Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο «ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΝΟΙ», Θεοφανία Ανδρονικου Βασιλάκη, εκδόσεις Χαρτινη Πόλη. Με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Η αστυνόμος Ιόλη Νάτσιου φτάνει στη Γερμανία για το γάμο της μικρότερης ξαδέρφης της .Εκεί έρχεται αντιμέτωπη με επώδυνες μνήμες από το παρελθόν και προσπαθεί να  διαχειριστεί αυτή την κατάσταση  καθώς η πολλά υποσχόμενη καριέρα της στην αστυνομία την έχει οπλίσει με δύναμη και ψυχραιμία. Παραμονές του γάμου ανασύρεται νεκρή μια γυναίκα έχοντας δίπλα της το νυφικό και ξεκινάνε έρευνες για να αποσαφηνιστεί το αν είναι δολοφονία ή αυτοκτονία. Η Ιόλη θα συνδράμει στην έρευνα και θα συνεργαστεί με τον Φέντερικ Χάουζ καθώς την αστυνομική επιχείρηση την αναλαμβάνουν οι μυστικές υπηρεσίες. Δυστυχώς, το παρελθόν χτυπά την πόρτα στους κεντρικούς ήρωες και μυστικά που πονάνε και πάσχιζαν να μείνουν κρυφά έρχονται στο φως και παρασέρνουν τα πάντα στο διάβα τους. Θα καταφέρει η Ιόλη να ξορκίσει τους δαίμονες που έχουν στοιχειώσει τη ζωή.


Έχουμε, λοιπόν, ένα δυνατό και παράλληλα ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο σε κερδίζει από τις πρώτες σελίδες του. Ένοχα πάθη, παράνομοι έρωτες και ατιμώρητα εγκλήματα παρελάσουν ρυθμικά στις σελίδες του και η συγγραφέας καταφέρνει να τα τοποθετήσει σωστά και έτσι να φτάσουμε αναγνώστες και ήρωες στην τελική λύση του γρίφου. Χωρίς κενά, ασάφειες και παραλείψεις σε ένα ειδυλλιακό μέρος παραμονές Χριστουγέννων η πλοκή προχωρά, εξελίσσεται και φτάνει σε φοβερές αποκαλύψεις που σοκάρουν. Το βιβλίο συνδυάζει αγωνία, δράση, έρωτα αλλά παράλληλα σκιαγραφεί προσωπικότητες που έχουν αδυναμίες. Η Ανδρονίκου - Βασιλάκη με ολοζώντανες περιγραφές μας ωθεί να νιώσουμε πως και εμείς συμμετέχουμε στην έρευνα της Ιόλης και του Φέντερικ, ζώντας παράλληλα σε ένα γερμανικό θέρετρο απίστευτης ομορφιάς και αρχιτεκτονικής που μας αποφορτίζει από την ένταση των σαρωτικών μυστικών. Με μαεστρία κάνει χρονικές εναλλαγές στο παρελθόν και το παρόν, οι οποίες αποτελούν τη γέφυρα για να συνδέσουμε όλα τα κομμάτια του παζλ. Το μυθιστόρημα διαβάζεται απνευστί και αν και πολυσέλιδο δεν κουράζει αντίθετα θέλεις συνεχώς να προχωράς για να δεις αν εντόπισες τα πραγματικά κίνητρα και τους ενόχους.

Δε γίνεται να μην σταθώ στο γεγονός πως η συγγραφέας μας μεταφέρει και σε μια κλινική διαχείρισης ψυχιατρικών θεμάτων και αγγίζει θέματα τόσο όσο με σοβαρότητα, δείχνοντας πως έχει κάνει έρευνα και σέβεται τόσο ευαίσθητα θέματα. Η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού, οι αυτοκτονικές τάσεις και οι εμμονές δυστυχώς είναι ζητήματα διαχρονικά που μαστίζουν τις κοινωνίες και δεν πρέπει ούτε να τα παραβλέπουμε αλλά ούτε και να αντιμετωπίζουμε επιδερμικά. Δεν κλείνουμε τα μάτι στο πρόβλημα, αντίθετα το αντιμετωπίζουμε με σθένος, γιατί οι ευαίσθητες ψυχές υποφέρουν και θέλουν βοήθεια. 

Ομολογώ πως το μυθιστόρημα αυτό το αγάπησα για όλους τους λόγους που σας ανέφερα. Για την πλοκή του που καθηλώνει, για τη γραφή που είναι ξεκούραστη αλλά συνάμα ολοζώντανη και για τους ήρωες που όλοι τους είναι ιδιαίτεροι, διαφορετικοί και αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στην ιστορία. Είναι ένα βιβλίο για αναγνώστες που θέλουν να συνδυάσουν τη δράση και τον έρωτα με κοινωνικές προεκτάσεις. Διαβάστε το και θα σας ικανοποιήσει. Θα αγαπήσετε την Ιόλη, γιατί είναι μια γυναίκα με σθένος, που δεν το έβαλε κάτω αλλά πάλεψε να σταθεί στα πόδια της. Τέτοιοι χαρακτήρες είναι δύναμη και παράδειγμα για όλους μας.

Βαθμολογία:9,5/10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου