πώς μεγαλώνει ένα παιδί χωρίς το χάδι βάλσαμο της μάνας παρά μόνο με ένα συναισθηματικά φορτισμένο πατέρα; Άραγε,η καρδιά συγχωρεί τα λάθη όταν υπάρχει μεταμέλεια ειλικρινής; Αυτά τα ερωτήματα θα σας απαντηθούν παραστατικά και γλαφυρά σε αυτό το παραμύθι... μια φορά και ένα καιρό, λοιπόν..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου