Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο " Η ΚΑΤΑΡΑ", Istvan Donati, εκδόσεις ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ, με την ματιά της Stella Kaltsogianni


   Το ρούφηξα μέσα σε τρεις μέρες!! Απολαυστικό,βαθιά ατμοσφαιρικό βιβλίο. Η αλήθεια είναι ότι η περίληψη και το εξώφυλλο παραπέμπουν τον αναγνώστη σε βιβλίο μυστηρίου και ίσως κάποιοι απογοητευτούν περιμένοντας κάτι τέτοιο. Εγώ πάντως απογοητεύτηκα γιατί δε το διάβασα νωρίτερα.

Είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, με πρωταγωνιστή τον Έρχαρντ ένα παιδί γεννημένο σε ένα χωριό της Ουγγαρίας, περικυκλωμένο από ανθρώπους σκληρούς και άκαρδους. Ακόμα και οι γονείς του οι ίδιοι πληγώνουν την παιδική ψυχή του αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Μέσα στην ατυχία του ένα πρόσωπο είναι εκεί γι'αυτόν, δίνοντάς του την αγάπη που του λείπει. Η αγαπημένη του γιαγιά. Στη ζωή του θα γνωρίσει αρκετούς ανθρώπους και θα προσπαθήσει να σταθεί στα πόδια του μόνος του.Αυτό ακριβώς είναι που περιγράφει αυτό το βιβλίο. Την πορεία της ζωής του. Μιας ζωής που είναι πολλές φορές προδιαγεγραμμένη από διάφορα γεγονότα, διότι οι άνθρωποι που συναντάει ο καθένας, αφήνουν πάνω του σημάδι και αναπόφευκτα οδηγούν το δρόμο του κι ας μην υπάρχουν πια δίπλα του. Ειδικά όταν τους γνωρίσεις στην ηλικία που είσαι ακόμα άγραφη κασέτα...
   "Η Κατάρα είναι ένα συγκινητικό, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα με απωθημένα και πάθος, όνειρα και φόβο, έχοντας στο φόντο ένα παλιό μυστικό, που επηρεάζει τη ζωή του πρωταγωνιστή από την πρώτη κιόλας στιγμή που έρχεται στον κόσμο. Ο Έρχαρντ, γεννημένος στην κομουνιστική Ουγγαρία, μεγαλώνει σ’ ένα μικρό χωριό, εγκλωβισμένος στις κακίες των ενηλίκων –ως και ο ίδιος ο πατέρας του τον βασανίζει– και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί, πέρα από τη γιαγιά του, δεν τον αγαπάει κανένας άλλος. Μέσα σ’ όλα αυτά, οι συγχωριανοί του μιλούν για το φάντασμα μιας δολοφονημένης γυναίκας που στοιχειώνει το κοντινό δάσος του χωριού… Μέχρι να βρει τις απαντήσεις στα ερωτήματά του, ο Έρχαρντ θα περάσει πολλά χρόνια μακριά από την οικογένειά του, γνωρίζοντας τον έρωτα, την απογοήτευση, τη φιλία, τη μετανάστευση, το γάμο και το χωρισμό."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου