Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο «ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ», Μένιος Σακελλαρόπουλος, εκδόσεις Ψυχογιός. Με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος δεν χρειάζεται συστάσεις. Πλάθει ιστορίες ρεαλιστικές με θεματικό κέντρο όσα απασχολούν την επικαιρότητα με το δικό του μοναδικό τρόπο και ο αναγνώστης ακολουθεί τους ήρωες σε δύσκολα μονοπάτια, νιώθοντας πως θα μπορούσε και ο ίδιος να είναι ένας από αυτούς. Στο τελευταίο του μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο «Ενός λεπτού σιγή» ακολουθεί αυτήν την ίδια συνταγή επιτυχίας. Πραγματεύεται  το πάντα επίκαιρο και διαχρονικό θέμα της απιστίας μέσα στο γάμο και την ιδιαίτερη περίσταση της νοσηλείας σε ένα ψυχιατρείο.


Πιο συγκεκριμένα, η Βάλια και ο Παύλος είναι παντρεμένοι πολλά χρόνια και έχουν αποκτήσει δυο παιδιά, τα οποία είναι στην εφηβεία. Ο γάμος τους περνά μεγάλη κρίση, γιατί η καθημερινότητα είναι σκληρή και αδυσώπητη και πολλές φορές ο εύκολος δρόμος είναι η απιστία. Έτσι, η Βάλια ερωτεύεται και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για όλους τους εμπλεκόμενους, με τους ήρωες να περνάνε δια πυρός και σιδήρου και την κόλαση να φαντάζει το δεύτερο τους σπίτι. 

Ένα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα το βιβλίο αυτό καθώς η συζυγική απιστία και οι οικογενειακές σχέσεις που διαταράσσονται συθέμελα είναι στο επίκεντρο. Όλα τα πρόσωπα και οι αντιδράσεις τους περνάνε μπροστά από τα μάτια σου σαν πρωταγωνιστές ταινίας για γερά νεύρα καθώς παρακολουθείς πράξεις και καταστάσεις που σοκάρουν. Ο συγγραφέας καταγράφει παραστατικά το πως φέρεται ο μοιχός, πως αντιδρά ο απατημένος και πως όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στα παιδιά και γονείς, συγγενείς και φίλους. Μα πάνω από όλα στο κάδρο του πρώτη θέση έχουν οι διαταραχές του μυαλού μετά από ένα σοκ.

Οι σκηνές στο ψυχιατρείο είναι έντονες και γροθιά στο στομάχι καθώς συνειδητοποιείς πραγματικά πόσο δύσκολο είναι να σου σαλεύει το μυαλό και πόσο ιδιαίτερο και πολυδιάστατο έργο καταβάλλει το προσωπικό ψυχικής υγείας σε καθημερινή βάση. Όσοι νοσηλεύονται εκεί  παιδιά ενός κατώτερου Θεού, πολλές φορές παρατημένοι δίχως κανένα σύμμαχο είναι θύματα του ίδιου τους του μυαλού αλλά και των καταστάσεων. Άλλωστε, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες αντοχές και σθένος να διαχειριστούν πρωτόγνωρες συνθήκες για αυτούς και δυσκολίες. Θαύμασα τη δύναμη όσων εργάζονται εκεί, αλλά παράλληλα θύμωσα με όσους εγκαταλείπουν τους δικούς τους ανθρώπους χωρίς να δείξουν κανένα ενδιαφέρον για το τι περνούνε.

Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν δίνοντας τη σκυτάλη η μία στην άλλη. Εικόνες σοκαριστικές παρελάσουν και ο αναγνώστης παρακολουθεί τη φρενήρη κούρσα ενός διαλυμένου γάμου με πολλά θύματα καθώς όταν εμπλέκεται προδοσία, θυμός και εγωισμός οι συνέπειες είναι ραγδαίες και σκληρές. Διαπιστώνει κανείς πόσο μόνος νιώθει κάποιος όταν όλοι του γυρίζουν την πλάτη, γιατί κρίνουν πως δεν τους λόγισε αλλά έβαλε πάνω από όλα τη δική του επιθυμία. Η αλήθεια είναι πως δεν με ενόχλησε ούτε η απιστία, ούτε οι λόγοι που οδήγησαν το άτομο να ερωτευτεί εκτός γάμου. Με ενόχλησε σε αρκετά σημεία ωστόσο η εγωπάθεια του ώστε να μην παίρνει αποφάσεις γιατί σκεφτόταν τις συγκρούσεις, το αύριο και τη νέα καθημερινότητα. Ίσως πολλές φορές όταν συμβιβαζόμαστε για να μην επαναστατήσουμε από φόβο καταλήγουμε τελικά σε πιο επώδυνες συνθήκες και σε λάθη με τραγικές συνέπειες.  Θα σας γεμίζει συναισθήματα αυτό το μυθιστόρημα ποικίλα. Οργή, θυμός, τρόμος, σκοτεινές σκέψεις και προβληματισμοί είναι κάποια από όσα θα βιώσετε σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης και οι ήρωες θα είναι συνοδοιπόροι σας σε ένα θρίλερ απιστίας για γερά νεύρα.

Διαβάστε το, αξίζει. Μπορεί σε κάποια σημεία να βρείτε κάποιες συμπεριφορές ανοίκειες, δυσερμήνευτες, ακραίες ή υπερβολικές ωστόσο η γραφή σαν καταπέλτης του Σακελλαρόπουλου θα σας καθηλώσει και θα είναι συνοδοιπόρος σας σε ένα ταξίδι σύγχρονο και πάντα επίκαιρο, γιατί το θέμα του αγγίζει πολλούς από αρκετές πτυχές του.

Βαθμολογία:9-/10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου