Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΙΡΚΟΥΑΖ", Ρένα Ρώσση Ζαϊρη, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

   Η αγαπημένη συγγραφέας χιλιάδων αναγνωστών Ρενα Ζαΐρη μετά την "Αγαπημένη των θεών" επέστρεψε με ένα ακόμα βαθιά ανθρωποκεντρικό μυθιστόρημα που εστιάζει στις σχέσεις των γονέων με τα παιδιά τους. Στο "Τιρκουαζ" τρεις αδερφές από δυο διαφορετικους γαμους, η Κλέλια, η Ερατω και η Μάιρα συμβιώνουν κάτω από τη ίδια στέγη και οι ιστοριες τους συγκινούν με την αλήθεια τους. Φέρνουν στην επιφάνεια προβλήματα που υπάρχουν σε πολλές οικογένειες και πρωτίστως αναδεικνύουν συμπεριφορές γονέων απέναντι στα παιδιά τους αλλά και αντίστροφα, προβάλλοντας τις βαθύτερες αιτίες τους. Πιο συγκεκριμένα, η μάνα που πιο πολύ επιδιώκει να φέρεται ως φίλη στην κόρη λόγω ενόχων , ο αδιάφορος πατέρας που δείχνει την αγάπη του με παροχή υλικών αγαθών λόγω τύψεων , η κόρη που δεν έχει μάθει να παλεύει για να πετύχει , στις σελίδες αυτού του βιβλίου παίρνουν σάρκα και οστά και σίγουρα δεν αφήνουν αδιάφορο τον αναγνώστη. Η Κλέλια, η Ερατω και η Μάιρα τρεις ολότελα διαφορετικές προσωπικότητες εκτός του ότι παλεύουν να αγαπηθούν από τους γονείς τους βιώνοντας προβληματικές σχέσεις μαζί τους έχουν κάτι ακόμα κοινό. Έναν άνδρα, τον Στέφανο Φωτιαδη, που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην πλοκή και χαράζει βαθιά τις ζωές τους. Τους λόγους θα τους μάθετε καθώς γίνεστε συνοδοιπόροι των ηρώων. 

    Όπως αντιλαμβάνεστε, η Ζαΐρη διαπραγματεύεται ένα θέμα επίκαιρο και ταυτόχρονα δύσκολο . Τις ενδοοικογενειακές σχέσεις σε διαφορά επίπεδα. Η μάνα πάντα παίζει καταλυτικό ρόλο στη ζωή των παιδιών όπως και ο πατέρας που επηρεαζει την εξέλιξη τους ,στην πορεία τους και ειδικά όταν αυτά μεγαλώνουν και προσπαθούν να ορθοποδήσουν. Εκτος από αυτά τα θέματα πισω από τις κλειστες πορτες ενος σπιτιού, η κακοποίηση σε όλα τα επίπεδα λαμβάνει χώρα με σκληρό τρόπο στην υπόθεση του μυθιστορηματος. 

   Σε πολλά σημεία το βιβλίο αυτό συγκινεί με την αλήθεια του και σε προβληματίζει με την σκληρότητα των ανθρώπων. Σου μεταδίδει μηνύματα που σίγουρα δεν σε αφήνουν αδιάφορο. Τα πρόσωπα της ιστοριας του, σε ωθούν να σκεφτείς πολλά . Να προσπαθήσεις να μπεις στη θέση τους, να κατανοήσεις τις επιλογές τους και κάποιες φορές να εξοργιστείσ με τις συμπεριφορές τους . Σε όλες βέβαια τις πράξεις τους υπάρχει εξήγηση που εκπορεύεται από τα βιώματα που έχει ο καθένας από την οικογένεια του. Είναι η πρώτη ομάδα που εντάσσεται το κάθε άτομο και πέραν αμφιβολίας σίγουρα διαδραματίζει ρόλο καθοριστικό χωρίς αυτό να σημαίνει πως και το ίδιο το άτομο δεν είναι άμοιρο ευθυνών. Ο έρωτας σε αυτό το βιβλίο αν και είναι παρών δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ωστοσο έχει ουσιαστικό. Ο καταστροφικός σου κατατρώει τα σωθικά, σου σκιάζει την ψυχή σε αντίθεση με τον όμορφο έρωτα που σε συνεπαίρνει και σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Τα πρόσωπα αυτού του δράματος κάποιες φορές διακατέχονται από τραγικότητα ,η οποία σου σπέρνει το σπόρο της κριτικής σκέψης . 

   Η γραφή της συγγραφέως δε χρειάζεται συστάσεις. Λυρική, βαθιά συναισθηματική και ολότελα παραστατική δημιουργεί εικόνες που καθηλώνουν τον αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος . Άριστη γνωστής ψυχολογίας λόγω σπουδών η Ζαΐρη με αμεσότητα γράφει ιστοριες ζωής που είναι καθημερινές , ρεαλιστικές και κομμάτι της κοινωνίας. 

   Είναι από τα βιβλία που σε κάνουν δέσμιο από την αρχή της ανάγνωσης και σίγουρα θα σου "δωρίσουν" κάτι να σκεφτείς με το πέρας της . 

Βαθμολογία :8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου