Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η ΚΟΝΤΥΛΈΝΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ", Ιουστινή Αργύρη, εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!


Βασισμένο σε αληθινή ιστορία το τελευταίο μυθιστόρημα της Ιουστίνης Αργύρη "Η Κοντυλένια του νησιου" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ωκεανός" μας μεταφέρει στο Μεγανήσι την περίοδο του μεσοπολέμου. Διαπραγματεύεται την ζωή μιας γυναίκας που η απαράμιλλη ομορφιά της άφησε εποχή και ίσως ηταν η κατάρα της. Η Κοντυλένια με την εμφάνιση σαν τη χάρη έργου τέχνης μεγάλωνε σε μια πολυμελή και φτωχή οικογένεια ανάμεσα σε αγόρια με έναν τύραννο πατέρα και ορφανή από μάνα. Όλοι τη θαύμαζαν για τα δώρα της φύσης που κληρονόμησε. Κάποιοι τη ζήλευαν. Πολλοί την ερωτεύτηκαν αλλά και κάποιοι την λάτρευαν σαν θεότητα. Όταν ερωτεύεται η ίδια η ζωή της παίρνει άλλη ρότα. Αραγε θα βρει την ευτυχία; Ή η ομορφιά της θα αποδειχτεί καταραμένη; 

Το μυθιστόρημα αυτό είναι προσωποκεντρικο αφού η ιστορία κατά μεγάλο βαθμό αναφέρεται στη ζωή αυτής της γυναίκας που έζησε στη Λευκάδα και η συγγραφέας έμαθε πληροφορίες από δικούς της συγγενείς και εξύφανε την πλοκή δοσμένη με άκρατο ρεαλισμό . Είναι ηθογραφικό και βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα και μας ωθεί σε σκέψεις για ερωτήματα όπως η μοίρα, το πεπρωμένο, η καταραμένη ομορφιά. Επίσης θίγει και το ζήτημα της μετανάστευσης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που αλλαζουν άρδην τη ζωή της για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη. 

Χωρίς να έχει ιδιαίτερα πρωτότυπη πλοκή απο την αρχή μου κέντρισε το ενδιαφέρον και εμεινε αμείωτο ως το τέλος. Εκεί βεβαια διέκρινα μια τραγικότητα. Η Κοντυλένια ήταν βαθιά τραγικό πρόσωπο και η μοίρα έδειξε το σκληρό της προσωπο. Συγκινήθηκα στο φινάλε ομολογώ και εκανα σκέψεις και ειχα προβληματισμους για τα θέματα του βιβλίου που σας προείπα. Διαβάζεται με μια ανάσα και κρατά μια όμορφη συντροφιά προσκαλώντας εσάς σε ένα ταξίδι στο χρόνο και στη μαγεία του Ιονίου. 

Η γραφή της Αργύρη είναι στρωτή και σε κάποια σημεία λυρική. Δεν αναλώνεται σε ανούσιες περιγραφές και έχει εικονοπλαστική δύναμη. Εξίσου καλά ηθογραφεί τους ήρωες και μας μεταφέρει άψογα στο κλίμα της εποχής . Παρακολουθούμε την κεντρική ηρωίδα απο τη στιγμή που γεννιέται και μεγαλώνει μέχρι το τέλος. Περνά διαφορές διακυμάνσεις και φυσικά την βλέπουμε να καρδιοχτυπά πολύ για έναν έρωτα παράφορο και απόλυτο. Άραγε θα ειναι και αυτός τραγικός; 

Οι απαντήσεις σας θα απαντηθούν διεξοδικά στο βιβλίο.. Ίσως θα θέλατε να την είχατε γνωρίσει την Κοντυλένια...να είχατε θωρρησει αυτή την αλησμόνητη ομορφιά που η υστεροφημία της την συνοδεύει ακομα και σήμερα. 

Βαθμολογια:9-/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου