Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

"...και η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο στην ελληνική λογοτεχνία" μεσα απο την διαπεραστική ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΆΚΗ!

   Ξέρω πως κάποια βιβλία μας αγγίζουν τόσο πολύ που νιώθουμε καθώς τα διαβάζουμε πως το μυαλό μας είναι η μεγάλη όθονη και αυτά "παίζουν" εκεί με μεγάλη επιτυχία καθηλώνοντάς μας. Είτε εκτινάσσοντας με τη δράση τους την αδρεναλίνη μας στα ύψη, είτε γιατί η πλοκή τους είναι κινηματογραφική είτε γιατί η καρδιά σου πάλλεται από συγκίνηση βλέποντας τον αγώνα των ηρώων για κάθαρση και για αποκατάσταση της αδικίας υπάρχουν αυτά τα μυθιστόρηματα που σε κερδίζουν για κάποιους ή και για ολους αυτούς τους λόγους. Θα σας εξομολογηθώ σε αυτές τις λίγες γραμμές ποια είναι αυτά που διάβασα φέτος από Έλληνες συγγραφείς και οι λέξεις τους έπαιρναν σάρκα και οστά κατευθείαν στα μάτια μου αιχμαλωτίζοντας με κατά τη διάρκεια του νοερού ή καλύτερα κινηματογραφικού τους ταξιδιού. 


Θα ξεκινήσω με το αρχαιολογικό θρίλερ της

Δημητρας Ιωάννου "Ο χορός της θεάς". Η συγγραφέας εξυφαινει μια ιστορία που ουσιαστικά οι κεντρικοί ήρωες ψαχνουν το εύρημα που θα συνταράξει την επιστημονική κοινότητα σε υπόγειες στοές στην Αθήνα του χτες και του σήμερα . Έρωτας ,αγωνία σε πρώτο πλάνο και γρήγορη πλοκή κάνουν τις σελίδες να φεύγουν σα νεράκι . 

 

  Ένα ακόμα βιβλίο που θα μπορουσε να γίνει ταινία εποχής με φλας μπακ σε παρόν και παρελθόν είναι "Η κατάρα των Μαγιερ" της Γαληνού. Με φόντο ένα επιβλητικό εξοχικό στη Βορεια Ελλάδα σε υποβλητική και σκοτεινή ατμόσφαιρα η ιστορία των Ρομανόφ παίρνει σάρκα και οστά όταν μια κοπέλα προσπαθεί να βρει τις ρίζες της καθότι είναι υιοθετημένη . Μου άρεσε πολύ αυτό το σεργιάνι στο χτες αυτού του ρωσικού οίκου, γιατί έμαθα πολλά πράγματα που αγνοουσα και επειδή η συγγραφέας είχε την εκπληκτική ικανότητα να υποβάλλει σε όλες τις σελίδες του βιβλίου μια ατμόσφαιρα νουαρ. 

   Η Αγγελική Νικολούλη, η Ελληνίδα μις Μαρπλ για


μια ακόμα φορά σε μια σφιχτοδεμενη αστυνομική ιστορία μετέφερε στο χαρτί την εξαφάνιση μιας πανέμορφης νεαρής γυναίκας που παρουσίασε στην εκπομπή της. Επειδή είναι βασισμενο σε αληθινή ιστορία και ειδικά επειδή γραφή της Νικολούλη είναι ιδιαίτερα άμεση και δημοσιογραφική το "Θα γίνω η σκιά σου" θα μπορούσε κάλιστα να γυριστεί ταινία που θα συγκλόνιζε με την αλήθεια της. 

 

  Με φόντο την πανεμορφη Σύρο πασπαλισμένη με τη σκόνη από τα λουκούμια της, το εξωτικό Ντουμπάϊ και τον δικό μας αγαπημένο Πειραια, η Τεση Παπαθανασιου παρέδωσε στον αναγνώστη ένα αστυνομικο μυθιστόρημα, τη "Λουκουμοσκονη" πλημμυρισμένο από έναν παράνομο έρωτα . Ποιος σκότωσε τον γνωστό επιχειρηματία του νησιού; Ο νέος αστυνόμος που ήρθε στο νησί θα βρει σύμμαχο στις έρευνες του τον εραστή της γυναίκας του θύματος. Άραγε, ο καπετανος θα βοηθήσει πραγματικά ή κάποιον καλύπτει; 

   Μια συγγραφέα που αγαπώ ιδιαίτερα, γιατί τα


μυθιστορήματα της έχουν ίντριγκα, παλμό και θυμίζουν εντονα ξένη λογοτεχνία , είναι η Μαριελεν Θεοχαρη. Για μια ακόμα φορά, με τα "Παγωμένα όνειρα" κατόρθωσε να με ξενυχτήσει και να τελειώσω βιβλίο της σε μια μέρα. Πραγμα που λόγω ελλειψης χρόνου δικού μου δε συμβαίνει συχνα, ομως η Θεοχαρη έχει το χάρισμα να με μαγεύει αναγνωστικά και να παραμελω τα πάντα την ώρα της αναγνωσης. Ο βασικος κόσμος του βιβλίου είναι μια γυναίκα αστυνομικος του FBI, η Ηλεκτρα, η οποία ακροβατεί σε μια υπόθεση σε τεντωμένο σκοινί. Αυτό το βιβλίο έχει παλμό σε κάθε γραμμή του, έρωτα που συνεπαίρνει με τη δύναμη και το αρρωστημένο πάθος του και πλοκή που καθηλώνει. Τι ακόμα δεν το ξεκινήσατε; 

   Ένα ακόμα βιβλίο από πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα που με εντυπωσίασε με την απλή και άμεση γραφή του σε συνδυασμό με την κοινωνική του υπόθεση είναι το "Καρδιά δυο νούμερα μικρότερη" της Μαρίας Κυριαζη . Διαβάζεται απνευστί και είναι σύγχρονο καθώς απεικονίζει ρεαλιστικά τον κόσμο της νύχτας . 

   Στο σήμερα σε μια δομή μεταναστών στην


όμορφη Λεσβο η Μαρία Μαργαριτη με τη "Φωλιά του γλάρου" στήνει μια αστυνομική ιστορία που έχει στο κέντρο της δυο δολοφονίες , όπου όσοι δουλεύουν πάνω στην υπόθεση καλούνται να ξετρυπωσουν τον ή τους δολοφόνους . Και αυτή νέα παρουσία στο αστυνομικο μυθιστόρημα με μια μικρή σε όγκο αλλά έντονη σε παλμό ιστορία έκανε την εμφάνιση της στην λογοτεχνία και χαίρομαι που ως τώρα στο άρθρο τρεις νέες γυναικείες παρουσίες με ταλέντο και περγαμηνες προσπαθούν να αφήσουν το δικό τους χνάρι στο δύσκολο αυτό χώρο . 


Από αυτές τις γραμμές σίγουρα δεν θα μπορούσαν να λείψουν σαν προτασεις δυο συγγραφείς που εκτιμω πολύ . Η Έλενα Αντώνιου και η Πωλίνα Νικολιδάκη. Στα μυθιστορήματα τους με πρωταγωνιστή τον έ
ρωτα, ξέρετε εσείς εκείνον που φωλιάζει στην καρδιά και παίρνει το μυαλό , εξιστορούν ιστοριες που είναι κινηματογραφικές και συγκινούν, γιατί οι ερωτευμένοι ήρωες τους περνάνε δια πυρός και σιδήρου . Οποίο βιβλίο τους και να επιλέξετε σίγουρα θα βιώσετε όσα σας ανέφερα 

   Από τη λίστα μου δε θα μπορουσε να απουσιάζει


"Το σπίτι με τις κλειδαριές" του Φιλιππιδη. Πρώτη φορά διάβασα βιβλίο του συγγραφέα και σίγουρα δε θα είναι η τελευταία. Ένα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα, στο οποίο η κεντρική του ηρωιδα είναι ένα τραγικό πρόσωπο που θα σας συγκινήσει με τα όσα βίωσε αλλά και με όσα καταφερε . Είναι ηθογραφία μιας εποχής από τα τέλη του 50 ως σήμερα, με ενδιάμεσες στάσεις σε ιστορικά γεγονότα όπου όμως πρωταγωνιστεί η Κατερίνα και ο Παύλος ένα ζευγάρι ιδιόρρυθμο και ιδιαίτερο που θα σας συναρπάσει με την πορεία του. 

   Μια τριλογία έκπληξη για μένα από μια Κύπρια συγγραφέα που δεν ήξερα είναι της Σταλως Φωτιαδη "Μπλε". Με γραφή διεισδυτική ως το μεδούλι και ακρως λυρική, η συγγραφέας ξετυλίγει την ιστορία μιας πατριαρχικής οικογένειας της οικογένειας Μαραντου. Λάθη, πάθη, έρωτες, μυστικά, προδοσίες πρωταγωνιστούν στις σελίδες των βιβλίων. Λάτρεψα το πρώτο, μου άρεσε το δεύτερο, αγάπησα το τρίτο... είμαι σίγουρη πως η σχέση ζωής της Λίλης με τον άντρα που χάραξε το είναι της δε θα αφήσει ασυγκίνητη καμία αναγνώστρια . Πραγματικά μια πολύ αξιόλογη δουλειά καθώς είναι δύσκολο εγχείρημα το να γράψεις μια συνέχεια ιστοριών σε τέτοια έκταση χρονολογική . 

 

  Ένα ακόμα πολυπρόσωπο και πολυεπίπεδο μυθιστόρημα που έκλεψε τις εντυπώσεις σε μεγάλη μερίδα αναγνωστικού κοινού φέτος και από άποψη γραφής , περιεχομένου, τίτλου αλλά και εξωφύλλου είναι "Η μυρωδιά του αχινου" της Γιώτας Κοντογεωργοπουλου . Τριάντα πρόσωπα που το καθένα βάζει τη δίκη του ψηφίδα στο ψηφιδωτό μιας ολοκλήρης εποχής στην Πάτρα . Δεν μπορώ να μην σας εξομολογηθω πως κατέχει θέση στη βιβλιοθήκη της καρδιάς μου και πιστεύω πολύ στο ταλέντο και στην αξιοσύνη της συγγραφέως .

   Κλείνοντας, θα ήθελα να σταθώ σε ένα βιβλίο κατ


εμε λογοτεχνικο έπος . Στη "Κασετίνα" της Θαλειας Κουνούνη. Φοβάμαι μήπως γράφοντας για αυτό το αδικήσω. Η Κουνουνη γράφει με αφορμή τη θηριωδία των Ναζί αλλά παράλληλα φωτίζει πτυχές που αγνοούμε από το Β παγκόσμιο και το βιβλίο της εκτείνεται ως το σήμερα. Ξεκινά με εξι αναπαραστάσεις βίαιων εγκλημάτων της εποχής του Χιτλερ σε μια βίλα στη Νέα Υόρκη, όπου καλείται το FBI με την ψυχολογο του να λύσει το μυστήριο . Είναι για μένα ένα βιβλίο που συνδυάζει τα πάντα αλλά πάνω από όλα είναι μια αντιπολεμική κραυγή στη θηριωδία του μίσους και του ρατσισμού. 


  Με αυτές τις προτασεις ελπίζω να καθηλωθείτε έχοντας την αίσθηση πως βλέπετε ταινία ενώ εσείς σεργιάνιζετε στις σελίδες του βιβλίου σας παρέα με τους ήρωες τους να σας κρατάνε μια δυνατών συγκινήσεων συντροφιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου