Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΦΕΡΕ ΜΕ ΠΙΣΩ", B.A. PARIS, εκδόσεις BELL, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

   Σε αυτό το μυθιστόρημα οφείλω ένα από τα πιο μεγάλα αναγνωστικά ξενύχτια της ζωής μου. Ορισμός του page turner το "φέρε με πίσω" χωρίς υπερβολή κατάφερε αν και άυπνη να με κρατήσει ξύπνια και να αναρωτιέμαι τι συνέβη στην εξαφανισμένη ηρωίδα. 

   Ο Φιν και η Λέιλα είναι ένα ερωτευμένο νεαρό ζευγάρι που επιστρέφουν οδικώς απο ταξίδι στη Γαλλία. Σε μια στάση σε υπαίθριο πάρκινγκ, η Λέιλα εξαφανίζεται. Δώδεκα χρόνια μετά, ο Φιν ετοιμάζεται να παντρευτεί την αδερφή της, την Έλεν. Ξαφνικά, όμως, κάποιος ισχυρίζεται πως είδε τη Λέιλα. Άραγε ειναί αυτή; Και αν ναι, γιατί χάθηκε;

   Θρίλερ μυστηρίου δυναμίτης, λοιπόν . Ασθματικό και καθηλωτικό μυθιστόρημα που κατορθώνει αβίαστα να σε κάνει να αγωνιάς και να στοιχηματίζεις τι συνέβη, δώδεκα χρόνια πριν στη Λέιλα. Η ιστορία κινείται σε δυο άξονες , του τότε και του τώρα. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη και οι προτάσεις μικρές και κοφτές. Οι διάλογοι επιλεγμένοι προσεχτικά βρίσκονται σε σημεία καίρια δίνοντας σημαντικές πληροφορίες προσδίδοντας στο ανάγνωσμα ένταση και προϊδεασμό για όσα θα ακολουθήσουν. 

   Για την Paris από βιβλιόφιλους λάτρεις των θρίλερ μυστηρίου είχα ακούσει διθυραμβικές κριτικές. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο αυτές επιβεβαιώθηκαν. Από την πρώτη σελίδα σε εισάγει στην υπόθεση και βήμα βήμα αυτή παρουσιάζεται στον αναγνώστη. Δίνονται στοιχεία και οι ήρωες σκιαγραφούνται χτίζοντας τα ψυχολογικά τους προφίλ και αποσαφηνίζοντας πλήρως τα τεκταινόμενα. Συνήθως , μια εξαφάνιση δεν είναι αυτό που δείχνει. Αυτό εδώ συμβαίνει παίρνοντας σάρκα και οστά . Είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές που έχουν λογική ακολουθία και παράλληλα ρεαλιστική βάση. 

   Οι κεντρικοί ήρωες του δράματος , ο Φιν και οι δυο αδερφές ηθογραφούνται μέσα από τις πράξεις και τους εσωτερικούς μονολόγους. Την Έλεν τη λάτρεψα . Με κέρδισε σαν ηρωίδα λίγο παραπάνω από όλους , γιατί επιβεβαίωσε αυτό που λένε πως για κανέναν δε ξέρεις τι οικογενειακό βάρος σηκώνει στους ώμους του. Επίσης , η συγγραφέας με δεξιοτεχνία και παραστατικότατα σε εισάγει στα δαιδαλώδη μονοπάτια του μυαλού του Φιν και της Λειλα αποσαφηνίζοντας ενδελεχώς τα κίνητρα και τις προθέσεις τους . 

   Φτάνοντας προς το τέλος του μυστηρίου οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και ακατάπαυστες. Η λύση του δράματος γεμάτη ανατροπές σου αφήνει μια πικρή θα έλεγα γεύση. Πικρή ναι, αλλά αληθοφανή σίγουρα. Ίσως, ήταν η καλύτερη επιλογή φινάλε με όσα είχαν προηγηθεί. 

   Το λάτρεψα, πολύ απλά για δύο λόγους. Σε καθηλώνει από την αρχή, κρατώντας σε δέσμιο της αγωνίας σε όλη τη διάρκεια και σ αιφνιδιάζει μοναδικά με την τελική του ανατροπή. 

   Βαθμολογία:10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου