Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

«Γυναίκα είναι η ζωή!»

Δεν ξέρω τι πραγματικά με ώθησε να σας γράψω αυτές τις σκέψεις . Η γιορτινή μέρα της 8ης Μαρτίου σε συνδυασμό με την τακτοποίηση της βιβλιοθήκης μου , που επανέφερε κάποια βιβλία της ξεχασμένα στο νου μου , κλασικά και μη ,με έβαλε σε λογισμούς .Διαβάζω χρόνια λογοτεχνία . Σίγουρα ,θα με χαρακτήριζα βιβλιοφάγο αυστηρό , ακόρεστο και απρόβλεπτο . Ειδικά το τελευταίο σκέλος μπορώ να το αποδείξω περίτρανα . Πέρασα από πολλά είδη και ρεύματα λογοτεχνίας , από το δημοτικό ως σήμερα . Έκανα πειραματισμούς . Το προσπάθησα ομολογώ αρκετές φορές με κάποια που δε μου ταίριαζαν από την αρχή , να δώσω ευκαιρία ξανά με το φόβο μήπως τα αδικήσω . Μετά από πολλά βιβλία, δε κατάφερα ποτέ να τα μετρήσω ακριβώς , ξεχώρισα πλέον ποια αγαπώ , ποια λατρεύω και ποια είναι καλύτερα να βρισκόμαστε σε απόσταση . Όμως , ο κοινός παρανομαστής που επιζητώ σε όλα τα βιβλία είναι η σωστή γραφή . Θα σας δημιουργηθεί εύλογα η απορία τι εννοώ με τον χαρακτηρισμό σωστή . Δύσκολη απάντηση . Ίσως όχι μια . Για μένα είναι η άμεση , η παραστατική , αυτή που διαβάζοντας την κάθε λέξη ωθεί τις αισθήσεις σου να γίνουν εικόνες στο νου σου . Να τον κάνει να δει , να ακούσει , να μυρίσει μέσα από σελίδες . Αυτή , λοιπόν , είναι η μαγεία της καλής γραφής . Αναδεικνύει την πλοκή , δίνοντας της φτερά να πετάξει και κάνει τους ήρωες φίλους σου ή ακόμα και εχθρούς σου . Μερικοί από αυτούς θα αφήσουν κάτι στην ψυχή σου , σαν δίδαγμα , σαν μήνυμα , σαν αίσθηση περί δικαίου . Για όλους αυτούς τους ήρωες, θα σας καταθέσω κάποιες σκέψεις σήμερα , εστιάζοντας στις γυναικείες μορφές . Στις γυναίκες που αγαπήσαμε , μισήσαμε , γιατί στα μυθιστορήματα ο ρόλος της γυναίκας παίρνει σάρκα και οστά και κρίνεται από τον αναγνώστη . 


 Δε θα ήθελα να σταθώ στην γυναίκα και στο ρόλο της στη λογοτεχνία από τα πρώτα δείγματα έμμετρου λόγου . Τραγωδίες , σατυρικά δράματα , κωμωδίες που αναδείξαν γυναικείες προσωπικότητες που άφησαν εποχή με τη στάση ζωής τους σίγουρα όλοι έχουμε διαβάσει ή παρακολουθήσει στο αρχαίο Δράμα . Επίσης , στα ρομαντικά δράματα αργότερα της ευρωπαϊκής και αμερικάνικης λογοτεχνίας ,όλοι γίναμε αναγνώστες και θεατές τους, γιατί ακόμα και σήμερα συγκινούν με τον ανεπανάληπτο λυρικό τους λόγο και τη μοναδική δύναμη που αποπνέουν οι ήρωες τους . 

Πώς παρουσιάζεται στις μέρες μας η γυναίκα από τους συγγραφείς ; Έχετε αναρωτηθεί ;Θα ήθελα να σταθώ στην Ελληνίδα . Χιλιάδες βιβλία έχουν τυπωθεί με κεντρική ηρωίδα γυναίκα ή ακόμα και με τίτλο που φέρει το όνομα της . Αυτη τη στιγμή στοιχηματίζω πως όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμες φέρνετε στο νου σας κάποια .Αρκετοί συγγραφείς ειδικά στο ιστορικό μυθιστόρημα σκιαγράφησαν ενδελεχώς τη γυναίκα σε διάφορες περιόδους κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και μετά από αυτήν . Την γυναίκα που έχασε πατρίδα , οικογένεια , που αγωνίστηκε να σώσει το χαμένο της εαυτό . Άλλα φωτίζουν ενδελεχώς τις πτυχές της καθημερινότητας της με γκρίζα χρώματα ,γιατί άλλωστε τίποτα δεν είναι μόνο φωτεινό ή απόλυτα μελανό. Δεν μπορώ να παραλείψω πως όταν η πενα είναι ρεαλιστική αναδεικνύει περίτρανα πρόσωπα και καταστάσεις . Αυτές τις ανταγωνίστριες που πάλεψαν για τη ζωή τους . Αλλά ακόμα και αυτές που πάλεψαν για έναν έρωτα . Τον απόλυτο έρωτα . Τον παράφορο . Αυτόν που σε κάνει να χάσεις τη λογική σου . Ναι , γιατί η γυναίκα εκτός από αγωνίστρια είναι και ερωτευμένη . Τότε μπορεί να γίνει γατούλα ή και αγριόγατα . Θα τη συναντήσεις ακόμα να κοπιάζει για το άρρωστο παιδί της θέλοντας να το στηρίξει με νύχια και με δόντια . Όπως θα δεις να είναι η καλή κόρη ή αδερφή που σκέφτεται το καλό των δικών της τοποθετώντας το πάνω από τα θέλω της . Η ψυχή και ο ρόλος της βασιλεύει στα κοινωνικά μυθιστόρημα , στα αισθηματικά όσο και στα αστυνομικά . Γιατί σε οποίο είδος και να τη βρεις θα δεις πως υποδύεται ρόλους . Ποτέ έναν αλλά πολλούς . Μάνα , σύντροφος , εργαζόμενη μα πάνω από όλα γυναίκα . 

Σίγουρα δεν σκιαγραφούνται μόνο αυτές που έχουν κότσια και θάρρος . Υπάρχουν και οι λιγότερες θαρραλέες . Αυτές που αφέθηκαν έρμαια της μοιρας ή υποτάχθηκαν στη βούληση άλλων ή που ίσως δεν θέλουν ή δεν έχουν μαθει να παλεύουν ,γιατί αγαπούν την ευκολία . Πάντα και παντού υπάρχουν και αυτοί οι χαρακτήρες ανθρώπων , οι άτολμοι και βολεμένοι . Χρειάζονται και αυτοί οι τύποι για να προβάλλονται καλύτερα αυτοί που είναι πρότυπα για εμάς ή έστω μιλάνε στις καρδιες μας με το θάρρος και το τσαγανό τους . Βρίσκουμε κάτι δικό μας σ αυτές τις ηρωιδες ή δανειζόμαστε και από αυτές δύναμη για κάτι από αυτά που αντιμετωπίζουμε . 

 Βέβαια , εκτός από αυτές υπάρχουν και εκείνες που χαρακτηρίζω αντί-ηρωιδες ,για να το πω απλά και λαϊκά οι κακές . Αυτές που λατρεύουμε να μισούμε , γιατί μας κάνουν νοερά αυτό το κλικ . Ναι , εμένα ειλικρινά με γοητεύουν τέτοιες μορφές . Δεν αποζητώ μόνο να διαβάζω για καλά κορίτσια , εναρετα χωρίς πολλά λάθη . Τα γεμάτα αμαρτίες ή λάθη ή πολύ απλά με κακίες φωλιασμένα μέσα τους δεν είναι ποτέ βαρετά και ναι πιστεύω πως οι σκέψεις που κάνεις στην ανάγνωση θα αφήσουν κάτι καλό μέσα σου . Σίγουρα ,βέβαια δεν θα μου ήταν συμπαθής μια που σκότωσε τα παιδιά της . Θα μου γεννούσε απίστευτο θυμό και οργή μέσα μου . Ωστόσο , θα ήθελα να κατανοήσω τι την οδήγησε σε αυτήν την αποτρόπαιη πράξη . Δε θα ήθελα να έχω φίλη μια που κάνει σχέση με τον σύντροφο της φίλης της και εξαπατά έναν άνθρωπο που την εμπιστεύεται . Θα είχα μεγάλη περιέργεια να διαβάσω όμως τις συμπληγάδες του μυαλού της που την οδήγησαν σε αυτήν την ανήθικη επιλογή . Όπως, θα επιθυμούσα να ακολουθήσω τη διαδρομή μιας που έχει εμμονές με κάποιον και βυθίζεται στο να τον κυνηγά ενώ εκείνος την απορρίπτει και αυτή επιμένει παραμερίζοντας την αξιοπρέπεια της . Είμαι βέβαιη πως δε θα μπορούσα εγώ η ίδια να είμαι ποτέ συμβιβασμένη σε μια σχέση ή γάμο για την κοινωνική και οικονομική καταξίωση . Θα ήθελα όμως να διάβαζα για μια τέτοια κυνική , αριβίστρια ηρωίδα που πατά επί πτωμάτων θυσιάζοντας την προσωπική της ευτυχία για να μάθω πως αντέχει και το κάνει . Γιατί ,υπάρχουν πολλοί κακοί χωρις να παύουν να είναι γοητευτικοί τύποι γυναικών που διαβάζουμε στη λογοτεχνία , εκτός από τους καλούς . 


Με όποιο μυθιστόρημα και να ταξιδέψεις με κεντρική φυσιογνωμία γυναίκα βάζω στοίχημα πως αν ο συγγραφέας χρησιμοποιεί στρωτό λόγο που ρεει ,σίγουρα θα σε καθηλώσει . Αγαπάμε τη γυναίκα , γιατί υποδύεται ρόλους είτε μέσα στη μυθοπλασία είτε στον αληθινό στίβο της ζωής . Χρόνια πολλά γυναίκα. Εσυ γυναίκα ,που διαβαζεις αυτες τις γραμμές μην σταματάς ποτέ να αγωνίζεσαι για τους πόθους , τις επιθυμίες αλλά κυρίως τα ιδανικά σου . Ποτέ άλλωστε δεν το έβαλες κάτω είτε ήσουν υπαρκτή είτε στη φαντασία κάποιου συγγραφέα . Παρε δύναμη από όλα αυτά που πετυχες και συνέχισε να είσαι αυτό που ήσουν πάντα !! ΜΑΧΗΤΗΣ !!!

EYA MΑΡΑΚΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου