Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο «ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ», Συγγραφέας: ΛΙΛΙ ΒΑΝΕΣΑ, εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

    Το πορτοφόλι της Τζουλς Γουόρδιγκτον ανακαλύπτεται δίπλα σε ένα πτώμα και αυτό απευθείας την καθιστά τη βασική ύποπτη για το φόνο. Η ίδια αρνείται τα πάντα και ξεκινά μια απεγνωσμένη έρευνα για να αποδείξει την αθωότητά της. Κινδυνεύει η τέλεια ζωή που με κόπο έχτισε τόσα χρόνια. Ό,τι ψάχνει και τα δεδομένα που καταλήγει τα δημοσιεύει στο διαδίκτυο. Σιγά σιγά ξετυλίγεται ένα κουβάρι, το οποίο φέρνει στην επιφάνεια μια ταραχώδη παιδική ηλικία που είναι το κλειδί για όσα απασχολούν την Τζουλς και την έχουν ωθήσει στον αλκοολισμό. 

  Λοιπόν, θα σημείωνα πως έχουμε να κάνουμε με ένα ψυχολογικό θρίλερ που εξελίσσεται βαθμιαία χωρίς εξάρσεις από άποψη δράσης, ωστόσο σταθερά που τα γεγονότα αποκαλύπτουν το υπόβαθρο της δολοφονίας. Περισσότερο θα το χαρακτήριζα ως ένα διεισδυτικό ψυχογράφημα που έχει κοινωνική διάσταση, καθώς φέρνει στην επιφάνεια ζητήματα που μας ταλανίζουν όλους και αφορούν στην  οικογένεια και στις σχέσεις γονέων παιδιών. Η γραφή είναι πρωτοπρόσωπη και αφηγείται η κεντρική ηρωίδα και στα σημεία που κάνει την έρευνα και τις αναρτήσεις της στο διαδίκτυο εκεί το κείμενο είναι άμεσο και λιτό, καθαρά δημοσιογραφικό. Ο λόγος είναι γενικά στο βιβλίο παραστατικός, η επιμέλεια προσεγμένη και η γραφή έχει εκφραστική δύναμη. Είναι δηλαδή από τα καλογραμμένα ψυχολογικά θρίλερ που ενώ δεν έχει εκτίναξη αδρεναλίνης σε κρατά δέσμιο των αποκαλύψεων του.

   Δίνοντας κοινωνική διάσταση στο βιβλίο της η συγγραφέας Vanessa Lillie πετυχαίνει να αποδομήσει ένα μοντέλο ιδανικής ζωής μέσα από τα μάτια της κεντρικής της ηρωίδας, η οποία αποδεικνύει περίτρανα πώς τίποτα δεν είναι αυτό που δείχνει και όλα γίνονται για κάποιο λόγο, όπως το δηλώνει και ο τίτλος του βιβλίου. Μου άρεσε, γιατί είναι από τα θρίλερ που σου γεννά σκέψεις βαθύτερες για τα κοινωνικά ζητήματα που θίγει και γιατί άνετα θα μπορούσα να το φανταστώ και στη μεγάλη οθόνη. Μπράβο στις εκδόσεις «Κάκτος» που ξεκίνησαν την κυκλοφορία αξιόλογων μυθιστορημάτων δυναμικά.

   Βαθμολογία:8,5/10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου