Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟ ΚΟΥΤΙ", Γιώργος Γιώτσας, εκδόσεις BELL, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

     Είναι από τις αναγνώσεις βιβλίων που όταν ολοκληρώνονται νιώθεις μέσα σου ένα δυνατό μούδιασμα, γιατί έχεις πονέσει, λυπηθεί, συγκινηθεί καθ όλη τη διάρκεια του νοερού αυτού ταξιδιού. Ένα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα που βρίθει μηνυμάτων χωρίς να το κάνει επιδεικτικά παρά μόνο παρουσιάζοντας μια σύγχρονη από όλες τις απόψεις ιστορία. Τον συγγραφέα δεν τον γνώριζα και καθώς διάβασα το βιογραφικό του εντυπωσιάστηκα και χαίρομαι που μια νέα πένα προστέθηκε σε αυτές που θέλω να παρακολουθώ αναγνωστικά.


       Η δεκαεξάχρονη Ζένια με καταγωγή από τη βόρεια Ήπειρο μεγαλώνει σε ένα σπίτι γεμάτο προβλήματα από αδιάφορους γονείς. Βιώνει τον ρατσισμό λόγω της καταγωγής της και το μπουλινγκ. Η μόνη της παρηγοριά ο μικρός της αδερφός ο Νικόλας που είναι πραγματική όαση στην πληγωμένη της ψυχή. Όταν όμως εκείνος αρρωσταίνει βαριά, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ίδια. Το κουτί άνοιξε και η Ζένια απογυμνωμένη θα έρθει αντιμέτωπη με το περιεχόμενο του.

        Η πλοκή είναι δεξιοτεχνικά ανεπτυγμένη και σφιχτοδεμένη προκαλώντας τον αναγνώστη να διαβάζει ασθματικά. Ο λόγος του συγγραφέα είναι κοφτός και άμεσος, χωρίς να διακατέχεται από εξωραϊσμούς. Διακρίνεται  για την ένταση και την δυναμική του. Η κεντρική ηρωίδα αφηγείται σε α ενικό ενώ ο καθηγητής που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία παρουσιάζεται από τον Γιωτσα σε γ ενικό. Αυτό το πάντρεμα της εναλλαγής των προσώπων κατάφερε να μας οδηγήσει  να διεισδύσουμε περισσότερο στην ψυχοσύνθεση της Ζενιας και στον πονεμένο ψυχικό της κόσμο. Σε πολλά σημεία ο Γιωτσας χρησιμοποιεί την αργκό και τη γλώσσα των νέων με αμεσότητα και πετυχαίνει άριστα να βιώσεις την αληθοφάνεια μιας ιστορίας που συμβαίνει κάθε μέρα. Παράλληλα, σε σκηνές που ήταν σκληρές και άκρως κυνικές κατάφερε να μας μεταδώσει τα κακώς κείμενα μιας ζοφερής κατάστασης.

       Όπως σας ανέφερα νωρίτερα είναι από τα βιβλία που διαπραγματεύονται ζόρικα θέματα και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να σε αφήσουν ασυγκίνητο. Ρατσισμός, ενδοοικογενειακή βία, μπουλινγκ, αδερφική αγάπη, σεξουαλική κακοποίηση πρωταγωνιστούν στις σελίδες αυτού του βιβλίου που είναι για γερά στομάχια. Χωρίς να πλατειάζει με περιττές λεπτομέρειες η Ζένια ξεγυμνώνει την ταλαίπωρη ψυχή της στο "κουτί" και εσυ ο αναγνώστης ξέρεις πως σαν αυτήν υπάρχουν πολλές κοπέλες σήμερα εκεί έξω που δίνουν μάχες με τους δαίμονες τους. Το βιβλίο δεν παύει να είναι τρομακτικά επίκαιρο και για έναν ακόμα λόγο. Καταδικάζει αμείλικτα όσους δε σέβονται το λειτούργημα τους και αντί να είναι εκπαιδευτικοί που διαπαιδαγωγούν σωστά και είναι κοντά στους μαθητές τους εκμεταλλεύονται αθώες υπάρξεις. Φαινόμενο που δυστυχώς αυτές τις μέρες πρωταγωνιστεί στα δελτία ειδήσεων με θύματα εφήβους και ντρέπεσαι για το ανθρώπινο ειδος και για το πόσο αποκτηνώνεται.

      Κλείνοντας, είμαι βέβαιη πως αυτό το μυθιστόρημα θα σας ωθήσει να σκεφτείτε πολλά. Όπως είμαι σίγουρη πως θα συμπονεσετε βαθιά τη Ζένια και θα λατρέψετε το μικρό Νικόλα .
    Βαθμολογία : 9,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου