Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

'POKE' Παρουσίαση ποιητικής συλλογης της ΠΟΠΗΣ ΑΡΩΝΙΑΔΑ!

ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΕΜΕΝΟΥ: ΜΑΡΙΑ ΜΙΣΣΕ

Προσοχή!!!! Ακολουθεί ρεπορτάζ!!!!


 Το ροκέ είναι μια ειδική κίνηση στο σκάκι που συμμετέχουν ο βασιλιάς και ένας από τους δύο πύργους.Είναι η μοναδική κίνηση στο σκάκι, που κάποιος παίκτης μπορεί να μετακινήσει στη σειρά του, ταυτόχρονα δύο πιόνια.




Αυτήν την εξήγηση βρήκα στο ιντερνετικό λεξικό, μαζί με πληθώρα παραδειγμάτων και πολλές επεξηγήσεις...
Όμως Ροκέ σημαίνει επίσης η καινούργια ποιητική συλλογή της Πόπης Αρωνιαδα, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις το ροδακιο και εχθές συνέβη η κεντρική παρουσίαση και όπως καταλάβατε ήμουν εκεί! ( Σιγά μην έλειπα) Ήταν μια πάρα πολύ όμορφη βραδιά και συνεργάτες, φίλοι και συγγενείς της κας Αρωνιαδα, όπως επίσης και εξαιρετικοί ποιητές και άνθρωποι των τεχνών γέμισαν το καφέ του Ιανού για να τιμήσουν με την παρουσία τους την αγαπημένη και ταλαντούχα ποιήτρια!!!!
 





 
Στο πάνελ της παρουσίασης μίλησαν για το έργο της η Άννα Αφεντουλιδου (κριτικός), ο Πάνος Σταθογιάννης ( ποιητής και πεζογράφος) και ο Κωνσταντίνος Μπούρας (ποιητής και θεατρολόγος)!
Ποιήματα του βιβλίου ερμήνευσε η ηθοποιός Στεβη Φόρτωμα και στο πιάνο συνόδευσε την εκδήλωση ο Ares Chadzinikolau Έλληνας/ Πολωνός μουσουργός και ποιητής! Τα σχέδια στο βιβλίο ανέλαβε η Αναστασία Ειρήνη Ντιουδη ( εικαστικός).




Το ροκέ είναι η πέμπτη ποιητική συλλογή της Αρωνιαδας και έκτο βιβλίο στη σειρά μιας κ το 2018 κυκλοφόρησαν οι Δίδυμες, το πρώτο της μυθιστόρημά!
Ροκέ, κίνηση άμυνας η επίθεσης (αναλόγως πως οι σκακιστές κινούν τα πιόνια τους) γιατί στις δύσκολες στιγμές της ζωής όπως και στο σκάκι , κινούμαστε πότε αμυντικά και πότε επιθετικά - η τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε! Κι αυτή την αντιφατική αντίδραση και κάθε αντίδραση όπως επίσης βιώματα προσωπικά η και κοινωνικά, αυτά καταγράφει η Πόπη στα ποιήματα της, χωρίς να ξεχνάει την γυναίκα πίσω από την ποίηση!

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό στη γραφή της, που προσωπικά θαυμάζω είναι το γεγονός ότι υμνεί τον γυναικείο και κατ'επέκταση τον ανθρώπινο πόνο, τη δύναμη της ψυχής που αντέχει, που προσπαθεί που αγαπά, που διεκδικεί που μάχεται..
Παρακάτω σας παραθέτω ένα μικρό" δείγμα" του βιβλίου, αλλά πριν θέλω να πω πολλά συγχαρητήρια στην Πόπη Αρωνιαδα και να ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο το Ροκέ!!!!!

XXXIV 

...τις ηλιόλουστες
μέρες του χειμώνα
οι τυφλοί
ανεβαίνουν στις στέγες
συλλέγουν τις ακτίνες μία - μία
στις τσέπες τους τις χώνουν
αρχίζουν τότε το τραγούδι
αναζητώντας
μια μάνα παρθένα
στη μήτρα, απ'τα μάτια της να μπουν
να γεννηθούν ξανά την άνοιξη
αρχίζοντας να ψάχνουν
στις άκρες του δρόμου
το νόμισμα που κάποτε έχασαν
αναζητώντας και πάλι...

ΕΛΠΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου