Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΛΕΝΑ ΔΕΜΕΡΤΖΗ μεσα απο την συνέντευξη που έδωσε για την ΛΙΤΣΑ ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ στο "ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ"


Βιογραφικό:



Η Λένα Δεμερτζή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων. Είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο. Επιθυμία της είναι να μπορέσει μέσα από τα κείμενά της να μεταδώσει έστω και λίγα από τα συναισθήματα που ένιωσε καθώς τα έγραφε. Το «Ζωή σε τρεις πράξεις» είναι η πρώτη της συγγραφική απόπειρα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.





Οπισθόφυλλο:
Μια οικογένεια σ’ ένα μικρό χωριό της Ξάνθης. Ένας αδιάφορος πατέρας και μια μητέρα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής μόνη. Τρία παιδιά, τρεις ζωές, τρεις διαφορετικές πορείες. Απομακρύνονται όλα από την οικογενειακή εστία, άλλο για να βρει την προσωπική του ευτυχία, άλλο πληρώνοντας για τις πράξεις του. Και η μικρότερη, η Θωμαή, για να φτιάξει τη ζωή της όπως αυτή θέλει. Στην Αθήνα την περιμένει η δόξα, αλλά τα φαντάσματα του παρελθόντος την ακολουθούν ακόμη. Τι επιφυλάσσει η μοίρα για τα τρία αδέρφια; Θα καταφέρουν να συναντηθούν προτού τελειώσει η τρίτη πράξη.



1) Μια και είναι το πρώτο σας βιβλίο και δεν γνωρίζουμε τη γραφή σας τι πιστεύετε ότι προκαλεί τον αναγνώστη να σας διαβάσει, να σας γνωρίσει; Το εξώφυλλο; Πείτε μου δυό λόγια για την ιστορία.
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω γι’ αυτό το πρώτο μου συγγραφικό εγχείρημα. Πιστεύω πως το θέμα από μόνο του θα ήταν προτροπή για τον αναγνώστη να το κρατήσει στα χέρια του. Η αλήθεια είναι πως στις εκδόσεις ΠΝΟΗ έκαναν πολύ καλή δουλειά με την επιλογή αυτού του εξωφύλλου και επειδή πολλές φορές η πρώτη ματιά είναι αυτή που ελκύει έναν αναγνώστη, θεωρώ πως αυτό το εξώφυλλο μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον. Παρ’ όλα αυτά, και μιλώντας κι εγώ σαν αναγνώστρια, τον κύριο λόγο τον έχει η ιστορία. Η κύρια ιστορία πραγματεύεται την σχέση μητέρας – παιδιού καθώς και τις σχέσεις με τα αδέρφια. Σχέσεις τόσο δεδομένες σε όλους μας αλλά συνάμα και τόσο ουσιαστικές. Η ιστορία ξεκινά από ένα μικρό χωριό της Ξάνθης όπου βλέπουμε τη ζωή μιας οικογένειας με τρία παιδιά. Η μάνα, η οποία έχει αναλάβει και χρέη πατέρα, προσπαθεί να μεγαλώσει τα παιδιά της, κάνοντας όμως ένα μεγάλο λάθος. Δεν μοιράζει το χρόνο της ισόποσα σε όλα τα παιδιά, με αποτέλεσμα το καθένα να εισπράττει διαφορετικά μηνύματα και να δημιουργεί διαφορετικά συναισθήματα για την μάνα του. Παρακολουθούμε την ιστορία των παιδιών και βλέπουμε πώς η παιδική τους ηλικία, τους έχει επηρεάσει στην ενήλικη ζωή τους. 

2) Τι σας ώθησε να γίνετε συγγραφέας; 
Διαβάζοντας πολλά βιβλία ήθελα κάποια στιγμή να δοκιμάσω τον εαυτό μου. Ήθελα να δω αν μπορώ να ξεκινήσω μια ιστορία και να την ολοκληρώσω. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα κρατούσα κάποια στιγμή στα χέρια μου ένα βιβλίο, του οποίου την ιστορία είχα σκεφτεί και είχα συνθέσει μόνη μου. Αλλά τελικά ήταν κάτι που υπήρχε μέσα μου και έφτανε μια μικρή σπίθα για να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι.
3) Πόσο πολύ ταυτίζεστε με τους ήρωες σας;

Με τους ήρωες μου προσπαθώ να κρατάω μια απόσταση, όσο αυτό είναι δυνατόν, και αυτό γιατί δεν θέλω να βάζω δικές μου σκέψεις και απόψεις μέσα. Προτιμώ να τους παρακολουθώ και να τους αφήνω να οδηγούν εκείνοι την ιστορία, όπου θέλουν. Νομίζω ότι εκείνοι ξέρουν καλύτερα που θέλουν να πάνε.

4) Πώς νιώσατε την πρώτη φορά που κρατήσατε τυπωμένο το πρώτο σας βιβλίο;

Όπως ήδη ανέφερα, ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα κρατούσα  κάποια στιγμή ένα βιβλίο μου στα χέρια μου. Αυτό το βιβλίο τελείωσε τον Φεβρουάριο του 2013 και κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2018. Αυτό γιατί δεν έκανα καμία προσπάθεια να το στείλω σε κάποιον εκδοτικό οίκο. Όταν το έπιασα στα χέρια μου δεν το πίστευα. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Για να σας πω και την αλήθεια, ακόμα και τώρα δεν το έχω συνειδητοποιήσει πλήρως ότι κυκλοφορεί και ότι ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να διαβάσει αυτή την τόσο ιδιαίτερη για μένα ιστορία.

5) Εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες σας με την έκδοση του βιβλίου σας;
Ένιωσα μια ηθική ικανοποίηση. Ότι αυτό που έφτιαξα εγώ, άρεσε και σε άλλους. Άλλωστε θα ήμουν αχάριστη αν πίστευα οτιδήποτε άλλο. Όμως μου έδωσε το έναυσμα να συνεχίσω αυτό που τόσο πολύ αγαπάω, κάτι το οποίο βέβαια δεν έχω σταματήσει λεπτό. Από τη στιγμή που τελείωσα αυτό το βιβλίο είχε μπει το μικρόβιο και από εκείνη τη στιγμή δεν σταμάτησα να γράφω.
6) Το οικογενειακό περιβάλλον σας υποστήριξε στην διαδικασία συγγραφής; Αν ναι, τι σας είπαν; Αν όχι πώς αντιμετωπίσατε τις αντιδράσεις;

Η οικογένειά μου ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που διάβασαν το βιβλίο, καθώς και όσα ακολούθησαν από εκεί και ύστερα. Ήταν αυτοί που με ώθησαν να το στείλω σε εκδοτικούς και η αλήθεια είναι πως αν δεν ήταν εκείνοι, εγώ από μόνη μου δεν θα το έκανα. Με υποστήριξαν από την  πρώτη στιγμή και με υποστηρίζουν ακόμα. Είναι στο πλάι μου από την πρώτη στιγμή και αυτό είναι κάτι που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω το όνειρό μου.
7) Όταν γράφατε είχατε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;
 Όταν γράφω έχω στο μυαλό μου μόνο την ιστορία και τους ήρωες. Γράφω βιβλία που μου αρέσει να διαβάζω. Θέματα που αγγίζουν εμένα και σίγουρα θέματα που έχουν κάτι να δώσουν. Νομίζω πως αν κάτι το κάνεις με την ψυχή σου και δώσεις συναίσθημα, σίγουρα οι αναγνώστες θα το αντιληφθούν αυτό διαβάζοντάς το.

8) Θα μπορούσατε να αναφερθείτε σε σύγχρονους ή παλαιότερους συγγραφείς  που έχουν επηρεάσει τη συγγραφή σας;

Πιστεύω πως ένας άνθρωπος που διαβάζει πολύ υποσυνείδητα επηρεάζεται από τον τρόπο γραφής άλλων συγγραφέων. Έχοντας διαβάσει κλασική λογοτεχνία και τώρα πια σύγχρονη, δεν μπορώ  να τοποθετήσω κάπου την επιρροή που έχει ασκηθεί πάνω μου. Αυτό που προσπάθησα να κάνω είναι να μην μιμηθώ κανέναν στον τρόπο γραφής. Ήθελα αυτό που θα δώσω εγώ να είναι κάτι δικό μου. Να το κάνω όπως νομίζω εγώ και αν αρέσει σε κάποιους να τους αρέσει ο τρόπος που εγώ γράφω και όχι επειδή τους θυμίζει κάτι.
9) Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;

 Αν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, θα ήταν ευτύχημα. Όταν ένας νέος έχει για πρότυπο έναν συγγραφέα, αυτομάτως σημαίνει πως θα έχει μεγάλη αγάπη για τα βιβλία. Τι πιο ελπιδοφόρο από αυτό για την νέα γενιά; Διαβάζοντας ένας νέος, ό,τι κι αν είναι αυτό που θα διαβάσει, τον πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Του καλλιεργεί τη φαντασία, του δίνει ερέθισμα για παραπάνω έρευνα, του δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα την ώρα του διαβάσματος. Το διάβασμα είναι το εισιτήριο της νέας γενιάς για να κάνει τον κόσμο καλύτερο.  
10) Ποιο είναι το Μότο σας για την ζωή;

 Ό,τι κι αν σου συμβεί δες μόνο την θετική πλευρά και προχώρα.
  
Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πολύ όμορφες ερωτήσεις και ένα ακόμα πιο μεγάλο ευχαριστώ για το βήμα που δίνετε σε νέους συγγραφείς να μιλήσουν για το έργο τους και να τους γνωρίσει ο κόσμος.
Για το βιβλίο της παρέας
                                                                                                                     Λίτσα Λαμπρακοπούλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου