Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Διβάζοντας "ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ" της TESSA HADLEY, εκδόσεις GUTENBERG! Με την ματιά της ΚΑΤΙΑΣ ΚΡΕΜΑΣΤΟΥΛΗ!

TESSA HADLEY
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
ΕΡΓΟ ΕΞΩΦΎΛΛΟΥ:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΑΤΣΑΚΗΣ,
ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ(ΛΕΠΤ.),2020, ΙΔ.ΣΥΛΛ.
ΕΚΔ: GUTENBERG
Σειρά:ALDINA
.....ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΠΙΣΘΌΦΥΛΛΟ
 
Τέσσερα αδέλφια ξανασμίγουν στο σπίτι των παππούδων όπου μεγάλωσαν μετά το διαζύγιο των γονιών τους.Οι δύο μεγαλύτερες αδελφές, η Χάριετ, πρώην επαναστάτρια, και η Άλις, ρομαντική ψυχή, δεν έχουν δικές τους οικογένειες. Η μικρότερη, η Φραν, έχει έρθει με τα παιδιά της, ενώ ο Ρόλαντ συνοδεύεται από την κόρη και την καινούργια σύζυγό του. Το παρελθόν, οι διαφορετικές επιλογές ζωής και τα νέα μέλη της οικογένειας πυροδοτούν συγκρούσεις και εντάσεις, απειλούν δεσμούς που θεωρούνταν κάποτε ακατάλυτοι.
 
Η Χάντλι καταπιάνεται με το λεπτό θέμα των οικογενειακών σχέσεων και το διαχειρίζεται με λεπτότητα, ειλικρίνεια και τόλμη, ενώ παρακολουθεί με συμπάθεια τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις όλων των προσώπων ανεξαιρέτως. Στέκεται με κατανόηση απέναντι στις αδυναμίες τους ή τις μικρότητές τους, τις αναμνήσεις ή τους καθημερινούς τους πόθους, αναγνωρίζοντας ότι έτσι είναι οι άνθρωποι και ότι η ζωή τους φτιάχνεται μέσα από μικρές χαρές ή αποτυχίες. Η αντάμωση με το παρελθόν δεν είναι πάντοτε ευχάριστη, αλλά οι δεσμοί που αναπτύσσονται μέσα σ' αυτό είναι ένα γερό σημείο αναφοράς για τον καθένα, ακόμα κι όταν φαίνεται πως καταλύονται, ακόμα κι όταν οι διαφορές γίνονται βαθιές, κυρίως ανάμεσα στον αδερφό και τις αδερφές. Ο καθένας κρατά ένα κομμάτι από το κοινό παρελθόν τους, το καταθέτει στη συνάντηση ως γέφυρα επικοινωνίας, αλλά μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που εμποδίζει μια νέα, ευτυχέστερη ίσως , επανασύνδεση.
Η συγγραφέας αφιερώνει αρκετές σελίδες στις σχέσεις τους, το ίδιο όπως και στην ιστορία των γονέων και των παππούδων των τεσσάρων αδερφών, διαπλέκοντας έτσι τις γενιές, τις ιστορίες τους και σχολιάζοντας με απόλυτη λεπτότητα τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος σε αυτές τις μεσοαστικές φιγούρες που ψάχνουν συνεχώς, και συχνά με αγωνία, το νόημα της ζωής τους μέσα από τις σπουδές, την καριέρα, τις μικροεπαναστάσεις ,τους έρωτες ,τη σεξουαλική επιθυμία, την οικογένεια.
Τα πρόσωπα , κυρίως οι γυναίκες, θέλουν να μιλήσουν για όλα αυτά, αλλά χάνονται μέσα σε δισταγμούς, επιφυλάξεις και αμφιβολίες..
(Από, εισαγωγικό σημείωμα της Ζωής Μπέλλα- Αρμάου)
...
Ένα εκπληκτικό βιβλίο,που γοητεύει, μαγνητίζει τον αναγνώστη και τον καθιστά ανήμπορο να το αφήσει από τα χέρια του πριν την τελευταία του σελίδα..

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου