Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΑΝΤΕΤΙ" της Μαρίας Πρινάρη Καρκαβατσάκη, εκδόσεις ΠΝΟΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ!


«ΑΝΤΕΤΙ», το νέο πόνημα της Μαρίας Πρινάρη Καρκαβατσάκη κατάφερε για ακόμα μια φορά να κλέψει την καρδιά μου. Με αφετηρία το 1924-25 και επίκεντρο την Κρήτη, γεμάτη χρώματα και αρώματα μιας παλιότερης εποχής, ξετυλίγεται μια συναρπαστική ιστορία ζωής γεμάτη ανατροπές, συγκλονιστικές στιγμές και δυνατά συναισθήματα που σε παρασύρουν. Στο νησί του έρωτα και της βεντέτας θα συναντήσουμε μια ιστορία με έντονους χαρακτήρες, που δίνουν ο ένας τη σκυτάλη στον άλλον και που όλοι μαζί είναι πιόνια του πεπρωμένου, και του ΑΝΤΕΤΙ που θα καθορίζει κάθε φορά το μέλλον τους. Μια ιστορία που αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς με τον αναγνώστη, προσκαλώντας τον να περιμένει τη συνέχειά της, για να ανακαλύψει τα τερτίπια της μοίρας. Με μια απαράμιλλη γραφή, η συγγραφέας υφαίνει την λογοτεχνική εκδοχή του ΑΝΤΕΤΙ, και ταυτόχρονα ένα οδοιπορικό στη ζωή των ηρώων μας, όπως κάνανε την εποχή εκείνη οι νοικοκυρές τα υφαντά για τα προικιά για τις θυγατέρες τους. 

Τρεις γενιές θα κονταροχτυπηθούν και θα ηττηθούν όχι από σφαίρες, μα από το σαρωτικό πέρασμα της μοίρας, που σε κάθε περίσταση επιβάλλει έναν σασμό για να σάσει μια κατάσταση και παράλληλα να χαλάσει μια άλλη. Κι όταν η ζωή τούς δείξει πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, επιβάλλεται ξεριζωμός ώστε ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα. Μόνο που πολλές φορές τα χειρότερα συμβαίνουν ήδη. Γιατί τις περισσότερες φορές άλλα προστάζει η καρδιά και άλλα το ΑΝΤΕΤΙ. Οικογένεια ή έρωτας, ποιος θα αντέξει να πάρει την τελική απόφαση; Αποφάσεις που ξεπερνούν τη λογική και το χρόνο. Και μέσα σε αυτό το παιχνίδι της λογικής και των νόμων, η συγγραφέας έρχεται να μας ελαφρύνει την ατμόσφαιρα συστήνοντας μας την αστείρευτη ομορφιά του νησιού αυτού. 

Κάνοντας μας συνοδοιπόρους της σε αυτό το ταξίδι, μας μυεί στην Κρήτη, ακολουθώντας τη μαγεία της φύσης, εκεί όπου όλα συντονίζονται με τους κανόνες και τις προσταγές της και με άξονα τα θαύματά της, δημιουργεί σαγηνευτικούς χαρακτήρες που ζουν με ένταση και πάθος, ρισκάροντας τα πάντα στο βωμό του λόγου και της μπέσας! Σε μια Κρήτη που μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, απολαμβάνεις ολότελα, γεμάτη ήχους και εικόνες μα πάνω από όλα με λόγο αντρίκιο, όρκους σιωπής και περηφάνια. Ένα συνονθύλευμα εικόνων, ανατροπών και συναισθημάτων, με αφετηρία την Κρήτη του ‘20, που ενώνοντας το χθες με το σήμερα, διδάσκει και αναδύει το μεθυστικό άρωμα της ασύνορης αγάπης...

Η πλοκή ξεκινά στο χωριό Καμπιέ εποχή 1924-25, όταν ο Σήφης Λεβεντάκης μοναχογιός της Καπετάνισσας, της κυρά Ευθυμίας, θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το χωρίο όπου μεγάλωσε και την οικογένεια του. Αφορμή θα σταθεί ένα χαστούκι που θα ρίξει στον Κωνσταντή, όταν στο πανηγύρι του χωρίου θα πάει να ζητήσει την Γαρυφαλίο, την ξαδέρφη του Κωνσταντή που του έχει πολιορκήσει την καρδιά και το μυαλό, να χορέψουν σούστα!  
 
Ο Σήφης θα προσπαθήσει να ξαναφτιάξει την ζωή του μακριά απο τους δικούς του. Και εκεί που όλα βαίνουν ομαλά και πιστεύεις πως η μοίρα πια του χαμογελά, τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν με την εισβολή των Γερμανών στην Κρήτη θα ανατρέψουν τα πάντα. Δυστυχώς, το συμβάν αυτό θα αναστατώσει την ζωη όλων. Οι Γερμανοί θα σκορπίσουν τον θάνατο και θα πυροδοτήσουν συνταρακτικές εξελίξεις στις ζωές όλων. Σύντομα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη φτώχεια, την ανέχεια και τον βανδαλισμό. Η επέλαση των Γερμανών και οι καταστροφές θα αφήσουν ανεξίτηλα σημάδια στις καρδιές όλων. Ο Σηφης θα εργαστεί πιο σκληρά προκειμένου να προσφέρει τα προς το ζην στην οικογένεια του. Στο πέρασμα των χρόνων, θα βιώσουν χαρούμενες και δύσκολες στιγμές. Πολλές φορές όμως τα όνειρα ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής και της εποχής και τα σχέδια δεν ακολουθούν πάντα τον δρόμο που εμείς επιλέγουμε. Η Μοίρα όμως είναι εκείνη που πάντα θα πεί την τελευταία λέξη ορίζοντας τις ζωές όλων… 
 
Έτσι και οι ήρωες μας, θύμα των καταστάσεων και του Σασμού, πληρώνοντας κάποια λάθη, θα αναγκαστούν στο βωμό του Σασμου να τραβήξουν το δρόμο που εκείνο διάλεξε…  Πιόνια στη σκακιέρα της μοίρας, θα ακολουθήσουν αυτό που της προστάζει το ΑΝΤΕΤΙ!
 
Το βιβλίο αυτό θα το χαρακτήριζα ως μια ηθογραφία της εποχής από το 1925 εως και το 1995, σε μια Ελλάδα που δεινοπαθεί από τους πολέμους και τις πολιτικές εξελίξεις. Κάτω από το πέπλο των ιστορικών γεγονότων, η συγγραφέας αποτυπώνει με αδρές γραμμές και σεβασμό στη παράδοση, τα στερεότυπα, τις συνήθειες των ανθρώπων, τις αγωνίες τους για την επιβίωσή τους, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής. Με σοβαρότητα και μεστότητα, χωρίς να αναλώνεται σε άσκοπες περιγραφές, αναδεικνύει τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα που διαδραματίζονται, συστήνοντας μας παράλληλα τους ήρωες της της και τα βιώματά τους. Μέσα από μια πλοκή που ακολουθεί το ρυθμό της ζωής στο νησί αλλά και τους άγραφους νόμους του και τις κοινωνικές συμβάσεις, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα όσα διαδραματίζονται. Οι χαρακτήρες έχουν έντονες προσωπικότητες, γεγονός που δημιουργεί ένα πέπλο αγωνίας καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις τους και τη στάση τους απέναντι στις συνταρακτικές εξελίξεις. Οι συνθήκες της ζωής τους δεν αφήνουν περιθώρια για τα όνειρα ν' ανθίσουν καθώς το τελευταίο ρόλο το παίζει πάντα το ΑΝΤΕΤΙ!
 
 Μέσα από το ταξίδι στο χωροχρόνο, οι πρωταγωνιστές αλλάζουν, οι ανατροπές διαδέχονται με καταιγιστικό ρυθμό η μία την άλλη και ο αναγνώστης πονάει, θυμώνει, οργίζεται, κατανοεί, δακρύζει. Με τον έρωτα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, πορεύεται ακολουθώντας τα βήματα των ηρώων καθηλωμένος. Μόνο μια απόλυτα εναρμονισμένη συγγραφική πένα με αστείρευτο ταλέντο είναι ικανή να δημιουργήσει ένα ρομαντικό μυθιστόρημα που βρίθει κοινωνικών και ιστορικών αναφορών και ταυτόχρονα να προκαλεί τόσο έντονες στιγμές συγκίνησης, που αισθάνεσαι την καρδούλα σου να ραγίζει. Η οικογένεια κι οι δεσμοί της ισχυροί κι οι όρκοι απαράβατοι…. Όχι πάντα όμως. 
 
Με συναρπάζει ειλικρινά να διαβάζω βιβλία που πέρα από ένα όμορφο και απολαυστικό λογοτεχνικό ταξίδι σε πλημμυρίζουν εικόνες και συναισθήματα. Σου προσφέρουν μάθηση καθώς η διεξοδική και σε βάθος έρευνα που έχει γίνει είναι διάπλατη σε όλες τις σελίδες. Στοιχεία που τείνουν να εξαλειφθούν δυστυχώς και για αυτό το λόγο θέλω να την ευχαριστήσω γιατί με δίδαξε τόσα πράγματα. Που μέσα από το έργο της καταφέρνει να κρατήσει ζωντανά αυτά τα ήθη και τα έθιμα που χάνονται στο πέρασμα των χρόνων. Από τα βιβλία που σε καθηλώνουν, καθώς συνδυάζει αγαπημένες αφηγήσεις στο χρόνο ξεκινώντας από μνήμες του παρελθόντος με το δυναμισμό χαρακτήρων που αφήνουν μηνύματα ζωής. Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα που ακολουθεί με ευλάβεια την δύναμη της αληθινής αγάπης που λυτρώνει τις καρδιές....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου