Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΣΙΧΛΟΦΟΥΣΚΑ", Ειρήνη Βαρδάκη, εκδόσεις Bell, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

   Έχοντας διαβάσει το προηγούμενο μυθιστόρημα της Βαρδάκη "Aνάρμοστον έστι" ομολογώ πως ο πήχης ήταν τοποθετημένος ψηλά και περίμενα με αγωνία το νέο της βιβλίο. Η "Τσιχλόφουσκα" με το ιντριγκαδορικο εξώφυλλο μου άφησε τελικά όμως μια γλυκόπικρη γεύση.

    Μια έφηβη συνομιλεί στο διαδίκτυο με κάποιον που δε γνωρίζει πραγματικά και τον ερωτευεται με καταστροφικές συνέπειές. Μια influencer προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει τους ακόλουθους της γιατί θέλει να βρίσκεται στην κορυφή της δόξας αλλά παράλληλα βιώνει την σωματική κακοποίηση και απαξίωση από τον σύντροφο της. Μια μάνα YouTuber με συμβουλές για μάνες και παιδιά, προσπαθεί να κάνει πράξη τα όσα συμβουλεύει στους άλλους για να είναι καλοί γονείς. Τρία πρόσωπα ενός δράματος τοποθετημένα στον αδηφάγο και αιμοβόρο κόσμο του Διαδικτύου και που οι ιστορίες τους φέρνουν στο προσκήνιο κοινωνικά προβλήματα που πρωταγωνιστούν καθημερινά σε πολλά σπίτια. Bullying, ενδοοικογενειακή βία, ματαιοδοξία, εξαπάτηση αθώων ψυχών μέσω ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι θέματα που διαπραγματεύεται η συγγραφέας με σεβασμό και με σύμμαχο την παραστατική γραφή της.

    Μέχρι τη μέση το βιβλίο αισθανόμουν πως δεν έχει τον παλμό και τη δράση που περίμενα. Στην πορεία όμως ανατροπές και συγκλονιστικά γεγονότα καθηλώνουν και επιφυλάσσουν ένα σοκαριστικό, δραματικό φινάλε που ομολογώ με άγγιξε σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο αν και η πλοκή ήταν ιδιαίτερη και εθιστική, οι ήρωες και η σκιαγράφηση τους μου έδωσαν την εντύπωση  πως είχαν ελλείψεις και ήθελαν περισσότερη δουλειά. Δεν με έπεισαν σε αρκετά σημεία που αφορούσαν πράξεις τους που ήταν ανακόλουθες με το ηλικιακό και κοινωνικό τους στάτους όπως και με ενόχλησε η άκυρη εκφορά του  λόγου τους σε συγκεκριμένες στιγμές. Δε μου προκάλεσαν έντονα συναισθήματα, παρά μόνο στο τέλος με την τραγική τροπή που πήραν οι ζωές τους. Ένα σημείο που με άγγιξε βαθιά ήταν η ιστορία με τον σκύλο. Όσοι το διαβάσουν σίγουρα θα συμφωνήσουν μαζί μου. Επίσης, η ένσταση μου έχει να κάνει με το πως προωθήθηκε αυτό το βιβλίο. Σίγουρα δεν είναι ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα, αλλά ένα πολύ καλό κοινωνικό μυθιστόρημα από μια συγγραφέα με μεγάλες δυνατότητες που σίγουρα ήρθε για να μείνει στο συγγραφικό πανθεο.
   Βαθμολογία :8-/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου