Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟΞΙΚΑ ΜΑΤΙΑ", Δημήτρης Σίμος, εκδόσεις BELL, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Ο Δ.Σίμος με τον Καπετάνο του επέστρεψε δυναμικά με μια ακόμα ιστορία που απογειώνει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Είναι,λοιπόν ομολογουμένως, ο συγγραφέας στην καλύτερη του φάση. Ώριμη και άκρως ρεαλιστική . Θέλοντας να σας μεταφέρω με λίγες γραμμές αλλά με περιεκτικές αναφορές όσα μ απασχόλησαν στα "τοξικά μάτια" δε θα σας κουράσω με λεπτομέρειες ...άλλωστε τη μαγεία, όποια και αν είναι αυτή, επιβάλλεται να τη ζεις στο πετσί σου ,να τη βιώνεις στο έπακρο και να την ανακαλύπτεις ως το τέλος. 

Λοιπόν,ο αστυνόμος Καπετάνος με την ομάδα του πρέπει να διελευκάνουν μια δολοφονία σημαίνοντα προσώπου που απασχολεί τον ίδιο τον αρχηγό τους και όλη την κοινωνία της Εύβοιας. Παράνομος στοιχηματισμός, απόπειρες δολοφονιών ,εκβιασμοί προσώπων ,καύση σκουπιδιών και σχέσεις ερωτικές ταλανίζουν τον Καπετάνο που νιώθει πως αυτή η υπόθεση είναι η πιο σημαντική της καριέρας του. Άραγε ,θα την επιλύσει; 

Πολύ περιληπτικά αυτός ήταν ο κεντρικός κορμός της ιστορίας. Μπορεί να φαντάζει σε εσάς απλή αλλά δεν είναι. Αντίθετα, θα ξετυλιχτεί ένα κουβάρι που δε φαντάζεστε . Ο συγγραφέας κατορθώνει μαεστρικά να παντρέψει ετερόκλητες φαινομενικά υποθέσεις και να παρασύρει τα αδηφάγα μάτια του αναγνώστη σε ένα άκρως εθιστικό αστυνομικό ανάγνωσμα με μπόλικες δόσεις μυστηρίου ,αγωνίας και έρωτα. Ναι ,ο Καπετάνος στο τρίτο κατα σειρά βιβλίο του Σίμου ερωτεύεται. Μια ιδιαίτερη πτυχή του κεντρικού ήρωα βγαίνει στην επιφάνεια. Γίνεται ακόμα πιο οικείος , ακόμα περισσότερο συμπαθής. Ένας ευαίσθητος άνθρωπος που θέλει να προστατεύει όσους αγαπά. 

Επιπλέον, ο συγγραφέας βάσισε τη μυθοπλασία σε αληθινό γεγονός. Φαίνεται πως έκανε έρευνα σε βάθος και μετέτρεψε ένα φαινομενικά και μόνο αστυνομικό βιβλίο σε ένα μυθιστόρημα με οικολογική συνείδηση,λογοτεχνικές αναφορές και σεβασμό στη διαφορετικότητα. Παρουσίαζεται με αξιοπρέπεια,σεβασμό και μέτρο η ομοφυλοφιλία . Επίσης ,σαν νέος άνθρωπος που ο ίδιος είναι παρουσιάζει μέσα από τις σκέψεις των ηρώων του θέματα σύγχρονα και άκρως κοινωνικά και ρεαλιστικά. Τσάκωσα πολλές στιγμές τον εαυτό μου να αναλογίζεται το οικολογικό θέμα που θίγει το βιβλίο και φυσικά εδώ δε θα σας αποκαλύψω. Τροφή για σκέψη και προβληματισμό τα "τοξικά μάτια" χωρίς διάθεση υπερβολής. 

Η γραφή του Σίμου έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Είναι στρωτή και άκρως ατμοσφαιρική . Με τρόπο παραστατικό και άμεσο μας δίνει βήμα βήμα τα στοιχεία που θα διελευκάνουν την υπόθεση και θα φτάσουν στη λύση της . Σε αρκετά σημεία η γλώσσα με σωστό μέτρο ήταν συγκινησιακά φορτισμένη . Επίσης,θα ήθελα να σταθώ στην αρχή και στο τέλος του βιβλίου. Ήταν εξίσου έντονες και σε προιδεάζουν πως θα ακολουθήσει αναγνωστικό ξενύχτι. Η πλοκή είναι σφιχτοδεμένη και γεμάτη ανατροπες και ένταση. 

Η αλήθεια είναι πως δεν ήθελα αυτό το αναγνωστικό ταξίδι να τελείωσει. Τον συγγραφέα τον ακολουθώ πιστά. Για μια ακόμη φορά με δικαίωσε και μάλιστα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Νομίζω πως αυτό το βιβλίο θα αγαπηθεί πολύ ...και σίγουρα όχι άδικα. Ό,τι μιλά στην καρδιά μας έχει ουσία και βάθος. Και αυτά τα στοιχεία τα έχει και τα δύο αυτό το μυθιστόρημα. Ο Καπετάνος επέστρεψε...Τα "τοξικά μάτια" θα σας απογειώσουν. Σίμο ,μας ξενύχτησες για ακόμα μία φορά...

Βαθμολογία: 10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου