Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο '’ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΩ’’, Νεκταρία Μαρκάκη, εκδόσεις Maradel Books, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!




      Η Νεκταρία Μαρκάκη έγραψε ένα μυθιστόρημα κοινωνικό που εστιάζει στις σχέσεις των γονέων με τα παιδιά τους και στο κακό που προξενεί το μίσος  όταν φωλιάζει στην καρδιά των ανθρώπων. Η συγχώρεση είναι αυτή που βοηθά  και σε κάνει να προσπερνάς . Επουλώνει τις λαβωματιές της ψυχής. Αντίθετα, το να φωλιάσει το μίσος μέσα σου σου αφήνει ανεπανόρθωτα σημάδια. Δεν προχωράς  και σε στοιχειώνει .

     Αυτός είναι ο κεντρικός θεματικός πυρήνας του μυθιστορήματος  της Μαρκάκη . Η Ήβη γυρνά στη γενέτειρα της , το Μεσολόγγι ,για να προσεγγίσει τη μητέρα της , τη Λήδα . Η Ήβη με αφορμή τον γάμο της με τον Ιάσονα  ,θέλει να έρθουν πιο κοντά  με τη Ληδα ,όπως είναι οι φυσιολογικές σχέσεις μάνας με κόρη . Εκεί έχει να αντιμετωπίσει και το μένος της Θέκλας ,της γιαγιάς της . Χωρίς να ξέρει τους λόγους, η γιαγιά της τη μισεί . Ένα μίσος ολέθριο εκδηλώνεται πάντα από τη μεριά της και ήρθε η στιγμή να αποκαλυφθεί η γενεσιουργός αιτία . Εκεί στο Μεσολόγγι θα βρει ξανά τον πρώτο της και παντοτινό έρωτα , τον Χριστόφορο . Άραγε θα μάθουν και οι δυο γιατί χώρισαν τότε ; Θα τους αφήσουν τα εμπόδια να είναι ξανά μαζί ; Χρόνια μετά ,οκτώ για την ακρίβεια ,ο Χριστόφορος και η Ήβη επιζητούν απαντήσεις  επιτακτικά . Οικογένεια μυστικά που πονάνε έρχονται στο φως και ήρθε η ώρα για την εξιλέωση . Η κάθαρση είναι στο δρόμο

   Κοινωνικό και σκληρό το βιβλίο αυτό διαβάζεται απνευστί και σου γεννά σκέψεις για την αγάπη, τη συγχώρεση , το μίσος και την προδοσία . Ήρωες που αγαπάς και άλλους που τους μισείς θα γνωρίσεις στις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος . Κάποιοι με τις πράξεις και τις επιλογές τους θα σε ξαφνιάζουν . Άλλοι θα σε ταράξουν με τον κυνισμό τους  . Πάντα σε όλα αυτά τα δρώμενα συνοδοιπόρος θα είναι ο έρωτας . Αυτός που δεν ανθισε ,γιατί δεν του επέτρεψαν άλλοι και αυτός ο σαρωτικός που θολώνει το νου και παρασέρνει τη λογική στο διαβά του . Σε ορισμένα σημεία συγκινήθηκα πολύ με κάποια γεγονότα και αλήθειες που ήρθαν στο φως και σόκαραν τους κεντρικούς ήρωες . Ωστόσο κάποιες στιγμές είχα ενστάσεις με τον έντονα δραματικό τόνο που ήταν διάσπαρτος σε όλο το βιβλίο . Ήθελα χαλάρωση μεγαλύτερη από την ένταση και το Δράμα που βίωναν κάποιοι ήρωες .

    Στο κομμάτι της γραφής δεν έμεινα ιδιαιτερα ευχαριστημένη . Είναι βέβαια απλή και στρωτή αλλά υπήρχαν  λάθη ορθογραφικά και συντακτικά που σίγουρα αφορούν στην φιλολογική επιμέλεια αλλά σε εμένα άφησαν μια πικρή αναγνωστική γεύση γιατί σκίασαν τη δυνατή πλοκή . Το βιβλίο έπασχε από άποψη επιμελειας. Ωστόσο ήταν μια φιλότιμη προσπάθεια της συγγραφέως που λάτρεψα στο ‘’κορίτσι με το ηλιοτρόπιο ‘’.

     Θα συγκινηθείτε και θα προβληματιστείτε με αυτό το μυθιστόρημα ...
     Βαθμολογία :7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου