Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο «Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ», Belinda Alexandra, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ! Με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Σίπρεκ Μπέι. Μια βαρετή  επαρχιακή πόλη της Αυστραλίας του 1950, η οποία ταράζεται από την εμφάνιση της μυστηριώδους νέας διευθύντριας του ταχυδρομείου, της Ρεμπέκα Γούντ. Η όμορφη ανεξάρτητη γυναίκα κουβαλά ένα ένοχο μυστικό και η μετοίκηση της στο Σίπρεκ Μπέι είναι το εφαλτήριο για μια νέα αρχή. Προκαλεί την περιέργεια όλων και κυρίως κεντρίζει την προσοχή τους. Γνωρίζει τους κατοίκους, δένεται μαζί τους και προσπαθεί να ενταχτεί στην καινούρια  πραγματικότητα. Όλοι οι χαρακτήρες έχουν το δικό τους φορτίο και η Ρεμπέκα έρχεται αντιμέτωπη με πρόσωπα κι καταστάσεις που θα την προβληματίσουν,θα την τρομάξουν και θα την ταράξουν. Θα καταφέρει να ορθοποδήσει ή το παρελθόν της θα της χτυπήσει ξανά την πόρτα.


Με κοινωνική διάσταση το μυθιστόρημα της Belinda Alexandra εστιάζει στους ήρωες κι αναδεικνύει παραστατικά την φυσιογνωμία της επαρχίας στην εποχή εκείνη. Η θέση της γυναίκας στην εργασία, στο σπίτι και στην σχέση με το άλλο φύλο, η απιστία, η μοιχεία και η κακοποίηση είναι τα κεντρικά μοτίβα που καταπιάνεται η συγγραφέας με δεξιοτεχνία. Η Ρεμπέκα είναι μια όμορφη, φιλόδοξη γυναίκα που με τις επιλογές που κάνει προκαλεί την συντηρητική κοινωνία, όμως παράλληλα με την προσωπικότητα της καταφέρνει να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Η γυναίκα που εργάζεται, η γυναίκα που ερωτεύεται αλλά και αυτή που φοβάται και κακοποιείται είναι οι φάροι με τους οποίους φωτίζει η συγγραφέας τα μυστικά μιας πόλης και έτσι τίποτα δεν μένει κρυφό.  

Με σύμμαχο την πένα της που είναι άκρως παραστατική και με πλοκή που συναρπάζει, καθώς διακατέχεται από μυστήριο και σασπένς η Belinda Alexandra έγραψε ένα μυθιστόρημα εποχής, έντονα κοινωνικό και ποτισμένο με δόσεις έρωτα. Διαβάζεται γρήγορα, γιατί οι ιστορίες όλων των ηρώων που βρίσκονται γύρω από τη Ρεμπέκα αλλά και της ίδιας είναι δοσμένες με αληθοφάνεια και όλες προβληματίζουν και καθηλώνουν. Οι κοινωνικές νόρμες της Αυστραλίας καθώς και το ζήτημα της φαλαινοθηρίας θίγονται εύστοχα και συνάμα προσφέρουν γνώση, συγκίνηση και προβληματισμό. Χωρίς να κουράζει η υπόθεση εξελίσσεται και οι ζωές όλων παίρνουν την τροπή που υπαγορεύει η νέμεση, η κάθαρση και η λύτρωση.

Είναι ένα βιβλίο που δεν θα σε αφήσει αδιάφορο, γιατί αναπαριστά με τους έντονους και ιδιαίτερους χαρακτήρες του το μωσαϊκό μιας καθωσπρέπει εποχής, που ενώ διακατέχεται από συντηρητισμό πίσω από τις κλειστές της πόρτες συμβαίνουν γεγονότα που κάνουν ανθρώπους δυστυχισμένους. Δυστυχώς λίγοι αποτινάσουν τα δεινά και τα βαρίδια τέτοιων νοοτροπιών. Η Ρεμπέκα είναι ένα πρόσωπο που το θαυμάζεις και θέλεις να το έχεις στη ζωή σου, γιατί σου διδάσκει να μην απογοητεύεσαι, να μην παραιτείσαι και κυρίως να αγωνίζεσαι για την ευτυχία.΄Ποτέ δεν είναι αργά, γι’ αυτήν και αυτό το μυθιστόρημα είναι ένα παράθυρο με θέα το δυναμισμό και τη συγχώρεση.

Βαθμολογία:9/10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου