Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΛΕΝΕ ΡΩΞΑΝΗ", Στέλιος Στυλιανού, εκδόσεις ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ!



Με μία άκρως πετυχημένη δημοσιογραφική γραφή, ο κος. Στυλιανού δημιούργησε ένα μυθιστόρημα που βρίθει συναισθημάτων, γεγονότα που σοκάρουν αλλά και αλήθειες που είναι γροθιά στο στομάχι. Ταυτόχρονα πήρε το ρίσκο να γράψει ένα βιβλίο με πολύπλευρο και σπονδυλωτό θέμα – ένα βαθιά κοινωνικό θρίλερ, με συναρπαστικές προεκτάσεις, το σύγχρονο trafficking. Με μια πλοκή που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον, ξεδιπλώνει ανθρώπινες καταστάσεις, δίνοντας έμφαση στα θύματα και τις παράπλευρες απώλειες του εμπορίου ανθρώπων, το οποίο είναι το πιο επικερδές παρακλάδι της μαύρης οικονομίας.


Ο κος. Στυλιανού, εμπλουτίζει την πλοκή του με πολλές φρικιαστικές πληροφορίες για τη διακίνηση ανθρώπων. Χρησιμοποιώντας αληθινά περιστατικά, που όλοι μας γνωρίζουμε καλά πως συμβαίνουν, στήνει ένα κοινωνικό θρίλερ που αποκτά πολιτικές διαστάσεις, καθώς θίγει το θέμα του trafficking ως ένα έγκλημα κατά της ανθρώπινης υπόστασης, αξιοπρέπειας και ελευθερίας. 

Η ιστορία μας ξεκινάει στη Βουλγαρία το 2008. Εκεί που 5 νέα κορίτσια, μαζί τους και η Ρωξάνη ετοιμάζονται να έρθουν στην Ελλάδα. Ένα ταξίδι, ένα όνειρο ζωής και παράλληλα μια υπόσχεση στον εαυτό της, να βρει τον πατέρα της ο οποίος ζει στην Ελλάδα και να τον γνωρίσει επιτέλους από κοντά. Δυστυχώς, οι πληροφορίες που έχει για τον πατέρα της είναι ελάχιστες, όμως βρίσκει έναν απρόσμενο σύμμαχο, την κολλητή της την Μάγδα, η οποία της υπόσχεται μαζί με το αγόρι της τον Ιβάν πως θα την βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το όνειρο της. Τίποτα όμως δεν είναι όπως φαίνεται και τίποτα όπως της έχει υποσχεθεί. Και η πρωταγωνίστρια μας καλείτε να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί. Δυο λέξεις που κατορθώνουν ν' αποδώσουν την τραγικότητα της κατάστασης σε κάθε της διάσταση. Δυο λέξεις που κρύβουν μέσα τους την αγωνία, την πτώση, τον κίνδυνο, τις εύθραυστες ισορροπίες, την κρισιμότητα των καταστάσεων. Και στην κόψη του ξυραφιού, η Ρωξάνη η οποία θα φτάσει στο σημείο μηδέν ζώντας καταστάσεις άνευ προηγουμένου.

Δυστυχώς αρκετά κορίτσια κάνουν το ταξίδι τους για την γή της επαγγελίας γνωρίζοντας καλά τι πρόκειται να συναντήσουν, όμως το οικονομικό κίνητρο είναι κάτι πιο δυνατό που τις διχάζει, όπως συνέβη και με την Ρωξάνη μας που κάποια στιγμή μπήκε σε αυτό το δίλημμα. Ο συγγραφέας φαίνεται να έχει κάνει μια αρκετά μεγάλη έρευνα πάνω στο θέμα του trafficking, χρησιμοποιώντας στοιχεία από αληθινές ιστορίες, σαν βάση της πλοκής, πάνω στην οποία χτίστηκε και η ανάπτυξη της μυθοπλασίας. Τα πραγματικά καταγεγραμμένα γεγονότα προσδίδουν ρεαλισμό δρώντας έτσι αποφασιστικά στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος του αναγνώστη, δίνοντας έμφαση στο συναίσθημα, που θα κάνει τον κάθε αναγνώστη να το ζει. Έτσι καταφέρνει με τον τρόπο του να χτυπά το καμπανάκι για γεγονότα που συμβαίνουν προσεγγίζοντας ένα τόσο ευάλωτο ζήτημα εστιάζοντας αυθόρμητα στο εν λόγω θεμα του trafficking. 

Παραμένοντας πιστός στην κεντρική ιδέα, ο συγγραφέας δημιουργεί εικόνες με βάση την διαχρονική οικονομική κρίση, με αναφορές στα ναρκωτικά, το μεταναστευτικό, αλλά και τις ακραίες πολιτικές ομάδες. Ως αποτέλεσμα, οι αναγνώστες έχουν στα χέρια τους ένα μυθιστόρημα που ξεφεύγει από τα στενά όρια αποκλειστικά της μια θεματολογίας έχοντας μια πλήρη, ευρύτερη εικόνα της σημερινής κοινωνίας και των θεμάτων που αντιμετωπίζει. Αυτό που μπορεί να πει κανείς με σιγουριά είναι ότι η οικονομική κρίση συντελεί στην αύξηση των παραβατικών συμπεριφορών. 

Ένα μυθιστόρημα με αστυνομικές αποχρώσεις που εύστοχα μπλέκει το αστυνομικό στοιχείο με το κυνήγι του κυκλώματος για την εξάρθρωση της σπείρας. Άριστη πλοκή που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι τη τελευταία του σελίδα με αρκετή "δόση" αγωνίας για την εξέλιξη της ιστορίας. Μια αλυσιδωτή αντίδραση από καταστάσεις και γεγονότα, που οι ανατροπές της ιστορίας δεν έχουν προηγούμενο! Εξαφανίσεις, δολοφονίες κι ένα σωρό από γεγονότα περιπλέκονται στην ιστορία αυτή που δεν αφήνουν ήσυχο ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη! Και ποιός κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Μια σπείρα διακίνησης σάρκας μήπως ή μήπως κάποιος που θέλει να κρύψει κάτι και γιατί; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου κι εδώ ο συγγραφέας καταφέρνει ξανά να απλώσει και να δώσει στο απόλυτο με μία σειρά από απανωτά γεγονότα την υπόθεση κάνοντας βουτια στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και της άγνωστης ταυτότητας της ψυχής του! 

Όλοι μας στη ζωή αυτή είμαστε πρωταγωνιστές στην όποια κατάσταση, με ένα ΕΓΏ γραμμένο με κεφαλαία που μόνο εγωιστικό ρόλο και χαρακτήρα δεν έχει!! Κάθε ΕΓΩ και μια μοναδική προσωπικότητα!
Εμένα με λένε...
Ο προσδιορισμός του Εγώ μας!
Εμένα με λένε...
Εμένα με λένε Ρωξάνη...
Εμένα με λένε Εύα και θέλώ να πώ ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Στέλιο Στυλιανού για το θαυμάσιο αυτο βιβλίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου