Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΝΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ", Σοφία Παράσχου, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ




«ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΝΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ» μας παροτρύνει η κα. Σοφία Παράσχου, και πριν ακόμα το ξεφυλλίσεις πλάθεις πολλές εικόνες για το ταξίδι που θα ακολουθήσεις μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της. Η Φωτεινή, η αλλιώς Φωτούλα όπως την φώναζαν όταν ήταν μικρό κοριτσάκι στο νησί όπου μεγάλωσε, είναι ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου μας. Μέσα από ένα παιχνίδι που κάνει με τον χρόνο, ένα flash back με τις αναμνήσεις, η Φωτεινή μετά από το δυσάρεστο γεγονός του θανάτου της μητέρας της, αναγκάζεται να επιστρέψει στο νησί της μετά από 10 χρόνια, και να έρθει αντιμέτωπη με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Τα ίδια φαντάσματα που 10 χρόνια πριν την ανάγκασαν να φύγει για την Αθήνα και να μην θέλει να επιστρέψει ποτέ! Μέσα από μια μάχη με τους φόβους και τις σκέψεις της, παλεύει να ξεχάσει τις αδικίες που βίωσε όχι μόνο από τον αγαπημένο της, τον Περικλή, αλλά και την αδικία που βίωσε στα πιο ευαίσθητα χρόνια της εφηβείας από την κατακραυγή της κοινωνίας! 

Από την άλλη, ο Περικλής που από πρώτης άποψης μοιάζει να είναι ο αδίστακτος εκτελεστής μιας τόσο τρυφερής και αθώας σχέσης, βλέπουμε να βιώνει τα δικά του φαντάσματα μέσα από μια άλλη οπτική ματιά. Τελικά ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα; 

Ο ρεαλισμός της ιστορίας, μπροστά στο αναπόφευκτο που δημιουργούν οι συνθήκες, ξεφεύγει του μέτρου και παραδίδει μαθήματα ζωής μπροστά στο κατώφλι του αναπότρεπτου. Φωτεινή και Περικλής, δυο θύματα των τραγικών καταστάσεων που πληρώνουν το αντίτιμο από τα λάθη των γονιών τους.  Και όπως λέει και το ρητό «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα»…  Η μήπως και οι γονείς είναι τα θύματα κάποιων άλλων καταστάσεων; 

Η αναγκαία επιστροφή της στο νησί, Θα σταθεί αφορμή για να ανακαλύψει όσα συνέβησαν για χρόνια. Εκεί, όλα τα κομμάτια θα μπουν στη θέση τους, οι μάσκες θα πέσουν, και θα αποκαλυφθούν σκληρές αλήθειες για όλους. Σαν να είναι όλα ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας, συμπτώσεις, λάθη, ίντριγκες και ανασφάλειες, συνθέτουν το πάζλ μιας ιστορίας γεμάτο ανατροπές που δεν θα θέλετε να αφήσετε από τα χέρια σας.

Η τριτοπρόσωπη αφήγηση και η περιγραφή της ζωής της Φωτεινής με την συνεχόμενη αναδρομή στο παρελθόν, δίνουν αρχικά την εντύπωση ενός βιβλίου που κινείται στα χνάρια του κοινωνικού μυθιστορήματος με ψήγματα μυστηρίου. Και όπως κάθε βιβλίο, έτσι και αυτό, ακολουθεί ένα παιχνίδι συνεχόμενων ανατροπών. Πρόσωπα και γεγονότα γίνονται ένα, και είναι δύσκολο να βρεις την άκρη του νήματος.

Η σφιχτοδεμένη πλοκή και οι συνεχείς εναλλαγές των καταστάσεων, σε συνδυασμό με την απλότητα  γραφής της κας. Παράσχου, δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης. Οι σχέσεις των πρωταγωνιστών πολύπλοκες, παθολογικές, γεμάτες παρεξηγήσεις, δεν δίνουν περιθώρια μεταμέλειας και επιστροφής στην ευτυχία. Οι υποψίες περνούν από τον έναν στον άλλον, και κάθε πράξη υπηρετεί κάποιον κρυφό στόχο. Το κουβάρι της ιστορίας ξεδιπλώνεται κατορθώνοντας να κρατήσει ζωηρό το ενδιαφέρον, αμείωτο το μυστήριο, αλλά και να αποδώσει όλες τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των ηρώων μέχρι την τελευταία σελίδα, όπου η απόλυτη ανατροπή δένει μοναδικά με την άρτια ανάπτυξη της υπόθεσης.

Κα. Παράσχου σας ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο ταξίδι και το μήνυμα που μου περάσατε να μάθω ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΝΑ ΤΑ ΚΟΙΤΩ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου