Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟ ΧΡΕΟΣ", Γ.ΤΣΑΡΜΠΟΠΟΥΛΟΥ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

   Ένα δεκάχρονο κορίτσι η Ελένη ,ποντιακής καταγωγής, έρχεται με την οικογένειά της από την Τασκένδη, μετά την "περεστρόικα". Βήμα βήμα ακολουθούμε την πορεία ζωής της , η οποία συνδέεται άμεσα με την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και των δεινών που τράβηξε. Παράλληλα, η ηρωίδα έρχεται αντιμέτωπη με νέες συνθήκες ζωής, καινούρια δεδομένα , αντιλήψεις καθώς και με ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος της. Είναι ένα κορίτσι που οι δυσκολίες σφυρηλατούν την ψυχή της και τη θωρακίζουν με θάρρος . Παλεύει με τη ζωή , κοιτώντας τη στα μάτια με θάρρος πετυχαίνοντας το ακατόρθωτο. Να σπουδάσει Ιατρική. 

   Δε θα σχολιάσω περισσότερο την πλοκή ,γιατί δε θέλω να σας χαλάσω τη μαγεία . Η κεντρική ηρωίδα παραδίδει σε όλους μαθήματα ζωής χωρίς ίχνος διδακτισμού . Η συγγραφέας την σκιαγραφεί με αμεσότητα , χωρίς συγγραφικά κλισέ και εξάρσεις μελό . Η Ελένη είναι μια αγωνίστρια, γεμάτη μαχητικότητα. Θέτει στόχους , αγκομαχά και συγκινεί τον αναγνώστη με την αυταπάρνηση και το ήθος της . 

   Η ιστορία που μας παρουσιάζει η συγγραφέας είναι γεμάτη αλήθειες . Παράλληλα , φαίνεται πως μελέτησε ιστορία , γιατί σεβάστηκε τα δεινά των Ποντίων και εξύφανε την πλοκή μαεστρικά. Διαπλέκονται η ιστορική αλήθεια με τις διηγήσεις του παππού κι της γιαγιάς κι όλα αυτά σε συνδυασμό με το σήμερα. 

   Την Ελένη τη θαύμασα. Με κέρδισε ως ηρωίδα. Αποδόθηκε με ρεαλισμό και είναι πέρα για πέρα στα μάτια μου μια κοπέλα οικεία και καθημερινή. Παλεύει καθημερινά και τη βλέπουμε σε όλες τις φάσης της ζωής της . Παράδειγμα προς μίμηση για τη στάση της δείχνοντας σε όλους μας πως οι δρόμοι με τις όμορφες θεάσεις περνάνε και μέσα από δύσκολα ,κακοτράχαλα μονοπάτια . 

   Ο τρόπος γραφής της Τσαρμποπούλου είναι άμεσος , στρωτός και απλός. Χειρίζεται σωστά το λόγο και χρησιμοποιεί δυναμικά την αφηγηματική τεχνική του διαλόγου για να δώσει στο κείμενο παλμό και ένταση. Αν και έχω διαβάσει αρκετά μυθιστορήματα για τον ποντιακό ελληνισμό αυτό το ξεχώρισα. Δεν αναλώθηκε σε περιγραφές γεγονότων του παρελθόντος. Πάντρεψε όμορφα το χτες με το σήμερα. Συμπορεύθηκαν αρμονικά τα δεινά των Ποντίων από τους Τούρκους ,τους διωγμούς τους και απο το Στάλιν ,τις δυσκολίες στη Ελλάδα και το παράδειγμα προς μίμηση της Ελένης σήμερα. Η Τσαρμποπούλου ως συγγραφέας ,λοιπόν , έδωσε αξιόλογα δείγματα γραφής. "Το χρέος " διδάσκει και συγκινεί. 
   Βαθμολογία:8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου