Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ",Μένιος Σακελλαρόπουλος, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματιά της Ευας Μαρακη



  Ελλάδα της κρίσης. Επιχειρήσεις που κλείνουν αφήνοντας κυριολεκτικά στο δρόμο οικογένειες, άνθρωποι που υποφέρουν στον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης , αμείλικτα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που ποδοπατάνε συνειδήσεις και ψυχές. Όλα θυσία στο βωμό του χρήματος. Αυτά τα σύγχρονα και υπαρκτά θέματα διαπραγματεύεται το νέο μυθιστόρημα του Μ. Σακελλαρόπουλου "η πυραμίδα της όργης ". Η άλλοτε ανθηρή κατασκευαστική εταιρία "Pyramis" βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης. Οι εργαζόμενοι της δεν πληρώνονται μήνες και βρίσκονται μετέωροι με εντονότατο το πρόβλημα του βιοπορισμού. Ο ιδιοκτήτης της, λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του. Ένας αδίστακτος τυχοδιώκτης που μένει ασυγκίνητος σε βαθιά ανθρώπινες ιστορίες , ατόμων που έδωσαν το είναι τους για την επιτυχία της " Pyramis". Απαθής στα προβλήματα που βιώνουν εργαζόμενοι που μόχθησαν για τον κολοσσό του ,πυροδοτεί το ανεξέλεγκτο μένος τους . Ως που μπορεί , άραγε ,να φτάσει ένας άνθρωπος που χάνει τα πάντα ; Κάποιος που παρατηρεί τη ζωή του να καταρρέει σαν πύργος χάρτινος και τους γύρω του που υπεραγαπά, δυστυχείς να δεινοπαθούν ;

   Ο μετρ του είδους , του κοινωνικού μυθιστορήματος δηλαδή , Μ.Σακελλαρόπουλος επέστρεψε με μια βαθιά ως το μεδούλι ανθρώπινη ιστορία. Παρακολουθούμε τον αντίκτυπο της οικονομικής κατάρρευσης , μιας επιχείρησης άλλοτε εύρωστης, στους εργαζομένους της καθώς συνακόλουθα και στις οικογένειές τους. Το μυθιστόρημα είναι πολυεπίπεδο και πολυπρόσωπο . Όλοι οι ήρωες άκρως ρεαλιστικοί και οι ζωές τους συνταρακτικές και καθηλωτικές.

   Η κρίση χτυπά ανελέητα την οικογένεια , βουλιάζει την αξιοπρέπεια , εκμηδενίζει αντοχές , καταβαραθρώνει συναισθήματα. Όλα αυτά ο συγγραφέας με δεινότητα τα μεταφέρει στο χαρτί . Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και η επίταξη του ενδιαφέροντος κλιμακώνεται σελίδα στη σελίδα. Η πλοκή είναι σφιχτοδεμένη χωρίς περιττές λεπτομέρειες και ο λόγος ρέει αβίαστα με τη γνωστή πένα του Σακελλαρόπουλου , η οποία φημίζεται για την αμεσότητα και το δυναμισμό της. 

   Όλοι οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται έντονα . Είτε βρίσκονται στη μεριά των θυμάτων της οικονομικής κρίσης είτε στο αντίπαλος δέος , στα συμφέροντα δηλαδή τα αδίστακτα μπροστά στον πόνο τον ανθρώπινο , αφήνουν στην ιστορία ανεξίτηλο αποτύπωμα. Τους λατρεύεις, τους συμπονείς τους αγαπάς ή σου προξενούν θυμό . Ένα θυμό που γιγαντώνεται καθώς γνωρίζεις πως υπάρχουν στην καθημερινότητα όλοι αυτοί οι καλοί που υποφέρουν και οι κακοί που δεν έχουν ιερό και όσιο. Αγαπώ ιδιαίτερα τη γραφή του συγγραφέα , γιατί πάλλεται από ένταση και πάντα κατορθώνει να με συγκινήσει και να με προβληματίσει. Το πιο επίκαιρο θέμα της εποχής , της κρίσης και των συνεπειών της , το ανέδειξε μαεστρικά με οικογενειακά δράματα που λίγο ή πολύ όλοι μας καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες στον περίγυρο μας . Σε πολλά σημεία συγκινήθηκα χωρίς να υπάρχει ίχνος μελό και υπερβολή στην περιγραφή τους. 
   
   Ομολογώ πως κάποιες ιστορίες ήταν αρκετά διδακτικές . Αν και στο μυθιστόρημα ξεχείλιζε ο πόνος και η συντριβή , με κέρδισε ο τρόπος που δόθηκε η λύση . Οι ήρωες και οι αναγνώστες λυτρώνονται . Η κάθαρση αναγκαία , γιατί μετά από τόση δραματική ένταση χρειάζεται η ελπίδα . Είναι επιτακτική ανάγκη μια χαραμάδα φως για να ατενίσεις το μέλλον. Δε ξέρω αν ζούμε τις ζωές που μας αξίζουν ή αν κυριαρχεί στο τέλος το καλό μετά από συνεχή μάχη με το κακό . Με κερδίζουν , όμως , αυτα τα μυθιστορήματα που με ωθούν στο να ελπίζω. Αυτά που " φωτογραφίζουν" τη ζωή χωρίς φίλτρα , που σε κάνουν να την κοιτάς όπως είναι , γιατί ακόμα και στα ψεγάδια ή στα ελαττώματα υπάρχει πάντα ομορφιά...Οι όμορφες θεάσεις , έρχονται μετά από δύσκολες διαδρομές. Μπράβο , Μένιο για ένα ακόμα μυθιστόρημα άγγιγμα ψυχής. 

   Βαθμολογία :9+/10




Λίγα λόγια
Ένα περίστροφο που μυρίζει οργή. Δυο υπουργοί που δωροδοκούνται. Μια εταιρεία που ψυχορραγεί. Ένας αδίστακτος εργοδότης. Τετρακόσιες οικογένειες έρμαια του φόβου και της αγωνίας για το σήμερα και το αύριο. Στημένα παιχνίδια. Ένα κοριτσάκι στη μέση του κυκεώνα. Ο πυροβολισμός που αλλάζει τα πάντα. Κι η Νέμεση που έρχεται για να ξεμπερδέψει το θλιβερό κουβάρι, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές, μπλεγμένες με έρωτες και προδοσίες. 

Μια συνταρακτική, καθηλωτική, ανθρώπινη ιστορία που κόβει την ανάσα και αγγίζει τις ψυχές, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση. Μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι αληθινή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου