Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΣΣΟΙ", Λένα Μαντά, εκδόσεις Ψυχογιός, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Λένα Μαντα ... η συγγραφέας που έχει το άγγιγμα του Μίδα. Κάθε βιβλίο της γίνεται ανάρπαστο και οι αναγνώστες περιμενουν με αγωνία το επόμενο. Στις συνεντεύξεις της λαλίστατη, ξέρει καλά ποσό την αγαπά το κοινό της και μοιράζεται τον ενθουσιασμό της με όσους τόσα χρόνια την ακολουθούν πίστα . Τα πρώτα της μυθιστόρηματα ομολογώ πως μου είχαν αρέσει πολύ. Κατέχουν θέση στη βιβλιοθήκη της καρδιάς μου. Στα δυο προηγούμενα της δεν ενθουσιάστηκα. Μου άφησαν ευχάριστες εντυπώσεις καθώς τα διάβαζα, αλλά τίποτα παραπάνω. Στο τελευταίο της μυθιστόρημα μου θύμισε τον παλιό καλό της εαυτό που τόσο λάτρευα αναγνωστικά.


Ο Δούκας , ο Αρσενης και ο Μαριος είναι τρεις φίλοι που από τα δέκα τους χρόνια μεγαλωνουν αχώριστοι . Γεννημένοι όλοι τους πρωτομηνιά και μέσα σε οικογένειακα περιβάλλοντα που αντιμετωπίζουν κάποια θέματα έρχονται ψυχικά κοντά και συνδέονται με άρρηκτο δεσμό . Στην πορεία ζωής τους ο ένας γίνεται μαφιόζος της νύχτας , ο άλλος ιερέας και ο τρίτος αστυνομικός . Οι διαφορετικές επιλογές τους θα στοιχειώνουν τη φιλία τους ; Άραγε , ποιος μπορεί να βρεθεί πάνω από αυτή ; 

Είναι ένα μυθιστόρημα κοινωνικό , καταβύθιση στην αντρική φιλία . Είναι γνωστό πως οι άντρες κάνουν δυνατές και ουσιαστικές φιλίες συχνότερα από τις γυναίκες . Εδώ αυτό παίρνει σάρκα και οστά και παρακολουθούμε τους τρεις άσσους , όπως βάφτισαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους , από την αρχή της παιδικής τους ηλικίας μεχρι σήμερα . Η συγγραφέας διηγείται τις παράλληλες ζωές τους από μικρά παιδιά ως επιτυχημένοι άντρες ο καθένας στο τομέα του . Αν και ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες , αφού ο ένας (Δουκας) κινείται στα όρια της παρανομίας και της νομιμότητας βαδίζοντας σε τεντωμένο σκοινί στα άδυτα της νύχτας και της μαφιόζικης ζωής , ο Μαριος παλεύει για το ποιμνίο ιτου δίνοντας μάχη να μην παρασυρθεί και χάσει τον ιερό του δρόμο εχοντας πάνω από ολους το Θεό και ο Αρσενης που θέλει να τιμωρεί όσους βλάπτουν την κοινωνία , καταφέρνουν να μην επηρεάσουν τη μεταξύ τους σχέση . Τρεις διαφορετικές προσωπικότητες με στάση ζωής ξεχωριστή που όμως καταφέρνουν με νύχια και δόντια κάποιες φορές να κρατήσουν αλώβητη την ιερή έννοια της φιλίας . Παλεύοντας με τους δαίμονες τους ο καθένας δε ξεχνά τι θα ήταν αν δεν έχει κοντά του τους άλλους δυο άσσους . 

Η Μαντά ξεκινά σιγά σιγά και στήνει την πλοκή ξεκινώντας από την παιδική ηλικία των κεντρικών της ηρώων . Τους παρουσιάζει στον αναγνωση παραστατικά και με επεισόδια από την καθημερινότητα τους οικεία και ρεαλιστικά σε όλους μας . Δεν είναι μια υπόθεση ούτε πρώτοτυπη ούτε ξεχωριστή . Έχει ομως μέσα της πρόσωπα και κατάστασεις που εχουμε βιώσει ή ακούσει .Παράλληλα ,εξυφαινει μαεστρικά την υπόθεση ηθογραφώντας λεπτομερώς και τους τρεις , δείχνοντας σε εμάς όλες τις πτυχές της προσωπικότητας . Όταν μπαίνει στη ζωή τους ο παραφορος έρωτας παρακολουθούμε με αγωνία τις αντιδράσεις τους, γιατί αυτός έχει καταστροφικές συνέπειες για τους τρεις τους . Πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι όπως παρουσιάζονται και δυστυχώς γινόμαστε ηθελημένα θύματα καθως όταν η καρδιά αγαπά όλα παίρνουν άλλες διάστασεις . Σχεδόν μυθικές . 

 Η γραφή της Μαντα δε χρειάζεται συστάσεις . Είναι απλή και στρωτή και αρκετά δυνατή στους διαλόγους . Ακόμα ,ειδικά στα σημεία που ο Μαριος βιώνει την πάλη μέσα του για το αν είναι άξιος να ιερουργεί ή εκεί που συμβουλεύει τον Δούκα ή τον Αρσενη σε θέματα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια , το θεό , την γυναίκα και τις αξίες θεωρώ πως η συγγραφέας έκανε προσεκτική επιλογή λέξεων και κέρδισε τις εντυπώσεις . Ωστόσο θα ήθελα , σε κάποια χωρία λιγότερες λεπτομέρειες και σελίδες επειδή θεωρώ πως έχανε λίγο το κείμενο σε παλμό και ένταση. 

Μου άρεσε πολύ . Με κέρδισαν και οι τρεις ήρωες , ειδικότερα ο Δούκας για δικούς μου λόγους, αλλά εκτός από αυτούς ,άσσοι στο μανίκι της Μαντα αποδείχτηκαν και οι υπόλοιποι χαρακτήρες που πλαισιώνουν τους κεντρικούς . Έβαλε ο καθένας το δικό του λιθαράκι στο να γεμίσει την πλοκή ανατροπές και σασπενς . 

Το μυθιστόρημα διαβάζεται απνευστί . Χάρηκα πολύ την αναγνωση του ,γιατί η ιστορία του είχε δύναμη και συγκίνηση σε αρκετά σημεία αλλά επιπλεον οι ήρωες του μίλησαν στην καρδιά μου . Και όλα αυτά μαζί με έκαναν να αγαπήσω ξανά τη Λένα Μαντα.  

Βαθμολογία :8,5+/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου