Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο «ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΚΑΙΕΙ», Paula Hawkins, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ! Με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

      Το νέο βιβλίο της Paula Hawkins που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα με τίτλο «φωτιά που σιγοκαίει» είναι ένα καλοδουλεμένο θρίλερ μυστηρίου, το οποίο αν και είναι κάπως αργό στην αρχή, στην πορεία γίνεται για τον αναγνώστη εθιστικό. Η άγρια δολοφονία του Ντάνιελ Σάδερλαντ σε ένα αγκυροβολημένο σκάφος εμπλέκει τρεις γυναίκες, με την κάθε μία να κουβαλά το δικό της ένοχο μυστικό. Η Λόρα, η Μίριαμ και η Κάρλα έχουν λόγους να θεωρηθούν ένοχες αφού πριν λίγες εβδομάδες είχε βρεθεί νεκρή και  η μάνα του θύματος και συνδέονται όλες κατά κάποιο τρόπο και με τους δύο. Τελικά, τότε λαθεμένα είχε θεωρηθεί αυτοκτονία ο θάνατος της μητέρας του και έτσι η αστυνομία ανοίγει έναν κύκλο ερευνών και για τις δυο δολοφονίες για να βρει τον πραγματικό ένοχο. 


    Η Paula Hawkins ξεκινά την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και με χρονικές αναδρομές παρουσιάζει την πλοκή και τους χαρακτήρες. Ενώ γνωρίζεις τι έχει συμβεί δεν σε ενοχλεί αυτό και θέλεις να δεις την σύνδεση των καταστάσεων και των ηρώων. Αν και όπως σας έγραψα παραπάνω είναι κάπως αργός στην αρχή ο ρυθμός αφήγησης μετά αρχίζει και τρέχει και σε αιχμαλωτίζει με το σασπένς του. Είναι ένα άρτιο θρίλερ μυστηρίου καθαρά ανθρωποκεντρικό, το οποίο εστιάζει στη γυναικεία προσωπικότητα και αναδεικνύει θέματα που έχουν να κάνουν με τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις, δίνοντάς του κοινωνική διάσταση. Συναισθήματα όπως οργή και φθόνος κινούν τα νήματα στις σχέσεις των ηρώων και έτσι φωτίζονται όλες οι πτυχές των γεγονότων που μέχρι τώρα είχαν αποσιωπηθεί. Το παρελθόν διαδραματίζει κομβικό ρόλο και κρατά και το κλειδί για να ξεκλειδώσει την υπόθεση. Τελικά, πολλές φορές κάποια πράγματα μπερδεύονται ή παρερμηνεύονται και η αλήθεια είναι άκρως διαφορετική και πικρή. Σκοτεινή η ανθρώπινη ψυχή και δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει με το βάθος και τα συμπλέγματά της.

    Πρώτη φορά διαβάζω βιβλίο της Paula Hawkins. Ξέρω πως το προηγούμενό της «Το κορίτσι του τρένου» είχε αγαπηθεί πολύ από τους αναγνώστες.Το τελευταίο της πόνημα  με κέρδισε και σίγουρα θα επέλεγα να διαβάσω κάτι δικό της στο μέλλον. Μπράβο, στις εκδόσεις Διόπτρα που ειδικά από το 2021 έχει κλέψει τις εντυπώσεις σε επιλογές στην ξένη λογοτεχνία και ειδικά στα θρίλερ και στα αστυνομικά.

    Βαθμολογία: 8,5/10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου