Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ - απο την ΛΙΤΣΑ ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ για το ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ   ΣΤΟΝ
ΜΑΡΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Ο Μάριος Δημητριάδης κατάγεται από τον Ασκό Θεσσαλονίκης και έχει κάνει σπουδές γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει μόνιμα με τη σύζυγό του. Διδάσκει κλασική και ηλεκτρική κιθάρα και είναι λάτρης της Heavy metal, των ταξιδιών και της φωτογραφίας. Αποτελεί έναν από τους ιδρυτές του φεστιβάλ φαντασίας Fantasmagoria και αρθρογραφεί στις σελίδες nyctophilia και metalsurgery. Του αρέσουν τα βιβλία τρόμου και μυστηρίου και έχει εκδώσει τα βιβλία “Σκοτεινές Μέρες” από τις εκδόσεις “λογεῖον” και “Αγκαλιάζοντας το έρεβος” από τις εκδόσεις “Το ανώνυμο βιβλίο”. Διηγήματά του έχουν διακριθεί στους διαγωνισμούς “Κόρες της νύχτας” (Nightread-Diavasame.gr), “Larry Niven 2015” (Συμπαντικές Διαδρομές), “Άγνωστο” (Εκδόσεις Ανάτυπο), “Με κομμένη την ανάσα” (120 λέξεις), “Ζόμπι στην Ελλάδα” (Εκδόσεις iwrite) και ιστορίες του βρίσκονται στις ανθολογίες διηγημάτων “Ψίθυροι μέσα στη νύχτα” (Nyctophilia.gr), “Τρόμος” (Εκδόσεις Ανάτυπο) και “Αντίθετο ημισφαίριο 4” (Gamecraft).
Οπισθόφυλλο:
Εντελώς αναπάντεχα, μέσα στη ρουτίνα της ζωής του, ο Έκτορας – ο πρωταγωνιστής του βιβλίου – βρίσκεται να ακροβατεί ανάμεσα σε δύο παράλληλους κόσμους στον πραγματικό κόσμο και έναν άλλο, φαινομενικά ίδιο με τον δικό του, αλλά σκοτεινό και παράξενο. Δύο απρόσωποι φρουροί, ένας παράφρων δαίμονας, μία σειρά από δεκάδες νέους φυσικούς νόμους και μία μοναχική γυναίκα θα τον οδηγήσουν σε δύσκολες αποφάσεις, μέσα από μία κούρσα διαφορετικών εποχών. Θα καταφέρει να βρει τις απαντήσεις στην απρόσμενη αυτή τροπή της ζωής του;

 Οπισθόφυλλο:
Πέντε άνθρωποι βασανίζονται κάθε νύχτα για έναν χρόνο από τον ίδιο εφιάλτη. Ανακαλύπτοντας ότι είναι υπαρκτά τα πρόσωπα που βλέπουν στον ύπνο τους, ως συνεπιβάτες ενός λεωφορείου που ταξιδεύει νύχτα με έναν μυστηριώδη οδηγό στο τιμόνι, συγκλονίζονται και αρχίζουν την προσπάθεια να συνθέσουν το παζλ, για να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω από τον κοινό εφιάλτη. Ξετυλίγοντας το κουβάρι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το παράλογο, το αλλόκοτο και το απόκοσμο.

1) ΠΟΤΕ ΗΡΘΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ?

Ήρθε ένα απόγευμα του Φεβρουαρίου του 2010, όταν χαζεύαμε βιβλία με την γυναίκα μου σε ένα βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης. Ενώ χάζευα όλα αυτά τα ράφια με τα εκατοντάδες βιβλία, πήρα ξαφνικά την απόφαση να αφήσω κι εγώ το στίγμα μου στη συγγραφή. Δεν ήξερα βέβαια κατά πόσο θα το κατάφερνα αλλά θεώρησα ότι άξιζε να προσπαθήσω. Οκτώ χρόνια μετά πιστεύω ότι πήρα τη σωστή απόφαση.



2) ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2017 ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΣΑΣ.  ΤΟ ¨"ΤΟ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΕΒΟΣ" ΚΑΙ ΤΟ "ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΨΥΧΩΝ". ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η' ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΑΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΑΤΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ¨"ΤΕΛΟΣ" ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΣ.

Για το καθένα ήταν διαφορετικό το συναίσθημα αλλά το ίδιο όμορφο. Στο «Αγκαλιάζοντας το έρεβος» ολοκλήρωσα για πρώτη φορά το είδος του βιβλίου που μου αρέσει περισσότερο, μια συλλογή διηγημάτων, κι αυτό με χαροποίησε απίστευτα. Είναι το είδος που λατρεύω να διαβάζω και όταν ξεκίνησα να γράφω διηγήματα κατάλαβα ότι και η διαδικασία της δημιουργίας του είναι επίσης μαγική. Το γεγονός ότι έχω διαρκώς καινούριες ιδέες μου δίνει τη δυνατότητα να σκαρφίζομαι μικρές ιστορίες, και έτσι έχω γράψει πολλά διηγήματα. Πλέον έχω έτοιμες άλλες δύο συλλογές, οι οποίες περιμένουν υπομονετικά στο συρτάρι να δουν το φως. Από την άλλη στο «Στη γέφυρα των χαμένων ψυχών» αισθάνθηκα μια ικανοποίηση, καθώς καταφέραμε με τον Γιώργο να κερδίσουμε το στοίχημα το οποίο βάλαμε. Να γράψουμε δηλαδή ένα συνεργατικό μυθιστόρημα από δύο εντελώς διαφορετικές πένες, το οποίο να είναι ομοιόμορφο και να δημιουργεί την αίσθηση ότι γράφτηκε από ένα άτομο. 

3) ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ Η' ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΣΤΕ  ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΑΣ "ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΨΥΧΩΝ" ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΔΑΜΤΣΙΟ? ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΑΥΤΗ  Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ?

Πολύ συζήτηση και αλληλοϋποχωρήσεις. Πρέπει ο καθένας να κάνει πίσω από την δική του πλευρά και να πλησιάσει όσο μπορεί την γραφή του άλλου, προκειμένου να βγει ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Δεν είναι εύκολο αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Στη περίπτωση μας βέβαια ισχύει ότι είμαστε πολύ καλοί φίλοι και οι απόψεις μας ταιριάζουν σε πολλά πράγματα και θεωρώ ότι και αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να γράψω συνεργατικό βιβλίο με κάποιον άλλο. 



4) ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΥΤΟ?

Συμμετέχω συνολικά σε οκτώ ανθολογίες διηγημάτων. Κάποιες απ’ αυτές ήταν το αποτέλεσμα κάποιων διαγωνισμών διηγημάτων στους οποίους διακρίθηκα και σε άλλες μου ζητήθηκε απλά να συμμετέχω με κάποια ιστορία μου, το οποίο έκανα με χαρά. Όπως είπα και πριν λατρεύω τα διηγήματα οπότε δε χάνω την ευκαιρία να γράψω ακόμη ένα. 


5) ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ? ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ, ΟΤΑΝ ΗΣΑΣΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗΣ.

Πριν αρχίσω να διαβάζω Stephen King στα 13 μου, όταν πήγαινα ακόμη στο δημοτικό, διάβαζα πάλι ό,τι περιστρεφόταν γύρω από το μυστήριο και τη φαντασία. Ο Ιούλιος Βέρν και η Κύρα Σίνου μου άρεσαν πάρα πολύ. Θυμάμαι τον πύργο των Καρπαθίων του Βερν, το οποίο ήταν το πρώτο βιβλίο μυστηρίου που διάβασα στη ζωή μου και ήμουν κατενθουσιασμένος. 

6)  ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΜΑΣ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ.

Μιας και πήγαμε πίσω στο παρελθόν θα σας προτείνω το πρώτο βιβλίο του King που διάβασα, την Νυχτερινή Βάρδια, το οποίο είναι συλλογή διηγημάτων (τυχαίο;)

7) ΠΟΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΤΕ  ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΕΒΟΣ" ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ  ΤΟ "ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΨΥΧΩΝ"?

Για το πρώτο θα έλεγα απλά «Έρεβος» καθώς πιστεύω ότι το χαρακτηρίζει επακριβώς. Σκοτεινό και μοχθηρό. Για το δεύτερο θα έλεγα «Περιπλάνηση» καθώς η όλη ιστορία του βιβλίου είναι μια σκοτεινή περιπλάνηση στους δρόμους που χάραξε ένα όνειρο στη πραγματικότητα. 

8) ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΑΣΚΟΥΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ?

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κριτική με την οποία να διαφωνώ. Η κριτική είτε καλή, είτε κακή είναι η γνώμη του αναγνώστη την οποία οφείλουμε όλοι οι συγγραφείς να σεβαστούμε και μέσα από αυτήν να γίνουμε καλύτεροι. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πει την γνώμη του με κάθε ειλικρίνεια και αυτό είναι που θέλω προσωπικά γιατί αν όλοι λένε ψέματα για να μην σε κακοκαρδίσουν δε πρόκειται ποτέ να γίνεις καλύτερος. 



9) ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ?


Αυτός που θα δώσει την δέουσα προσοχή στο βιβλίο, άσχετα με το αν θα του αρέσει ή όχι. Ο συγγραφέας έχει να πει κάποια πράγματα κάθε φορά μέσα από τις λέξεις και το σημαντικότερο γι’ αυτόν είναι να τα δει ο αναγνώστης και να τα εκτιμήσει.

10) ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL. ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΥ…) ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ;

Η συνεργασία μου με την Bell ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου και ήταν ένα όνειρο που είχα από μικρός. Το ταξίδι μου στη λογοτεχνία του τρόμου έγινε κυρίως μέσα απ’ αυτόν τον εκδοτικό, και το γεγονός ότι βρίσκομαι κι εγώ πλέον εκεί, με κάνει πολύ χαρούμενο.

11)ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΘΑ ΔΙΝΑΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΚΔΩΣΕΙ?

Να γράφει όσο γίνεται περισσότερο και τα γραπτά του θα βρουν το δρόμο τους. Τα πράγματα στη χώρα μας είναι αρκετά δύσκολα στο χώρο των εκδόσεων, ωστόσο αν προσπαθείς κάτι πολύ, στο τέλος θα το καταφέρεις, ακόμη κι πρέπει να γυρίσεις τον κόσμο ανάποδα.
Για το βιβλίο της παρέας
Λίτσα Λαμπρακοπούλου
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου