Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΕΒΟΡΑ", Κώστας Κρομμύδας, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

Αυτό το βιβλίο είναι από εκείνα που θα έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου, γιατί πολύ απλά θα την αιχμαλωτίσουν με τρόπο γλυκό και τρυφερό. Χάδι ψυχής κάθε του σελίδα. Βάλσαμο για όσες σκέψεις μας πονάνε και μας γεμίζουν άγχος. Μα πάνω απο όλα ύμνος. Ύμνος δυνατος σαν εμβατήριο για τη ζωή . Θα θελήσεις να το διαβάσεις πολλές φορές, θα συγκινηθείς άλλες τόσες, θα νιώσεις στο πετσί σου το μεγαλείο της φύσης και της αγάπης. Για όλους αυτούς τους λόγους η "Εβόρα" ανήκει πλέον στη βιβλιοθήκη της καρδιάς μου. 
 
Επίσης, είναι από τα μυθιστορήματα που ακόμα και να σας κάνω τώρα εδώ αποκαλύψεις , πιστέψτε με, δεν υπάρχει περίπτωση να σας χαλάσω τη μαγεία. Είχα ακούσει διθυραμβικές κριτικές από φίλους που το είχαν ήδη διαβάσει και αν και ήξερα αρκετά από την πλοκή, η "Εβορα" με σαγήνευσε χωρίς καμία διάθεση υπερβολής. Ξεκινάς την ανάγνωση του και χάνεσαι στη λυρικότητα των περιγραφών και καθηλώνεσαι από τη δύναμη των λέξεων. Φύση και έρωτας σε πρώτο πλάνο αλλά με ένα τρόπο μαγικό ,πασπαλισμένο με μυρωδιές και αρώματα ενός τόπου που θα ήθελες να ζεις . 
 
Η Αριάδνη σώζεται από τον Αντώνη. Λένε πως όταν κάποιος σώζει έναν άνθρωπο από βέβαιο θάνατο είναι σαν να σώζει τον κόσμο όλο. Παράλληλα , αυτοί οι δυο έγιναν συνοδοιπόροι στην πυραμίδα της αγάπης. Σκαρφάλωσαν στο ψηλότερο σημείο της καρμικά και ένωσαν τα σπασμένα κομμάτια της καρδιάς τους. Φύσηξε η εβορα μέσα τους και ο έρωτας αυτός τους χάραξε όλο τους το είναι . Η μοίρα ,όμως, είχε τελικά τον τελευταίο λόγο όπως πάντα . 
 
Σας έγραψα παραπάνω πως είναι ένα βιβλίο που θα διαβάσεις πολλές φορές για τα υψηλά του νοήματα. Κάθε του παράγραφος γεμάτη απόσταγμα σοφίας για τη φιλία, τη μοναξιά, την ευεξία και την αγάπη σε όλες της τις εκφάνσεις. Ο Κρομμύδας πραγματεύεται με σεβασμό όλα τα θέματα αυτά -και πολλά ακόμα που δε θα σας καταθέσω - που σχετίζονται με το περιβάλλον, τους νόμους της φύσης και της τιμωρίας. Ο άνθρωπος είναι ικανός για το καλό αλλά και για το κακό. Μπορεί να απογειώσει έννοιες υψηλές αλλά έχει δυστυχώς τη δύναμη να τις καταβαραθρώσει. Όμως, εν κατακλείδι, η μοίρα κρατά το κλειδί της ύπαρξης σου ,γι αυτό και το καλύτερο είναι να μην την προκαλείς , γιατί αν συμβεί αυτό θα είναι πρώτα δίκαιη και σίγουρα σκληρή. Γι ΄αυτό, άνθρωπε πρέπει να πορεύεσαι με αγάπη. Για όλους. Για έμψυχα όντα και άψυχα, για το περιβάλλον, για όλα όσα απαρτίζουν την καθημερινότητα σου. Σημαντικά ή ασήμαντα. 
 
Έχοντας σαν όπλο του στη φαρέτρα της λογοτεχνίας την αλήθεια της πένας του ο Κρομμύδας για ακόμη μια φορά απέδειξε πως δεν καταξιώθηκε τυχαία στη συνείδηση των αναγνωστών. Με μυθιστορήματα που δε μπορείς να ξεχωρίσεις ποιο είναι το πιο αγαπημένα σου, πέτυχε ξανά να μας ξεκαθαρίσει πως κάθε φορά μας επιφυλάσσει βιβλία που μιλούν στην καρδιά μας με την δύναμη τους, το ρεαλισμό τους αλλά κυρίως την ουσία τους. Με ήρωες που είναι καμωμένοι με δυνατά και τρωτά σημεία εξυφαινει ιστορίες καθημερινές με δεξιοτεχνία, που σίγουρα έχουν να διδάξουν κάτι από το μεγαλείο της Αγάπης, του έρωτα, της φιλίας αλλά πάνω από όλα της της ανθρωπιάς. Μας συγκινούν βαθιά και μας λυτρώνουν καθαρτικά. Όταν γράφεις κριτική για τέτοιου είδους βιβλία, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημάνεις στοιχεία της πλοκής, της γραφής, της ηθογραφίας που σου άρεσαν ή όχι . Για αυτά τα μυθιστορήματα εξομολογείσαι στο χαρτί τις μύχιες σκέψεις σου και τα άπειρα συναισθήματα που σου γεννήθηκαν. 
 
Σήμερα, ο άνθρωπος βάλλεται από παντού. Με τέτοια βιβλία όμως νιώθει πιο δυνατός να αντιμετωπίζει τα χαστούκια της ζωής . Λάτρεψα την Αριάδνη και τον Αντώνη για το μεγαλείο της ψυχής τους. Η φιγούρα, που στη φόρτιση των στιγμών παρέα με την Εβορα , καταφερνε να σχηματίζει ένα διαρκές χαμόγελο στα χείλη μου, ήταν ο τετράποδος φίλος τους , ο Βόρας , γιατί μου θυμίζει τους δικούς μου, Φοίβο και Πακο, που αποδεικνύουν περίτρανα πως τα σκυλιά αγαπάνε ανιδιοτελώς και σε υπερασπίζονται μέχρι θανάτου αν νιώσουν πως απειλείσαι . Όπως αγαπάνε βέβαια και κάποιοι άνθρωποι. Σαν την Αριάδνη και τον Αντώνη.
 "Εβορα"...εκεί που η καρδιά χτυπά για πάντα.
 Βαθμολογία :10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου