Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

"...η σημασία της λέξης «συγγνώμη» έχει τεράστια αξία αρκεί να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε το λάθος μας και να ζητήσουμε να μας συγχωρέσουν." ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ στην ΛΙΤΣΑ ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ για το ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ


Βιογραφικό:  Η Ισαβέλα Τηλεμάχου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο.  Σπούδασε στο τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάζεται ως καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας .

Από πολύ νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη συγγραφή ποιημάτων,  παραμυθιών, λογοτεχνικών βιβλίων αφού η αγάπη της προς την ελληνική γλώσσα ήταν έκδηλη. Η φαντασία και η δεξιοτεχνική χρήση της γλώσσας  την έκαναν να αποσπάσει αρκετά βραβεία σε πανελλήνιους και τοπικούς διαγωνισμούς . Το πρώτο της βιβλίο «Ο Γιαννάκης και οι Ντράγκονς» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη τον Μάρτιο του 2019 τιμήθηκε από τον Ε.Π.Ο.Κ. ως ένα από τα «Βιβλία της χρονιάς 2019» και είναι εγκεκριμένο στις σχολικές βιβλιοθήκες της Κύπρου από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Το παραμύθι «Το σκιουράκι που έμαθε να ζητά συγνώμη» αποτελεί τη νέα της συνεργασία με τις εκδόσεις «Αναζητήσεις»

Προφίλ στο Facebook: https://www.facebook.com/isavela.til

 

Οπισθόφυλλο: Μια όμορφη ιστορία με ήρωες ζωάκια του δάσους και με τον Κυριάκο σκιουράκο να πρωταγωνιστεί, είναι στο επίκεντρο του νέου παραμυθιού της Ισαβέλας Τηλεμάχου με τίτλο: " Το σκιουράκι που έμαθε να ζητά συγνώμη".

Ο ίδιος μαζεύει τις προμήθειές του για το χειμώνα χωρίς να ενοχλεί κανέναν, αλλά αρκετοί είναι εκείνοι που τον κοροϊδεύουν, κάποιοι που  θέλουν να τον ξεγελάσουν και άλλοι  που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την καλοσύνη του. Έτσι ο Κυριάκος σκιουράκος θυμώνει μαζί τους και δυστυχώς ξεσπά στο Λευτέρη το περιστέρι που ήταν ο μοναδικός που δεν τον είχε πλησιάσει με κακό σκοπό. Αμέσως το μικρό μας σκιουράκι καταλαβαίνει το λάθος του και με τις συμβουλές της σοφής κουκουβάγιας μαθαίνει πως σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ζητάμε συγγνώμη.

Είναι ένα παραμύθι που καθρεφτίζει τις ανθρώπινες συμπεριφορές σαν μια μικρογραφία της κοινωνίας σε απλή και κατανοητή γλώσσα σε συνδυασμό με μια υπέροχη εικονογράφηση. Το σημαντικό όμως είναι μέσα από τα παραμύθια να διδάξουμε στα παιδιά τη σωστή συμπεριφορά που πρέπει να έχουν σε παρόμοιες καταστάσεις.

Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν το δικό τους παραμύθι μπορούν να το παραγγείλουν από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αναζητήσεις ή από τη σελίδα @logotehniakaiparamythia στο facebook.

Ποιο ήταν το ερέθισμα  που έπλασε στο μυαλό σας την υπόθεση του νέου σας παραμυθιού <<Το σκιουράκι που έμαθε να ζητά συγνώμη>>?

Η συμπεριφορά των ανθρώπων. Όλοι ανεξαιρέτως οδηγούμαστε μερικές φορές σε λάθος πράξεις και άθελά μας στεναχωρούμε τους υπόλοιπους. Τότε ακριβώς είναι που η σημασία της λέξης «συγγνώμη» έχει τεράστια αξία αρκεί να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε το λάθος μας και να ζητήσουμε να μας συγχωρέσουν. Αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται από πολύ νεαρή ηλικία και είναι σημαντικό να εξοικειώνουμε τα παιδιά μας με την έννοια αυτή.

Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο σας, σαν να το βλέπετε από την  μεριά ενός αναγνώστη,  και όχι μέσα από την συγγραφική σας ματιά.

Χμμμ ως αναγνώστρια θα έλεγα ότι πρόκειται για μια ευχάριστη ιστορία, με κάποια κωμικά στοιχεία και αρκετά ζωάκια του δάσους που αποδίδονται σε υπέροχη εικονογράφηση και αμέσως τραβούν το ενδιαφέρον των παιδιών, ιδιαίτερα ο Κυριάκος σκιουράκος .Η ιστορία εξελίσσεται ομαλά, περνώντας πολλά όμορφα μηνύματα για τα παιδιά και καταλήγοντας σε ένα σημαντικό επιμύθιο, να καταλαβαίνουμε πότε κάνουμε λάθος και να μη διστάζουμε να ζητάμε συγγνώμη, μια τόσο μικρή λέξη με τεράστια σημασία που δυστυχώς πολλοί θεωρούν δεδομένη.

Στο γραπτό σας βάζετε αυτοβιογραφικά στοιχεία?

Αυτό είναι κάτι που όλοι οι συγγραφείς λίγο ή πολύ κάνουν.

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο θέμα? Η Ισαβέλλα πόσο συχνά ζητάει συγνώμη?

Γιατί νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια οι ηθικές αξίες έχουν δεχθεί ένα αρκετά μεγάλο πλήγμα για διάφορους λόγους και θεωρώ ότι οι νέες γενιές έχουν ανάγκη από θετικά ερεθίσματα συμπεριφοράς. Ένα βιβλίο μπορεί να συμβάλει στην κατάκτηση αυτού του στόχου και η χαρά μου θα είναι τεράστια, αν επηρεαστούν θετικά όσο γίνεται περισσότερα παιδιά μέσα από το παραμύθι αυτό. Όπως είπα και στην αρχή της συνέντευξής μας όλοι μας οδηγούμαστε σε λάθη και θα συμφωνήσω με όσα είπε ο ‘Αλμπερτ Άινσταιν « Οι άνθρωποι που ποτέ στη ζωή τους δεν έκαναν λάθη, είναι αυτοί που ποτέ στη ζωή τους δεν επιχείρησαν κάτι νέο». Το σημαντικό είναι σε κάθε λάθος να προσπαθούμε να επανορθώσουμε και το ίδιο κάνω και εγώ.

Ποιο ήταν το πρώτο συναίσθημα και ποια η πρώτη εικόνα που σας ήρθε στο μυαλό, όταν  γράφατε την λέξη ''ΤΕΛΟΣ''?

Ένα; Πολλά ανάμεικτα συναισθήματα όταν έγραψα την λέξη ΤΕΛΟΣ. Το πρώτο όμως ήταν μια εσωτερική ευτυχία που κατάφερα να ολοκληρώσω μια ιστορία η οποία περνούσε όλες εκείνες τις σκέψεις και τα μηνύματα που είχα στο μυαλό μου. Η πρώτη εικόνα που γεννήθηκε αυτόματα εκείνη τη στιγμή είναι παιδάκια να διαβάζουν το παραμύθι μου και να χαμογελούν κρατώντας από μια χάρτινη φιγούρα του Κυριάκου σκιουράκου.

Από που αντλείται έμπνευση?

Ως εκπαιδευτικός έχω ως πηγή έμπνευσής μου αρχικά τα ίδια τα παιδιά με τις απορίες, τις σκέψεις τα ενδιαφέροντα και τις συμπεριφορές τους και έπειτα όσα θα ήθελα η ίδια να τους μεταλαμπαδεύσω ούτως ώστε να συμβάλω, αν μπορώ, στην πνευματική τους καλλιέργεια.

Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο του παιδικού βιβλίου?

Να σας πω. Έχω ασχοληθεί με τη συγγραφή διαφόρων ειδών αλλά μπορώ να παραδεχτώ με σιγουριά ότι στην παρούσα περίοδο της ζωής μου ο κόσμος του παιδικού βιβλίου είναι απλά μαγικός και με γεμίζει απέραντη χαρά. Κάθε φορά που γράφω το επόμενο βιβλίο, αισθάνομαι κι εγώ παιδί, δημιουργώ τους ήρωες με σύμμαχο τη φαντασία και τους πλάθω με χαμόγελο, βάζοντας μικρές λογοτεχνικές πινελιές ανάλογα με την ηλικία των παιδιών στα οποία απευθύνομαι και αυτό με κάνει πραγματικά ευτυχισμένη. Η πιο ξεχωριστή στιγμή όμως είναι να βλέπω τις αντιδράσεις των παιδιών την ώρα που τα διαβάζουν, τα γέλια, τις γκριμάτσες και εκεί ακριβώς είναι που συνειδητοποιώ ότι η ενασχόληση με το παιδικό βιβλίο είναι αυτό που ήθελα να κάνω!

Υπήρξε ποτέ κάποια φράση παιδιού που θυμάστε?

Ναι χαρακτηριστική είναι η φράση του μικρού Γιώργου που μου είπε « Κυρία πως σκέφτεστε όλα αυτά που γράφετε;» ή της Κατερίνας που μου είπε μια μέρα : «Πότε θα γράψετε το επόμενο βιβλίο;» ;Όλες αυτές οι φράσεις με κάνουν αν θέλω να συνεχίσω αυτό που κάνω με περίσσια αγάπη.

Τι ιδιαιτερότητες έχουν οι μικροί μας φίλοι ως αναγνώστες? Είναι ποιο δύσκολο να τους τραβήξεις  την προσοχή?

Οι μικροί αναγνώστες είναι πολύ πιο απαιτητικοί από τους ενήλικες. Παρατηρούν τα πάντα σχολιάζουν και ρωτούν συνέχεια, γιατί θέλουν να μάθουν όσα περισσότερα γίνεται. Επομένως ένα παιδικό βιβλίο δεν είναι εύκολο να γραφτεί, να εικονογραφηθεί και να παρουσιαστεί στα παιδιά, αν δε πληρεί αυτά τα στοιχεία. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί κάθε βιβλίο είναι μια συνομιλία με έναν αναγνώστη και όταν πρόκειται για παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και η ανάλογη γλώσσα, να κεντρίσεις το ενδιαφέρον τους και να το διατηρήσεις μέχρι το τέλος.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κριτήρια για να διαλέξουμε για τα παιδιά μας βιβλία? 

Ένα βιβλίο αποτελεί ερέθισμα για το κάθε παιδί και συμβάλλει στην διάπλαση του χαρακτήρα του. Συνεπώς μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας δύο βασικά κριτήρια όπως η ηλικία και το περιεχόμενο των βιβλίων. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μπορεί να αντιληφθεί όσα διαβάζει με σκοπό πάντοτε να ωφεληθεί από αυτό.

Όταν είσασταν  παιδί, ποιο βιβλίο είχατε αγαπήσει πολύ?

Κάθε βιβλίο είναι ένα παράθυρο σε έναν διαφορετικό κόσμο και εγώ σαν μικρή βιβλιοφάγος αγαπούσα πολύ τα κλασικά παραμύθια ξεχωρίζοντας την «Σταχτοπούτα», την

« Κοκκινοσκουφίτσα» και πολλά άλλα ακόμη.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια?

Με μεγάλη μου χαρά θα υποδεχτώ σε λίγες μέρες από το τυπογραφείο  το νέο μου παιδικό βιβλίο που έχει τίτλο «Λεξομπερδέματα του καλοκαιριού». Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και πρώτων τάξεων του δημοτικού καθώς περιλαμβάνει και γραμματικές – εκφραστικές ασκήσεις καθώς και ιδέες για μικρές κατασκευές που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι με αφορμή τις καλοκαιρινές διακοπές. Κυκλοφορεί προσεχώς από τις βιβλιοεκδόσεις «Αναζητήσεις», διαθέσιμο στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων και στη σελίδα μας στο facebook @logotehniakaiparamythia με δώρο ένα μπλοκ ζωγραφικής για όλους τους μικρούς μας φίλους!

 

Για το Βιβλίο της Παρέας

Λίτσα Λαμπρακοπούλου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου