Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

ΣΥΝΕΝΤΥΞΗ με τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ για το ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ στην ΛΙΤΣΑ ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

Βιογραφικό:  Βασίλης Καραναστάσης. Ο συγγραφέας είναι ενήλικος. Του αρέσει να διαβάζει Σελίν και να βλέπει ταινίες του Μπουνιουέλ. Απεχθάνεται την υποκρισία, τη χλιαρή μπίρα και το γιαούρτι με 2% λιπαρά.
Από τις εκδόσεις Πνοή κυκλοφορούν τα βιβλία του «Έγκλημα και Ταλαιπωρία» και «Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας».

Οπισθόφυλλο: «Ψάρεψα τη συγκεκριμένη αγγελία προσπαθώντας να αποφύγω κάποιες άλλες που άφηναν να εννοηθεί ότι πρόσφεραν σκληρή δουλειά, τρέξιμο και ταλαιπωρία: “Ζητείται πωλητής από εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών οικιακών ειδών, ηλικίας έως είκοσι πέντε ετών, με προϋπηρεσία”. Βέβαια, εγώ ήμουν είκοσι οκτώ, αλλά δε βαριέσαι, ποιος ασχολείται… Σχετικά με την προϋπηρεσία το έπαιξα έξυπνα· βρήκα μια εταιρία σχετική με το συγκεκριμένο είδος που έκλεισε πρόσφατα και αυτοχρίστηκα βασικό της στέλεχος των πωλήσεων. Αν με ψυλλιάζονταν, η μισή ντροπή δική μου και τα λοιπά...»
Ένα κοινωνικό δράμα με πρωταγωνιστή τον Οράτιο Χ., αγροκαλλιεργητή και συλλέκτη ρίγανης και σερνικοβότανων. Εγκλωβισμένος σε μια βασανιστική πραγματικότητα, όμηρος σ’ ένα σύμπαν που το συνθέτουν επιχειρηματίες του υποκόσμου, τσατσάδες και κάθε είδους εργοδότες. Ένα βιβλίο περιπλάνησης, χαμένων ελπίδων και ουτοπικών επιδιώξεων, στο πλαίσιο μιας απλής επιβίωσης.
 


Κρητικές βιβλίου:

 
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο και, γιατί όχι, την ιστορία, «πίσω από την ιστορία» που σας οδήγησε στη συγγραφή του;
Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου, στην σύγχρονη Ελλάδα, που βρίσκεται σε μια μόνιμα επισφαλή θέση. Ο Οράτιος Χ. ένας αγροκαλλιεργητής και συλλέκτης ρίγανης και σερνικοβότανων, βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια βασανιστική πραγματικότητα, όμηρος σε ένα σύμπαν που το συνθέτουν επιχειρηματίες του υποκόσμου, τσατσάδες και κάθε είδους εργοδότες. Ο ήρωας του βιβλίου σε μια μόνιμη αγωνία για την επιβίωση με την ανεύρεση εργασίας να είναι το πρώτιστο μέλημά του μέσα σε μια κοινωνία αδιάφορη. Ξεκινάει απ' την κλειστή κοινωνία του χωριού κουβαλώντας μαζί του την νοοτροπία του για την πρωτεύουσα για μια καλύτερη ζωή. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Γίνεται σερβιτόρος, πωλητής, υπεύθυνος σε κέντρο διασκέδασης. Μέσα απ' την πορεία του ήρωα περιγράφεται η σύγχρονη πραγματικότητα –όπως εγώ την καταλαβαίνω– με  όλα τα θετικά και αρνητικά της σημεία. Κυρίαρχο συναίσθημα είναι η ανασφάλεια του ήρωα, η διαρκής προσπάθεια εύρεσης καλύτερων συνθηκών για την ζωή του. Ζει και δραστηριοποιείται σε μια αδιάφορη κοινωνία, μπλέκοντας σε δουλειές με σκληρούς εργοδότες, κυνικούς, ανθρώπους της νύχτας, εκμεταλλευτές.

 Υπάρχουν μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από την ιστορία του βιβλίου σας; Αν ναι, ποια είναι αυτά;
Πολλά και προς κάθε κατεύθυνση. Είναι η ταπεινή μου συνεισφορά στον αγώνα κατά της φτώχειας, για να αναδείξω τις κοινωνικές ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, σαν μέσο διαμαρτυρίας για την μόλυνση του περιβάλλοντος, για την παιδική κακοποίηση, για τις φώκιες και τις κρασπεδοχελώνες, για την προσφυγιά και την αποξένωση των ανθρώπων.

Από τι εμπνέεστε. Είναι η εποχή που ζούμε πηγή έμπνευσης για εσάς;
Από την καθημερινότητα, από διηγήσεις φίλων, από τα Μ.Μ.Ε, από προσωπικά βιώματα.

Ο χαρακτήρας του κάθε ήρωα του βιβλίου σας, έχει κατά κάποιο τρόπο δρομολογηθεί εξ αρχής ή στην πορεία οι ανατροπές και οι απρόοπτες εξελίξεις επηρεάζουν και γίνονται και οι ανάλογες εναλλαγές;
Ισχύει το δεύτερο. Η εξέλιξη της υπόθεσης ενός υπό συγγραφή βιβλίου είναι ζωντανή και εξελίσσεται σε καθημερινή βάση με ανατροπές που συχνά δεν αντιστοιχούν στο αρχικό μου πλάνο πάνω στο οποίο βασίζομαι και γράφω.


Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα στοιχεία εκείνα που κάνουν έναν συγγραφέα επιτυχημένο;
Είναι τέσσερα στοιχεία-κατά τη γνώμη μου: Πρώτον Να έχει την αναγνώριση του συνόλου της λογοτεχνικής οικογένειας και όχι μόνον του των παρεπιδημούντων στο facebook, δεύτερον να έχει μεταφραστεί κάποιο από τα βιβλία του σε τουλάχιστον δύο γλώσσες, τρίτον να έχει βγάλει σαν κέρδος έστω και ένα ευρώ από αυτή την συγγραφική του δραστηριότητα και τέταρτον να έχει συγγράψει τουλάχιστον περισσότερα των τριών βιβλίων.



Θεωρείτε πως η φαντασία, οι εμπειρίες και το ταλέντο είναι ικανά για να ανταπεξέλθει κάποιος στις ανάγκες της συγγραφής ενός βιβλίου ή επιβάλλεται και μια περισσότερη μόρφωση ώστε να είναι δεδομένη και η επιτυχία;
Θεωρώ ότι τα δύο αυτά είναι αλληλένδετα και αλληλοκαλυπτόμενα. Το ένα είναι προϋπόθεση του άλλου και φυσικά, είναι ισομερώς απαραίτητα στη συγγραφή βιβλίων.

Τελειώνοντας ένα βιβλίο έχετε ήδη στο μυαλό σας το επόμενο ή δίνετε στον εαυτό σας χρόνο για ξεκούραση;
Ισχύει-συνήθως- το δεύτερο.

Τι σημαίνουν για εσάς οι βιβλιοπαρουσιάσεις;
Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαφή του δημιουργού με το αναγνωστικό κοινό. Άκρως απαραίτητο αν το δούμε και υπό το πρίσμα μιας κοινωνικής εκδήλωσης με ανταλλαγή απόψεων με τους αναγνώστες για ένα κοινό αγαπημένο για όλους θέμα: Τη λογοτεχνία.


Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται συγγραφέας ή είναι κάτι που καλλιεργείται;
Ισχύει ότι και για τους καλούς ποδοσφαιριστές: Το υπάρχον ταλέντο θα πρέπει μέσα από σκληρή εργασία να μπορεί να αποδώσει. Μιλώντας προσωπικά ασχολήθηκα με το γράψιμο από πολύ μικρός. Απ' την πρώτη δημοτικού ακόμα. Θυμάμαι καθαρά ότι μετά το μάθημα Να-Λόλα-Ένα-Μήλο πήγα στο σπίτι και έγραψα μια ιστορία με την Λόλα όπου εμπλεκόταν η μεγάλη της αδερφή, η γιαγιά της, ένας επίδοξος βιαστής με μια πλήρη περιγραφή του δάσους. Εκεί, σ' αυτή την ιστορία δημιουργούνται διάφορα μπερδέματα και στο τέλος η Μικρή Λόλα, η μεγάλη αδερφή της, ο επίδοξος και η γιαγιά της καταλήγουν καθισμένοι σε ένα τραπέζι γύρω από μια νόστιμη κολοκυθόπιτα – με φύλλο που άνοιξε μόνη της η γιαγιά. Η έκθεση αποτελούνταν από εννιά σελίδες. Την άλλη μέρα το πρωί την παρέδωσα στη δασκάλα μου η οποία έδειξε εντυπωσιασμένη. Για κάποιον, όμως, αδιευκρίνιστο λόγο, κάλεσε τους γονείς μου και τους τόνισε ότι θα πρέπει να με έχουν υπό στενή επιτήρηση καθ' όσον όπως είπε επί λέξει «Μέσα στο μυαλό αυτού του παιδιού έχουν αναπτυχθεί κάποια περίεργα σύνδρομα που θα πρέπει να προσεχθούν». Έκτοτε η συγγραφή έγινε τρόπος ζωής για μένα και συνέχισα να γράφω έως σήμερα.

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους επισκέπτες του βιβλίου της παρέας που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;
Το μόνο μήνυμα που θα επιθυμούσα να δώσω είναι μια συμβουλή ενός παλιού εκτελωνιστή που μου είχε πει πριν χρόνια: «Αν δεις την γυναίκα να φτιάχνεται στον καθρέφτη καμιά ώρα και σου πει ότι πάει με την κουμπάρα για καφέ μην την πιστέψεις. Κάτι σου σκαρώνει».




                                                                                                        Για το Βιβλίο της Παρέας
                                                                                                                                                 Λίτσα Λαμπρακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου