Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ", Lucinda Riley, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

Ίσως από τις πιο ευπώλητες συγγραφείς παγκοσμίως . Όνομα συνώνυμο με την επιτυχία . H Lucinda Riley νομίζω πως δε χρειάζεται συστάσεις στους περισσότερους από εσάς . Με μεγάλη συγγραφική παραγωγή από νέα βιβλία που αγαπιούνται αλλά και όσα επανεκδίδονται καταφέρνει πάντα όταν κυκλοφορεί μυθιστόρημα της να προσελκύσει το ενδιαφέρον μου για να αποκτήσω το τελευταίο της πνευματικό παιδί . "Το δωμάτιο με τις πεταλούδες", το οποίο πρόσφατα εμφανίστηκε στα ελληνικά βιβλιοπωλεία , κατάφερε να με αιχμαλωτίσει αλλά ήταν η αιχμαλωσία αυτή γλυκιά και νοσταλγική . 

 

Δεν σας κρύβω πως επιλέγω βιβλία της όταν θέλω να ταξιδέψω νοερά στο χρόνο με ιστοριες αγάπης , οι οποίες παίδευσαν αρκετά τους ήρωες της . Στην αγγλική επαρχία , η εβδομηντάχρονη Πόουζι αναγκάζεται να προβεί στην πώληση της έπαυλης που μεγάλωσε από μικρή η ίδια και έπειτα τα παιδιά της . Ενώ περιτριγυρίζεται από προβλήματα που την αναστατώνουν τα οποία αφορούν στους δυο γιούς της , εμφανίζεται ο Φρεντι , πρόσωπο κλειδί από το παρελθόν της , ο οποίος την αναστατώνει για πολλούς λόγους λόγους . Ήταν ο πρωτος της ερωτας που χάθηκε ξαφνικά . Ηρθε το πληρωμα του χρόνου να της αποκαλύψει την αιτία που εξαφανίστηκε όταν ήταν νέοι και το φοβερό μυστικό που κρύβει ο τόσο ο ίδιος όσο και η έπαυλη . Άραγε ,είναι η Πόουζι έτοιμη να αναμετρηθεί με τα περασμένα και τις ανελέητες αλήθειες ; 

 Άψογη στο να κτίζει ιστορίες που έχουνε χρονικές εναλλαγές στο παρόν με το παρελθόν η Riley αφηγείται και σ αυτό το βιβλίο μια τέτοια που εκτείνεται σε διάρκεια και είναι άκρως καθηλωτική . Ξεκινά την διήγηση βαθμιαία , παρουσιάζοντας ενδελεχώς τους ήρωες και ο αναγνώστης παρακολουθεί βήμα βήμα την αποκάλυψη της προσωπικότητας τους . Όσο προχωρά η πλοκή , τόσο δένεσαι μαζί τους και διεισδυεις στην υπόθεση , η οποία κρύβει συνταρακτικά μυστικά . Με λίγα λόγια η ιστορία της Πόουζι αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη αθόρυβα αλλά δεξιοτεχνικά . Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο κι πολυπρόσωπο βιβλίο που η συγγραφέας γνωρίζει καλά πως να αναγάγει σε επιτυχία . 

 Η συνταγή της επιτυχίας είναι αναπόσπαστη με τη γραφή της, γιατί στη φαρέτρα της κατέχει τα όπλα . Άριστη χειρίστρια του λόγου , ο οποίος είναι γεμάτος παραστατικότητα και περιγραφές γεμάτες ένταση και πνοή , ξέρει άψογα να παρουσιάσει ένα δύσκολο εγχείρημα , κάνοντας το να φαίνεται απλό στα μάτια σου . 

Είναι ένα μυθιστόρημα βαθιά κοινωνικό πασπαλισμένο με μυρωδικά έρωτα που αφήνει έντονη την οσμή του σε σένα . Έρωτες που δε τελεσφόρησαν , αγάπες με βάσανα , απιστίες που χαράζουν ανεξίτηλα τα σημάδια τους και ψυχές δυστυχισμένες που αποζητούν την ευτυχία αφήνουν τα αποτυπώματα στις σελίδες του . Συγκινήθηκα αρκετές φορές με κάποιες ιστορίες ζωής κάποιων ηρώων συνοδοιπόρων της Πόουζι ειδικά προς το τέλος , όταν άρχισε να διαφαίνεται η λύση της πλοκής . Μου αρέσει που ακόμα και τις πιο στενάχωρες καταστάσεις η Riley πάντα τις ντύνει με ζεστά συναισθήματα, αποπνέοντας μια χαραμάδα φως . Το τέλος ήταν σε κάποια σημεία απροσδόκητο και ξεχώρισα ιδιαίτερα τον πετυχημένο τρόπο που επέλεξε να δώσει λύσεις σε όλα τα βάσανα και τις ανάγκες των ηρώων . Θεωρώ πως δίκαια τους φέρθηκε , τους φρόντισε με επιμέλεια και παράλληλα τους οδήγησε στην κάθαρση . Εμείς οι αναγνώστες λυτρωθήκαμε και όλα τα συναισθήματα που μας απέπνευσε ήταν σε σωστές δόσεις . 

 Δεν σας κρύβω πως λάτρεψα τις γυναικείες φιγούρες των χαρακτήρων του βιβλίου . Η Πόουζι ήταν αξιοθαύμαστη ,γιατί δεν το έβαλε ποτέ κάτω στη ζωή της και πάντα έβρισκε στις δυσχέρειες τα θετικά τους πρόσημα . Παράλληλα και οι υπόλοιπες ηρωιδες , με όσα αντιμετωπίζουν καταφέρνουν να σε κάνουν να σκεφτείς πολλά για τη ζωή , τις προδοσίες αλλά και για τα εμπόδια που τυχαίνουν . Οι επιλογές τους και η στάση ζωή τους σε ωθούν να σκεφτείς αισιόδοξα και να προσδοκάς με πίστη και ελπίδα όσα είναι γραφτό να έρθουν . 

Το ογκωδες αυτό μυθιστόρημα αλλά συνάμα τόσο καλογραμμένο διαβάζεται απνευστί . Για μια ακόμα φορά η Riley δεν με απογοήτευσε . Με ταξίδευσε στην αγγλική ύπαιθρο , παρέα με τις πεταλούδες της Πόουζι και μου έδειξε κατι σημαντικό . Σε όλα τα προβλήματα υπάρχει λύση , αρκεί να θέλεις να τη δεις . 

Βαθμολογία :9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου