Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ", ΚΩΣΤΑΣ & ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ, εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ


 
 
   Ο Βάνιας Βενιέρης, διάσημος και πολύ επιτυχημένος δημοσιογράφος νιώθει ασφυκτικά πιεσμένος όταν οι αμαρτίες του παρελθόντος μεταμφιεσμένες σε Νέμεση απειλούν να τινάξουν το παρόν και το μέλλον του. Ένα παιδί ,που αγνοούσε την ύπαρξη του, από μια γυναίκα που της φέρθηκε σκάρτα ήρθε και απειλεί να ταράξει συθέμελα τη ζωή και την καριέρα του. Του ζητά μανιασμένα εκδίκηση για τη μάνα του κι για όσες γυναίκες εκμεταλλεύτηκε και πέταξε σαν αποτσίγαρα. Ο Βάνιας δε φέρθηκε ποτέ σωστά στις γυναίκες. Αφού τις κατακτούσε, εξαφανιζόταν. Τις έβλεπε σαν χρηστικά αντικείμενα για όσο καιρό τον εξυπηρετούσαν. Η ώρα όμως της εκδίκησης και της τιμωρίας έφτασε επιτέλους. Ποιανης συντρόφου το παιδί ήρθε σαν τιμωρός αιφνιδιαστικά στη ζωή του; Ξετυλίγοντας το νήμα της ζωής του προσπαθεί να διελευκάνει το γρίφο. Μια έρευνα δύσκολη και επώδυνη και πολύ ενοχλητική για τον Βενιέρη .Θα τα καταφέρει άραγε; 
   Το μυθιστόρημα "12 γυναίκες" έχοντας τη συγγραφική σύμπραξη πατέρα γιου, του Κώστα και Κωνσταντίνου Χαρβαδέλλα είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινές ιστορίες . Διαπραγματεύεται τις σχέσεις αντρών γυναικών μέσα απο 12 σχέσεις του κεντρικού ήρωα, ο οποίος ανατρέχει στο χρονοντούλαπο της μνήμης του για να ανακαλύψει ποιος ή ποια είναι η Νέμεση που τον καταδιώκει . Αυτές οι περιπτώσεις γυναικών είναι ξεχωριστές και ιδιαίτερες. Δε γνωρίστηκαν ποτέ οι ίδιες μεταξύ τους. Κάποιες με συγκίνησαν και άλλες με προβλημάτισαν σε μικρό ή σε μεγαλύτερο βαθμό. Ειδικότερα μερικές ηρωίδες με "ακούμπησαν" με την καλοσύνη και την αφέλεια τους. Άλλες με θύμωσαν για τον κυνισμό και την αμετροέπεια τους στο θέμα των σχέσεων. Η ηρωίδα τελικά που είναι η μάνα του παιδιού του δημοσιογράφου είναι αυτή που με κέρδισε περισσότερο σαν πλοκή και με έκανε να αναρωτηθώ πόσο άτυχη και τραγική είναι η μοίρα κάποιων ανθρώπων. 
   Το βιβλίο μου άρεσε αρκετά. Η πλοκή έχει μυστήριο, η δράση είναι έντονη και η γραφή του στρωτή και άμεση. Λόγος παραστατικός που μετουσιώνεται στη σκέψη σου σαν σκηνή καλογυρισμένης ταινίας. Σαν θέμα ομολογουμένως κεντρίζει το ενδιαφέρον , γιατί είναι σύγχρονο και σίγουρα όλους μας ταλανίζουν ερωτήματα για τις σχέσεις των ανθρώπων σε ερωτικό επίπεδο. Σε πολλά σημεία θύμωσα με το Βάνια και σε κάποια άλλα με περιπτώσεις γυναικών θύματα του λόγω καλής πίστης στα όρια του ευκολόπιστου στο πρόσωπο ενός όπως αποδείχτηκε ανήθικου και ανέντιμου άντρα. Ενός άντρα ανώριμου συναισθηματικά που η ανασφάλεια και ο εγωκεντρικός χαρακτήρας του τον έκαμαν να παίζει με τα συναισθήματα όσων των αγαπούν. 
   Η ένσταση που έχω σ ήταν στο τρόπο που έκλεισε η ιστορία ,δηλαδή στο φινάλε που επέλεξε το δίδυμο. Δε λυτρώθηκα. Δε βίωσα την κάθαρση. Βέβαια, μέσα μου ξέρω τι θέλουν να μεταδώσουν οι συγγραφείς μ αυτήν την επιλογή τους. Πολλά μηνύματα περνά για τη ζωή και τη λύτρωση . Μηνύματα που αποδεικνύουν πως δυστυχώς βασιλεύει η αδικία και οι ισχυροί πολλές φορές δε τιμωρούνται για τα βαριά τους ανομήματα. Δυστυχώς, εκνευριστικό αλλά παράλληλα τόσο κατανοητό και σαφές. Συγχαρητήρια στους συγγραφείς για το πόνημα τους. Βούτηξαν στα βαθιά, γιατί οι ερωτικές σχέσεις πάντα είναι συμπληγάδες πέτρες στην πορεία της ζωής του καθένα μας.         
   Βαθμολογία:8/10
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου