Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΠΙΤΣΑΛΙΔΟΥ για το "ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ" στην ΛΙΤΣΑ ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΠΙΤΣΑΛΙΔΟΥ
Βιογραφικό:    Η Ευφροσύνη Πιτσαλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1987. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. και έχει εργαστεί ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός στις Κυκλάδες. Λογοτεχνικές και εικαστικές δημιουργίες της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς. Τα «Σιωπηλά Βήματα» αποτελούν το πρώτο της μυθιστόρημα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ και έχει βραβευτεί στον διαγωνισμό ΧΡΥΣΗ ΠΕΝΑ του εκδοτικού.

Προφίλ στο Facebook:  
https://www.facebook.com/profile.php?id=100013773758676


Περίληψη: Κίρκη, Ορφέας, Στέφανος, Μάγια, Οδυσσέας, Σωτήρης.
Η πολλά υποσχόμενη ομάδα ΚΟΣΜΟΣ.




Η ιδανική φιλία.
Το Όραμα ενός καλύτερου κόσμου.
Εφτά χρόνια μετά τη διάσπαση της ομάδας, ο θάνατος της αγαπημένης τους καθηγήτριας Ευτέρπης Αλεξάνδρου, θα τους ενώσει σε περιπέτεια αναζήτησης μιας μυστικής κληρονομιάς, που μπορεί να αλλάξει για πάντα τις ζωές τους.
Πόσο εφικτή είναι όμως η ανανέωση της φιλίας τους, όταν ανάμεσά τους βρίσκεται πλέον ένας δολοφόνος;
Στη Γη των Ταξιδευτών, μια πραγματικότητα παράλληλη και αποκρουστικά όμοια με τη δική μας, ο Ανθοφόνος εισβάλλει στον ονειρικό κόσμο των ανθρώπων, σπέρνοντας θάνατο και καταστροφή. Πραγματώνοντας με τον δικό του τρόπο το Όραμα ενός καλύτερου κόσμου.
Σιωπηλά βήματα.
Θα κατορθώσουν να αφήσουν ίχνη στο ορμητικό ρεύμα της ζωής;

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο και, γιατί όχι, την ιστορία «πίσω από την ιστορία» που σας οδήγησε στην συγγραφή του?

Τα «Σιωπηλά Βήματα» ξεκινούν λίγο χαοτικά – ελπίζω ωστόσο όχι αποθαρρυντικά για τον αναγνώστη – σαν ένας γρίφος, μέσω του οποίου μας συστήνονται οι βασικοί ήρωες, που δεν ανήκουν στον δικό μας κόσμο, αλλά σε ένα παράλληλο Σύμπαν που ονομάζεται Γη των Ταξιδευτών. Είναι έξι άνθρωποι που συναντώνται μετά από πολλά χρόνια στην κηδεία της αγαπημένης τους καθηγήτριας και καλούνται να αποκωδικοποιήσουν τη διαθήκη της. Παράλληλα, παρακολουθούμε τη δράση ενός serial killer, του Ανθοφόνου, ο οποίος διεισδύει στα όνειρά των Ταξιδευτών, ωθώντας τους σε αυτοκτονία ενώ κοιμούνται.
Τα «Σιωπηλά Βήματα» πραγματεύονται τη Συμφιλίωση, πολυεπίπεδα. Συμφιλίωση με τα όνειρά μας, με τις αδυναμίες μας, με το παρελθόν μας, με τους άλλους. Λυτρωτικά λειτουργούσαν για μένα όταν έπλαθα τις λέξεις τους, προσπαθώντας να αποτυπώσω το όραμα ενός καλύτερου κόσμου. Λυτρωτικά ευελπιστώ να λειτουργήσουν και για τους αναγνώστες, ενισχύοντας το εσωτερικό τους χαμόγελο.

Είχατε κάποιους «ενδοιασμούς» όταν αποφασίσατε να δώσετε το πρώτο σας βιβλίο  προς έκδοση? Αγωνιούσατε ως προς την αποδοχή που θα τύχαινε αυτό από το αναγνωστικό κοινό?

Το βιβλίο αρχικά εστάλη ως συμμετοχή στον Διαγωνισμό «Χρυσή Πένα» των εκδόσεων ΑΕΝΑΟΝ, δίχως κανένα άγχος και καμία προσδοκία επίσης. Πληρούσε τα κριτήρια συμμετοχής, οπότε το έστειλα απλώς γιατί δεν είχα τίποτα να χάσω! Όταν ενημερώθηκα για τη διάκριση και την προοπτική έκδοσης, με κατέκλυσε, όπως ήταν φυσικό, ένα τεράστιο κύμα χαράς! Εξακολουθώ να νιώθω ιδιαίτερη τιμή και ευφροσύνη, όπως υπαγορεύει και το όνομά μου, για την επιλογή. Τώρα, ως προς την αγωνία, είναι νομίζω λογικό να εύχομαι να αγγίξει όσους αποφασίσουν να το τιμήσουν, ωστόσο πιστεύω για κάθε καλλιτεχνικό έργο, είτε είναι βιβλίο, είτε πίνακας ζωγραφικής, είτε οτιδήποτε άλλο, πως αν κατορθώσει να αγγίξει μαγικά έστω και έναν μόνο άνθρωπο, έχει δικαιώσει την ύπαρξή του.


Τι χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει ο ήρωας ενός μυθιστορήματος για εσάς?

Επιτρέψτε μου να απαντήσω τόσο ως συγγραφέας, όσο και ως παθιασμένη βιβλιοφάγος. Τα χαρακτηριστικά που εγώ χρειάζομαι περισσότερο είναι η πολυπλοκότητα και η εξέλιξη. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε πολύπλοκα όντα, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τους λογοτεχνικούς ήρωες νομίζω, για να είναι αληθινοί και να εμπνέουν ενσυναίσθηση στον αναγνώστη. Προσωπικά χρειάζομαι ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, που επανεξετάζουν (ή που καταλήγουν να επανεξετάζουν) τα πάντα. Λαχταράω βουτιές στην ψυχολογία των ηρώων και επιλογές ή καταστάσεις που υποστηρίζουν πορεία προς το καλύτερο. Και, λίγο πιο εγωιστικά, χαίρομαι ιδιαίτερα τους ήρωες, των οποίων η ηθική είναι συμβατή με τη δική μου.

 Πώς νιώσατε όταν είδατε το εξώφυλλο του βιβλίου σας από κοντά?

Ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι το έργο μου έχει πράγματι αποκτήσει υλική υπόσταση, η στιγμή της μεγαλύτερης συγκίνησης στο ταξίδι της έκδοσης. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον εκδοτικό μου οίκο για την καλλιτεχνική επιμέλεια του εξώφυλλου, το οποίο συνάδει με το περιεχόμενο, δίχως να το προδίδει.

Το μυθιστόρημα σας έχει  βραβευτεί στον 1ο διαγωνισμό μυθιστορήματος Χρυσή Πένα και έχει πάρει το πρώτο βραβείο μίλησε  μας για το συναίσθημα αυτής της χαράς.

Νομίζω πως τη διάκριση την χάρηκα και τη χαίρομαι περισσότερο κι από την ίδια την έκδοση! Δεν είχα δείξει σε κανέναν το μυθιστόρημα αυτό, οπότε η διάκριση από την πρώτη ανάγνωση ήταν το πιο όμορφο δώρο που θα μπορούσα να δεχτώ!

Ο Cervantes υποστήριζε ότι η πένα είναι η γλώσσα της ψυχής. Η δική σου πένα τι θέλει να εκφράσει?

Η δική μου πένα είναι… παιχνιδιάρικη, ενδιαφέρεται πάνω από όλα να ζωγραφίζει χαμόγελα! Αρχικά το δικό μου και στη συνέχεια, με ανεξάντλητο κέφι, των άλλων ανθρώπων. Κάθε τι που δημιουργώ αποσκοπεί στο χαμόγελο, ακόμα κι όταν πραγματεύεται κάποιο δύσκολο ή σκληρό θέμα.

Από τι εμπνέεστε. Θα μπορούσε η εποχή που ζούμε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εσάς?

Παρόλο που το βιβλίο μου είναι φαντασίας, ο κόσμος στον οποίο ζούμε, αναπόφευκτα αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε συγγραφέα, νομίζω. Στο δικό μου βιβλίο, θα δείτε ποικίλα θέματα της εποχής μας να προσεγγίζονται από την Έλλη, μια μαθήτρια που ανήκει στον δικό μας κόσμο. Είναι η έβδομη ηρωίδα του βιβλίου.

Από όλους σας τους ήρωες , ποιος είναι  ο αγαπημένος σας? Ποιος σας δυσκόλεψε πιο πολύ?

Βρίσκω πραγματικά διασκεδαστική την ερώτηση, γιατί όταν άρχισαν να διαβάζουν το βιβλίο μου συγγενείς και φίλοι, η πρώτη ερώτηση που τους έκανα ήταν: «Φαίνεται σε ποιον έχω αδυναμία;». Όπως καταλαβαίνετε, αυτό ήταν κάτι που φοβόμουν, μήπως μεροληπτώ υπέρ του αγαπημένου μου ήρωα – παρόλο που όπως είναι φυσικό, τους αγαπώ όλους. Ευτυχώς η απάντηση είναι πάντα αρνητική και οι μαντεψιές λανθασμένες!
Τώρα λοιπόν που έχουν κατευναστεί οι φόβοι μου, ας ομολογήσω εδώ ότι ο πιο αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Ορφέας. Αγαπώ την υπεραναλυτική του διάθεση και το θάρρος του να μάχεται, τόσο ενάντια στα ελαττώματά του όσο και ενάντια σε ό,τι θεωρεί άδικο.
Ο πιο δύσκολος χαρακτήρας ήταν ο Σωτήρης, γιατί είναι ο μόνος που δεν έχει σχεδόν τίποτα κοινό με μένα. Μου άρεσε όμως να τον δουλεύω, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, ήταν πρόκληση να καταστήσω ρεαλιστικό κάποιον τόσο διαφορετικό από μένα. Ελπίζω να τα κατάφερα.

Μιλήστε μας για εσάς .. Ποια είστε, με τι ασχολείστε, εκτός της συγγραφής, τι σας αρέσει, τι δεν σας αρέσει, τι βιβλία διαβάζετε, με τι ασχολείστε τον ελεύθερο χρόνο σας?

Ωχ, αυτή είναι δύσκολη ερώτηση! Υπάρχουν υπερβολικά πολλές υπέροχες δραστηριότητες στη ζωή μου! Διαβάζω μετά μανίας, λατρεύω τη ζωγραφική, το παιχνίδι (παίζω και σχεδιάζω επιτραπέζια παιχνίδια), την πλαστελίνη, παρακολουθώ courses από ξένα πανεπιστήμια και ασχολούμαι με τον ελληνικό υποτιτλισμό τους, απολαμβάνω ταινίες, δημιουργώ προσωποποιημένα δωράκια για τα αγαπημένα μου πρόσωπα κι ένα σωρό άλλα! Ας μείνω όμως στα βιβλία, για να αναφέρω μερικά πολύ αγαπημένα μου:
·         Όταν έκλαψε ο Νίτσε – Irvin Yalom
·         Το δωμάτιο – Emma Donoghue
·         Ο κόσμος της Σοφίας – Jostein Gaarder
·         Τα σακιά – Ιωάννα Καρυστιάνη

Στο ερωτηματολόγιο μου σχεδόν πάντα ρωτάω τους συγγραφείς για τα επόμενα συγγραφικά τους βήματα .Με εσάς όμως δε θα κάνω το ίδιο, μιας και οι ήρωες του νέου σας πονήματος φαντάζομαι πως κατακλύζουν ακόμη την σκέψη σας. Θα αρκεστώ λοιπόν στο εξής ερώτημα : Πείτε μας ένα θέμα που θα θέλατε οπωσδήποτε να ασχοληθείτε σε κάποιο από τα επόμενα  βιβλία σας?

Τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι έντονα να αρχίσω να υφαίνω ένα θρίλερ, βασισμένο στο έργο της Αγκάθα Κρίστι, «10 μικροί Ινδιάνοι», με ήρωες που θα έχουν διαπράξει αμφιλεγόμενα «εγκλήματα», όπως έκτρωση, ευθανασία σε συγγενικό πρόσωπο κ.ά. Θέλω με αφορμή την σκοτεινή πλοκή, να ανθίσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις, μέσω των οποίων θα προσεγγίζονται πολύπλευρα ποικίλα θέματα. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζω τους χαρακτήρες.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Για το βιβλίο της παρέας
Λίτσα Λαμπρακοπούλου
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου