Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ", Μαίρη Γκαζιάνη, εκδόσεις Ωκεανός, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

 Ένα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα με διεισδυτική μάτια στις σχέσεις γονέων με τα παιδιά τους είναι το "Ζάχαρη άχνη" της Μ.Γκαζιανη. Πραγματεύεται τους δεσμούς της Αύρας με τους γονείς και τα αδέρφια της καθώς και την επαφή της με το άλλο φύλο και τη μετέπειτα σύνδεση με τα δικά της παιδιά και ειδικά με την κόρη της Ελπίδα. Μεγαλωμένη σε ένα βαθιά συντηρητικό περιβάλλον, κόρη μιας πολυμελούς οικογένειας, παντρεύτηκε δυο φορές σε μικρή ηλικία για τους λάθος λόγους και τελικά εγκλωβίστηκε σε μια ζωή γεμάτη πόνο. Όταν γνωρίζει τον Άριστο η ζωή της δίνει μια νέα ευκαιρία, που όμως αυτή συνοδεύεται με απώλεια και προβλήματα μεγάλα. 
Η Αύρα μιλά σε α ενικό. Ανοίγει τη ψυχή της στον αναγνώστη, φανερώνοντας τις μύχιες σκέψεις της. Υποφέρει από διαβήτη, οποίος διαμορφώνει την καθημερινότητα της και η ζωή της και η ευτυχία της είναι σαν ζάχαρη άχνη που φεύγει στην ατμόσφαιρα με τον άνεμο. Παράλληλα, όταν μεγαλώνει και η κόρη της η Ελπίδα και αυτή ξεγυμνώνει την ψυχή της σε μας. Παρουσιάζει την ιστορία τους με τη δίκη της οπτική και αντίληψη. Δυο πρίσματα που αντικατοπτρίζουν την απουσία και τη μητρική παρουσία. Δυο βαθιά συγκινητικές ιστορίες με βασικό θέμα τη μητρική αγάπη που συμπορεύονται και μας κάνουν να αναλογιστούμε πολλά. Θέματα που αφορούν στην ανατροφή των παιδιών και σε επιλογές που κάνουμε άθελα μας και κοστίζουν ακριβά. Μπορώ να πω πως είναι ένα ψυχογραφικό βιβλίο που μελετά τις οικογενειακές σχέσεις. Άλλωστε είναι αληθινή ιστορία. Πρόσωπα καθημερινά και άκρως ρεαλιστικά. Κάθε μέρα συναντάμε την Αύρα, την Ελπίδα και τα υπόλοιπα πρόσωπα του δράματος ανάμεσα μας. 

Η συγγραφέας παρουσιάζει μια ένα ολοκληρωμένο και κοινωνικό μυθιστόρημα γροθιά στις ανθρώπινες σχέσεις. Με γραφή απλή και άμεση σκιαγραφει διεισδυτικά τους ήρωες και τους τοποθετεί στο βάθρο τους και στην τραγικότητα τους. Όλοι είναι τραγικά πρόσωπα στη σκακιέρα της ζωής. Ο πόνος τους παρασύρει σε λάθη που όμως μπορούν να διορθωθούν. Άραγε, θα αναλογιστούν τις ευθύνες τους και θα πάρουν το τιμόνι της ζωής τους σωστά; Οι απαντήσεις, λοιπόν, σε αυτό το μυθιστόρημα. Διαβάζεται απνευστί αν και ογκώδες αφού έχει σφιχτοδεμένη πλοκή, όμως δεν είναι ένα εύκολο βιβλίο που το ξεπετάς. Είναι τροφή για σκέψη και υγιή προβληματισμό. Μπράβο στις εκδόσεις "Ωκεανός" για τα προσεγμένα τους βιβλία. 

Βαθμολογία :9-/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου