Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ", ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Ένα ταξίδι στο Γαλαξίδι του χτες και του σήμερα, καθώς και στη Μασσαλία μας επιφύλαξε το συγγραφικό ζευγάρι των Γιάννη και Μαρίνας Αλεξάνδρου στο τελευταίο τους βιβλίο. "Στο κόκκινο και στο γαλάζιο" η Λουκία, μια χωρισμένη γυναίκα με δυο κορίτσια, συνεταιρίζεται με τον Αρίστο νοικιάζοντας το οικογενειακό του αρχοντικό, με σκοπό να το λειτουργήσει ως μαγαζί. Η συνεργασία τους θα εξελιχτεί σε έρωτα. Παράλληλα η κόρη του Αρίστου, η Μυρτώ επιστρέφει στο Γαλαξίδι από τη Μασσαλία και βρίσκεται ανάμεσα σε δυο άντρες ολότελα διαφορετικούς. Ποιος αξίζει να είναι πλάι της;



Χρησιμοποιώντας δυο διαφορετικές ιστορίες, όπου αυτή του παρελθόντος εγκιβωτίστηκε σ αυτή του παρόντος οι συγγραφείς μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τη ναυτική πολιτεία και για το κόσμο της ιστιοπλοΐας και των ορυχείων. Τα πρόσωπα που πλαισιώνουν την πλοκή έχουν μια ιστορία ζωής καθημερινή και απόλυτα ρεαλιστική. Δυο άνθρωποι μεσήλικες χωρισμένοι που αγαπάνε τα παιδιά τους σμίγουν και αντιμετωπίζουν θέματα όπως των περισσότερων ζευγαριών σε ανάλογες περιπτώσεις. Όπως, επίσης και η ιστορία στο παρελθόν με τη νεαρή χήρα που εξαιτίας των κοινωνικών ανισοτήτων δε μπορεί να ομολογήσει δημόσια πως είναι μητέρα του παιδιού που το μεγαλώνει σαν κουβερνάντα αλλά που τελικά με τον αξία της έγινε αποδεκτή από όλους είναι συγκινητική και μετέδιδε όμορφα μηνύματα.

Το βιβλίο δεν είχε ιδιαίτερες εξάρσεις αγωνίας παρά μόνο σε κάποια σημεία. Ωστόσο η πλοκή ήταν ενδιαφέρουσα και έρεε. Οι ήρωες ήταν καμωμένοι με ρεαλισμό αλλά οι συγγραφείς δεν διείσδυσαν στα μύχια της ψυχοσύνθεσης τους. Θα έλεγα πως έκαναν μια παραστατική απεικόνιση γεγονότων χωρίς να εστιάζουν στα πρόσωπα. Με λόγο απλό και λιτό παρέδωσαν στους αναγνώστες ένα βιβλίο που σίγουρα μαθαίνεις αρκετά πράγματα για την ιστορία και τη ναυτιλία και διαβάζεται εύκολα και γρήγορα χωρίς να σε προβληματίζει. 
Βαθμολογία :7,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου