Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η ΑΛΛΗ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ", J. Donelly, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

 Η Donnelly επέστρεψε δυναμικά με ένα μυθιστόρημα διαφορετικό από όσα είχε γράψει ως τώρα και ταυτόχρονα από όσα κυκλοφορούν. Έχοντας ως εφαλτήριο το παραμύθι της Σταχτοπούτας δημιούργησε κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Μεταφέρει τον βασικό κορμό του, με πρωταγωνιστές το βασιλιά που θα διαλέξει την φτωχή και βασανισμένη Σταχτοπούτα και τις ετεροθαλείς αδερφές της στη Γαλλία του 18ου αιώνα, αλλά δίνοντας νέα στοιχεία. Χαρίζοντας πνοή σε ένα πασίγνωστο παραμύθι προσφέροντας ολότελα νέες διαστάσεις σε διαχρονικά νοήματα. 
 

Η Ιζαμπέλ δε καταφέρνει να κερδίσει την καρδιά του πρίγκιπα ,ενώ έκοψε ακόμα και τα δάχτυλα των ποδιών της για να χωρέσουν στο γυάλινο γοβάκι. Εκείνος, ενθουσιασμένος από την Έλλα την παραγκωνίζει επιλέγοντας για σύζυγο της, την όμορφη και γλυκιά μικρή της αδερφή. Η Ιζαμπέλ είναι η άσχημη κόρη, η κακόμουτσουνη κοπέλα, που δεν είναι αρκετή για κανέναν. Η κοινωνία την απεχθάνεται, μα πάνω από όλα η ίδια θεωρεί πως δεν αξίζει την προσοχή και την αγάπη κανενός. Άραγε, ισχύει κάτι τέτοιο ή η πραγματική ομορφιά κάποιες φορές είναι κρυμμένη και χρειάζεται ένα έναυσμα για να αναδειχτεί;

Η Donnelly έγραψε ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά που χρησιμοποιώντας διάφορους συμβολισμούς διδάσκει στους αναγνώστες της την πραγματική αλήθεια της ομορφιάς. Σε έναν κόσμο που αγαπά το αποδεκτό, λατρεύει το ιδανικό, ο τρόπος που στήνει την ιστορία της είναι ιδανικός για να καταδείξει ένα πολύ σημαντικό δίδαγμα. Τα παραμύθια μας λένε την αλήθεια. Αποκαλύπτουν κάτι βαθύ και ουσιαστικό. Είμαστε ο, τι χρειάζεται να είμαστε και πως έχουμε όσα χρειάζονται να έχουμε, όπως κότσια, τσαγανό και κυρίως μυαλό για να βρούμε το δρόμο μας. Επιλέγοντας πρόσωπα που σηματοδοτούν νοήματα και αξίες, καταφέρνει να πρωταγωνιστήσουν οι πράξεις και οι ρεαλιστικοί χαρακτήρες. Άλλωστε κάθε μέρα συναντούμε ανθρώπους διαφορετικούς και ιδιαίτερους. Ο κάθε ένας ξεχωριστός και σημαντικός που αποπνέει την δίκη του αλήθεια. Τη δίκη του κατάθεση ψυχής. Το φορτίο που κουβαλά ο κάθε ένας είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας και σίγουρα είναι οι ποινές ή οι επιτυχίες μας. Και τα δυο έγιναν με κόπο και σίγουρα μας επηρέασαν. Αυτό, ωστόσο, που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως η αλήθεια μας είναι μοναδική και λυτρωτική καθως και ότι βασιλεύει παντού. Όπως επίσης πως η ομορφιά είναι υποκειμενική και κρύβεται παντού και δίνοντας της το κατάλληλο ερέθισμα λάμπει σα χρυσός. 

Για μένα είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα. Διαβάζεται απνευστί. Με πολυπρόσωπη αφήγηση και με ήρωες που μιλάνε στην καρδιά σου, αυτό το βιβλίο αγγίζει την ψυχή σου. Συγκινεί, συναρπάζει και διδάσκει. Η πλοκή έχει εξελίξεις αμείωτησ έντασης και ο έρωτας, ο πόλεμος και η τοιχογραφία μιας εποχής παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου σε σωστές δόσεις. Με πολλές ανατροπές και με παραστατικές περιγραφές σκιαγραφει ρεαλιστικά πρόσωπα και καταστάσεις που θα μπορούσαν να δρούνε στο σήμερα. 

Ένα όμορφο και συνάμα αλληγορικό παραμύθι για μεγάλους που συγκινεί και καθηλώνει θα το χαρακτήριζα ...Η συγγραφέας ποτέ δεν με απογοήτευσε με ως τώρα . Καταφέρνει να εξυφαινει μαεστρικά το μύθο με την πραγματικότητα χωρίς να ξεχωρίζεις που τελειώνει το ένα και που ξεκινά το άλλο . Διαβάστε το ,γιατί ίσως κάποιες από εμάς που αγαπούν τα παραμύθια νιώσουν βασίλισσες Βαθμολογία :9,5/10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου