Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΊΟ «ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ», Μάγια Μποντζώρλου, εκδόσεις Λιβάνης. Με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

     Από την ποίηση η Μάγια Μποντζώρλου μεταπήδησε στη λογοτεχνία και το πρώτο της άλμα κρίθηκε ελπιδοφόρο και πετυχημένο. «Το όνειρο» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με αξιώσεις καθώς είναι καλογραμμένο και επιφυλάσσει εκπλήξεις στον αναγνώστη. Ο ζωγράφος Τζορντάνο επιστρέφει στο νησί του και συναντά παλιούς φίλους και την πρώην σύντροφο του. Μετά από μία καταιγίδα ανακαλύπτει στην ακτή το σώμα μιας μισοπεθαμένης γυναίκας με μια άγκυρα τατουάζ στο δεξί της χέρι. Ώσπου να την βοηθήσει η γυναίκα εξαφανίζεται. Αρχίζει να την ψάχνει και ξετυλίγοντας το κουβάρι βρίσκει ότι είναι σωσίας μιας γυναίκας που είχε αυτοκτονήσει χρόνια νωρίτερα. Ένας αόρατος δολοφόνος παραμονεύει. Γιατί σκοτώνει και κυρίως ποιος είναι;

   Το μυθιστόρημα αυτό διαβάζεται απνευστί. Η συγγραφέας παραστατικά και με ένταση παρουσιάζει την πλοκή, η οποία έχει συνεχώς εξέλιξη και ανατροπές. Ενώ ξεκινάς να το διαβάζεις πιστεύοντας πως θα είναι κοινωνικό-αισθηματικό σε αιφνιδιάζει και τελικά είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ. Κρατά άσους στο μανίκι της η Μποντζώρλου και βαθμιαία τους φανερώνει σκιαγραφώντας παράλληλα πολύ ουσιαστικά και λιτά  τους βασικούς ήρωες. Φαινομενικά αθώοι θάνατοι κρύβουν μυστικά και συμπληρώνουν βήμα βήμα το παζλ μιας υπόθεσης που είχε αφετηρία το νησί χρόνια πριν και που δεν έσβησε. Ο αναγνώστης η αλήθεια είναι πως μόνο προς το τέλος αρχίζει και συνειδητοποιεί τι έχει πραγματικά συμβεί και ποιος είναι ο δολοφόνος και ο τρόπος που παρουσιάζεται εκτός από αιχμηρός είναι και συνάμα λυτρωτικός. Ο μεγάλος έρωτας που ζει ο Τζορντάνο θα ταράξει συθέμελα το είναι του και δυστυχώς θα πυροδοτήσει εξελίξεις μοιραίες που επηρεάζουν αυτόν και όποιον είναι γύρω του. Όμως, έφτασε η αλήθεια στο κατόπι και μυστικά και πάθη του παρελθόντος ήρθε η ώρα να αποκαλυφθούν.

    Διαβάζεται, όπως σας τόνισα, εύκολα και γρήγορα. Δεν κάνει κοιλιά, δεν  περιλαμβάνει γεγονότα παράλογα και ανεξήγητα η δράση και κυρίως όλα παίζουν με το μυαλό του βασικού ήρωα αλλά και το μυαλό του αναγνώστη. Η συγγραφέας δεν πλατειάζει και η γραφή της είναι στρωτή και λιτή. Στο τέλος αποσαφηνίζονται τα πάντα, έχοντας επέλθει η κάθαρση και οι ήρωες λυτρώνονται. Μέχρι να γίνει όμως αυτό περνάνε διά πυρός και σιδήρου. Δεν θα σταθώ στην ηθογράφηση των προσώπων, καθώς σε τέτοια βιβλία δίνεται βαρύτητα στις πράξεις και στα κίνητρα και κατά δεύτερο λόγο στις μύχιες σκέψεις των πρωταγωνιστών.

    Είχα διαβάσει καλές κριτικές για αυτό το βιβλίο. Χαίρομαι που αποδείχθηκε καλή επιλογή μα πάνω από όλα είμαι ικανοποιημένη όταν νέοι συγγραφείς κάνουν εντυπωσιακά βήματα στον πολύπαθο χώρο της λογοτεχνίας. Μπράβο στις εκδόσεις «Λιβάνη» που επιλέγει καλά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων να εκδίδει και προσφέρει «φιλοξενία» σε ανθρώπους με αξία.

    Βαθμολογία :9/10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου