Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

"...αρκεί μονάχα το ταλέντο ενός δημιουργού για να αγαπηθεί το έργο του." ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την ΑΝΔΡΕΑΝΑ ΚΑΡΤΣΟΓΛΟΥ στην ΛΙΤΣΑ ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ για το ''ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΜΕ ΤΗΝ   ΑΝΔΡΕΑΝΑ ΚΑΡΤΣΟΓΛΟΥ

Βιογραφικό: Η Ανδρεάνα Καρτσόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Δράμα. Έχει σπουδάσει στο ΑΤΕΙ Τρικάλων στο τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων. Έχει πτυχίο Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων Διακοσμητικής. Λατρεύει το διάβασμα, τα ταξίδια και τις γάτες. Είναι παντρεμένη και τα τελευταία χρόνια ζει στη γενέτειρά της την Δράμα.



Οπισθόφυλλο:  Πόσο πόνο μπορεί να αντέξει μια καρδιά για να μην λυγίσει, για να μείνει αλώβητη στον χρόνο; Πόση αδικία να αντέξει το μυαλό για να παραμείνει λογικό; Πόσα χτυπήματα να αντέξει το κορμί όταν η μοίρα του δίνει το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο; Πώς να περιγράψεις με λόγια σε μία μάνα ότι έχει χάσει το παιδί της; Δεν υπάρχει τίποτε πιο φυσικό από τον θάνατο, κάθε γέννηση σημαίνει και έναν θάνατο και όχι μόνο τον ζητάει, τον απαιτεί, αν όμως αυτά τα δύο συμβούν σχεδόν ταυτόχρονα τι μπορεί να συμβεί στην καρδιά μιας μάνας που έφερε μια ζωή στον κόσμο αλλά αμέσως μετά της την πήρα τόσο απότομα; Ένα μόνο μπορεί να συμβεί ο πόνος αυτός να παγώσει την καρδιά της για πάντα. Μια τέτοια μάνα είναι η Μαριλού, η άδικη απώλεια του γιου της, ένα τεράστιο ψέμα εις βάρος της, πάγωσαν την καρδιά της, έκαναν την ίδια ένα «τέρας» που διψά μονάχα για εκδίκηση, μετατρέποντας την σε μια γυναίκα που σπαταλά και ευτελίζει τη ζωή της. Το μοναδικό της όνειρο είναι να κρατήσει αγκαλιά τον γιο της τον Ανδρέα, θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει, θα φτάσει ως την κόλαση, ίσως ξαναγυρίσει από εκεί για να δει το όνειρό της να ζωντανεύει, μαζί με αυτό το όμορφο αγγελούδι της. Από θύμα
της ζωής η Μαριλού θα μετατραπεί σε θύτη, σε έναν τιμωρό που δεν έχει έλεος. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη στη ζούγκλα και στους ανθρώπους, κάτι που θα συναντήσετε και σε αυτό το βιβλίο. Η αδικία θριαμβεύει σαρώνοντας τις ζωές πολλών ανθρώπων της Μαριλού, του Ανδρέα, της Αφροδίτης, του Αλέξη, της Έστερν αλλά και του Πιέρ. Πόσοι από αυτούς θα αξίζουν όλα όσα θα περάσουν; Ποιοι θα πληρώσουν και ποιοι θα δικαιωθούν, πόσοι θα μπορέσουν να συγχωρήσουν κυρίως τον εαυτό τους; Λένε πως όλοι μας κάποτε ήμασταν αστέρια, κάποιοι από αυτούς ίσως γυρίσουν πίσω στο σπίτι! Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα έρχεται ως μια ακόμα ζωντανή απόδειξη της αληθινής ζωής, όπου υπάρχει το κακό υπάρχει και το καλό, το άδικο αλλά και το δίκαιο, το μίσος αλλά και η αγάπη, το ψέμα αλλά και η αλήθεια. Γιατί αν δεν ζήσεις στο βαθύ σκοτάδι δεν μπορείς να εκτιμήσεις μετά το δυνατό φως! Πόσοι θα το αντέξετε;

Τι σας ώθησε να γράψετε τη συγκεκριμένη ιστορία? Ποιό είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες?

Η ιδέα αυτού του βιβλίου γεννήθηκε από μια έντονη ανάγκη που είχα εδώ και χρόνια. Κάθε βιβλίο είναι κ ένα ταξίδι. Έχοντας αυτό κατά νου, η εσωτερική μου ανάγκη με καθοδήγησε να βρω έναν τρόπο ώστε να μπορώ να αλλάξω κάτι που συνέβη τρία χρόνια πριν την γέννησή μου. Μονάχα μέσα από το ταξίδι της μυθοπλασίας θα μπορούσα να δημιουργήσω μια άλλη εξέλιξη της πραγματικής ιστορίας, με διαφορετικές διαδρομές και ένα τελείως αλλιώτικο φινάλε! Ήταν κάτι που με το που ξεκίνησα να γράφω άρχισε να βγαίνει από μέσα μου αβίαστα και εντελώς αυθόρμητα. Το βασικό μήνυμα που θέλω να νιώσουν οι αναγνώστες είναι πως ποτέ δεν τα παρατάμε, ακόμη και όταν όλα γύρω μας μοιάζουν δυσοίωνα και δυσεπίλυτα, δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη ούτε την ελπίδα μας πως κάτι όμορφο μας περιμένει!



Χρειάστηκε να κάνετε έρευνα και αν ναι πόσο χρόνο χρειάστηκε για να έχετε μια ολοκληρωμένη έρευνα?

Θεωρώ πως κάθε βιβλίο χρειάζεται την απαιτούμενη έρευνα. Εγώ χρειάστηκε να ψάξω κάποια πράγματα παραπάνω σχετικά με κάποιες τοποθεσίες και ιστορικά μνημεία που αναφέρω στο βιβλίο. Επίσης χρειάστηκε να μάθω περαιτέρω πληροφορίες για το πανέμορφο νησί της Σάμου, στο οποίο εκτυλίσσεται ένα μέρος της ιστορίας μου.

Πείτε μας τα συναισθήματα σας όταν γράφατε αυτό το βιβλίο σας.

Γράφοντας κάποια σημεία του βιβλίου, η συγκίνηση ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα. Σε άλλα ο θυμός, η έκπληξη ή η περιέργεια να μάθω που θα με οδηγήσουν οι επόμενες κινήσεις των πρωταγωνιστών μου. Είχα γίνει ένας αόρατος παρατηρητής της ιστορίας μου, νιώθοντας ολότελα κάθε συναίσθημα που μου μετέδιδαν οι ήρωες μέσα από τα δικά τους βιώματα.

Θεωρείτε πως η φαντασία, οι εμπειρίες και το ταλέντο είναι ικανά να ανταπεξέλθουν  στην συγγραφή ενός βιβλίου ή επιβάλλεται και μια περισσότερο μόρφωση ώστε να είναι δεδομένη η επιτυχία?

Η συνταγή της επιτυχίας νομίζω δεν είναι πάντοτε η ίδια για όλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις αρκεί μονάχα το ταλέντο ενός δημιουργού για να αγαπηθεί το έργο του. Σε άλλες πάλι πρέπει να συντελέσουν επιπλέον παράγοντες. Όταν για παράδειγμα ο συγγραφέας καταπιάνεται με την δημιουργία ενός βιβλίου που εμπεριέχει ιστορικά γεγονότα, εκεί πρέπει να είναι πολύ καλά διαβασμένος.


 

Ο κάθε ήρωας του βιβλίου σας,έχει κατά κάποιο τρόπο δρομολογηθεί στον χαρακτήρα του εξ'αρχής ή στην πορεία οι ανατροπές και οι απρόοπτες εξελίξεις επηρεάζουν και γίνονται και οι ανάλογες εναλλαγές?

Ο χαρακτήρας του κάθε ήρωα ήταν καθορισμένος από την αρχή. Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις και κάποιες ανατροπές στην υπόθεση, όλοι οι ήρωες διατήρησαν την ακεραιότητα τους και αντέδρασαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, ακριβώς όπως το επέβαλλε η κάθε περίσταση.

Τι είναι έμπνευση, για εσάς προσωπικά αλλά και γενικά? Υπάρχουν συγκεκριμένες στιγμές και ώρες της ημέρας που σας είναι πιο εύκολο να γράψετε ή που σας  <<επισκέπτεται>> η έμπνευση?

Η έμπνευση μπορεί να απορρέει από οτιδήποτε. Μια μικρή φράση, ένα τραγούδι, μια τυχαία σκηνή στο δρόμο, μια συζήτηση. Η έμπνευση συνηθίζει να έρχεται απρόσκλητα και απροειδοποίητα.
Επομένως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που γράφω. Προτιμώ όμως νωρίς το βράδυ που συνήθως έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

 Ο Cervantes υποστήριζε ότι η πένα είναι η γλώσσα της ψυχής. Η δική σας πένα τι θέλει να εκφράσει?

Είναι σπουδαίο να έχει ο συγγραφέας το χάρισμα να μπορεί να μεταδώσει στην ψυχή του αναγνώστη ό,τι έχει μέσα στην δική του. Επιθυμώ να εκφράζω μέσα από το γραπτό μου λόγο, όλες τις κοινωνικές ανησυχίες που νιώθω, κάνοντας τον αναγνώστη να σκεφτεί, να προβληματιστεί αλλά και να δημιουργήσει και εκείνος με τη σειρά του τα δικά του συναισθήματα. Εγώ απλώς του δείχνω το μονοπάτι όπου εκεί θα μπορεί να ξεδιπλώσει τον κόσμο των δικών του αισθήσεων και αναζητήσεων.


Για το αύριο τι ετοιμάζει η συγγραφέας  Ανδρεάνα Καρτσόγλου? Θα υπάρξει καινούριο βιβλίο σύντομα? Πείτε μας δύο λόγια για αυτό.

Έχω ήδη μια ολοκληρωμένη πολυσέλιδη ιστορία. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δράμα με προεκτάσεις αναπάντεχες και απρόβλεπτες. Δεν μπορώ να πω περισσότερα προς το παρόν. Ευελπιστώ ότι θα μάθετε σύντομα νέα για το επερχόμενό μου βιβλίο!

Πριν κλείσουμε θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που μας διαθέσατε και που δώσατε την ευκαιρία στα μέλη μας να σας γνωρίσουν καλύτερα εσάς και το βιβλίο σας. Θα θέλατε να κλείσετε εσείς με ένα δικό σας τρόπο αυτή την κουβέντα?  Τ ι  είναι αυτό που επιθυμείτε να πείτε στους αναγνώστες?

Εγώ ευχαριστώ εκ βαθέων που με επιλέξατε να μιλήσω για το πρώτο μου πόνημα. Είναι σπουδαίο να δίνεται χώρος σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς. Αυτό που θέλω να ευχηθώ στους αναγνώστες είναι να μπορούν να βρίσκουν το χρόνο και τη διάθεση ώστε να απολαύσουν το μαγικό ταξίδι που προσφέρει ένα βιβλίο. Και να μην επιλέγουν μονάχα εμπορικά βιβλία. Αξιοθαύμαστα έργα υπάρχουν, ακόμη και όταν δεν είναι τόσο προβεβλημένα, αρκεί να τους δώσουμε την ευκαιρία και θα εκπλαγούμε ευχάριστα όταν ανακαλύψουμε συγγραφείς που έχουν καταφέρει να μιλήσουν στην ψυχή μας! Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνατε!


Ευχαριστώ πολύ πολύ!
Για το Βιβλίο της παρέας
Λίτσα Λαμπρακοπούλου
 



1 σχόλιο:

  1. Προσωπικά, εξεπλάγην ευχάριστα με όλα όσα διάβασα σε αυτή τη συνέντευξη. Ανδρεάνα, ειλικρινά, είσαι πολύ αξιέπαινη και συμπαθής. Έχεις όλο το μέλλον μπροστά σου, κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή