Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΣ", Στέφανος Δάνδολος, εκδόσεις Ψυχογιός, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

    Εκείνη η φλόγα που μαίνεται και αυτός ο άνεμος που τη θεριεύει. Ένα μυθιστόρημα με φόντο μια ολόκληρη τοιχογραφία εποχής είναι το τελευταίο λογοτεχνικο πονημα του Στέφανου Δάνδολου. Με κεντρικό θέμα τον ταραχώδη έρωτα της θρυλικής Κυβέλης με τον Γεώργιο Παπανδρέου φέρνει στο φως αθέατες πτυχές του θεάτρου και της πολιτικής. Η δισέγγονη της Κυβέλης, η Βαλεντίνη βοήθησε τον συγγραφέα με τις μαρτυρίες, το αρχειακο υλικό και έτσι στις σελίδες αυτού του βιβλίου ζωντανεύει μια σχέση ζωης που άφησε εποχή και συζητιέται ακόμα και σήμερα. 

    Από το 1920 ως την κηδεία του γέρου της δημοκρατίας το 1968 ο Δάνδολος παρουσιάζει μαεστρικά την πραγματικότητα που συνδέεται με την μυθοπλασία. Παρακολουθούμε έναν έρωτα παραφορο που πέρασε δια πυρός και σιδήρου και ο οποίος ήταν μόνιμος κάτοικος για πολλά χρόνια στις καρδιές της Κυβέλης και του Γεωργίου και τυπικά έληξε με το θάνατο του. Στις τέσσερις αυτές μέρες μέχρι την κηδεία του η πρωταγωνίστρια που άφηνε τους πάντες άναυδους με την υποκριτική της δεινότητα αναπολεί τις προσωπικές στιγμές με τον άντρα που συντάραξε το είναι της. Παράλληλα ,βλέπουμε τις αγωνιώδεις προσπάθειες της χούντας να αποδομήσει ηρωικές προσωπικότητες και να κάνει το λαο να σωπάσει. Όμως πάντα ο λαός έχει να πει την τελευταία λέξη. Αυτή που είναι χαστούκι για τον καταπατητή της ελευθεριας. Στην κηδεία του γέρου της δημοκρατίας ένα ηχηρό μήνυμα θα ακουστεί σε όλο τον κόσμο κι οι δικτάτορες καθώς και όσοι τους υποστηρίζουν θα φοβηθούν για την πορεία του καθεστώτος. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε.

    Ήμουν σίγουρη πως αυτό το βιβλίο θα με εντυπωσιάσει. Γνωρίζοντας τη γραφή του συγγραφέα δεν περίμενα κάτι λιγότερο από ενα άρτιο αποτέλεσμα. Μετά τον έρωτα της Πηνελόπης Δελτα με τον Ίωνα Δραγουμη, η Κυβέλη και ο Γεώργιος πήραν σειρά στο συγγραφικό πανθεο του Δάνδολου. Με λόγο που πάλλεται από πνοή και συναίσθημα ο συγγραφέας έδωσε ζωή στους ήρωες του, οι οποίοι μιλάνε στις καρδιές των αναγνωστών. Είναι από τα βιβλία που σίγουρα θα σου αφήσουν κάτι. Ανεξίτηλο σημάδι, χάδι ψυχης. Είναι βέβαιο πως θα σε διδάξει και είναι κάτι περισσότερο από σαφές πως η ψυχή σου τις ώρες της περισυλλογής θα νιώσει πληρότητα και αρμονία. Με φόντο μια εποχή τρικυμιώδη και γεγονότα που τάραξαν και τη διεθνή πολιτική σκηνή, ο Δανδόλος χτίζει με δεξιοτεχνία ένα μωσαϊκό που μύθος και ιστορική πραγματικότητα είναι αψογα εναρμονισμένα . Παραλληλα, με τους κεντρικούς του ήρωες και αλλά πρόσωπα παρέλαυνουν στα μάτια μας. Μια έγκυος που νιώθει απαξιωμένη από το καθεστωτικό σύζυγο, ένας ηθοποιός νέος που χάνεται από καρδιακή προσβολή και έχει ένοχα μυστικά, ένα παιδί που τραυματίζεται στην κηδεία του γέρου της δημοκρατίας και ένα ζευγάρι που σχεδιάζει κάτι που δε φαντάζεται εύκολα ο νους. Οι ιστοριες όλων διαπλέκονται αψογα με την κεντρική υπόθεση και δίνουν ώθηση στο κείμενο που βρίθει από συναισθήματα. Η λογοτεχνική πενα του Δάνδολου για μένα δε χρειάζεται συστάσεις. Ένας αρχιτέκτονας της λογοτεχνίας που δημιουργεί οικοδομήματα αξία θαυμασμού. Μελετά αγόγγυστα πηγές, αξιοποιεί αρχειακο υλικό και μαρτυρίες και κυρίως σέβεται τα πρόσωπα που τα δίνει σάρκα και οστά. Ο αναγνωστης γίνεται κοινωνός γνώσης και μηνυμάτων, γιατί οι πραγματικοί ήρωες που μιλάνε στις καρδιές μας είχαν κάτι να πούνε και κυρίως έδρασαν ουσιαστικά με την παρουσία τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή. 

    Εκείνη η φλόγα .. αυτός ο άνεμος ..χαίρομαι που έχω την τύχη να διαβάζω τετοια μυθιστόρηματα. Υπάρχουν τελικά έρωτες παράφοροι και ας έζησαν χώρια. Ο θάνατος, τελικά, τους ενώνει. Βαθμολογία : 9,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου