Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΜΗΝ ΜΕ ΞΕΧΆΣΕΙΣ», ΣΟΝΙΑ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL. ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Σόνια Σαουλίδου. Μια Ελληνίδα συγγραφέας που ξεχωρίζω για πολλούς λόγους. Σε κάθε της βιβλίο δεν επαναλαμβάνεται θεματικά. Ωστόσο, η γραφή της κεντά με το ίδιο βάθος και  αξία και πετυχαίνει να νομίζεις πως διαβάζεις ξένη λογοτεχνία ενώ είναι Ελληνίδα και εμφανίστηκε η ίδια μόλις  τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο συγγραφικό πάνθεο. Και για άλλους λόγους την ξεχωρίζω και έχει να κάνει με πιο ουσιαστικά θέματα και όχι το αν είναι καλή συγγραφέας ή όχι αλλά δεν θα τα αναφέρω . Τα ξέρουμε εκείνη και εγώ και αν και την εκτιμώ βαθιά ξέρει πως όσα γράφω είναι αντικειμενικά χωρίς να παρασύρομαι από την φιλική μας σχέση και αμοιβαία εκτίμηση . Άλλωστε οι άνθρωποι δεν κρίνονται από τα όσα πετυχαίνουν αλλά από τον τρόπο και τις πράξεις τους.

Δεν θα σας κουράσω . Το τελευταίο της βιβλίο είναι ο ορισμός του page turner . Ένα εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ με κοινωνική ωστόσο προέκταση είναι το «μην με ξεχάσεις » και το οποίο σίγουρα θα σας ξενυχτήσει μέχρι να το ολοκληρώσετε. Δεν θα το αφήσετε από τα χέρια σας για δυο λόγους. Η ιστορία έχει ως κέντρο βάρους μια γυναίκα που ξυπνάει στο νοσοκομείο και πάσχει από αμνησία ενός τραυματικού γεγονότος σπίτι της. Τι συνέβη πραγματικά στη ζωή της και τι ρόλο διαδραματίζουν όσοι είναι γύρω της; Ποιοι παίζουν θέατρο και ποιοι την αγαπούνε; Ποιο το μυστικό που κουβαλά και θέλει να ξεχάσει;

Χωρισμένο σε τρία μέρη, το μυθιστόρημα δεν πλατιάζει αλλά η γραφή που ρέει και η παραστατικότητά της το κάνουν συναρπαστικό γεμάτο αγωνία και μυστήριο. Η πλοκή στήνεται, τα πρόσωπα συστήνονται και η δράση παίρνει φωτιά. Στην λύση του μυστηρίου που γίνεται στο τρίτο μέρος όλα αποκαλύπτονται χωρίς να αφήνονται κενά και παραλείψεις . Στο κεντρικό του θέμα το βιβλίο έχει κοινωνική διάσταση καθώς είναι σύγχρονο και ιδιαίτερα επίκαιρο. Θα ήθελα σίγουρα να το δω στον κινηματογράφο γιατί η αδρεναλίνη θα χτυπούσε κόκκινο.

Κάτι για το τέλος. Είναι ένα βιβλίο που επέλεξα να διαβάσω συνειδητά σε μια πολύ δύσκολη φάση ζωής που δεν μπορούσα να ανοίξω κανένα μυθιστόρημα και να συγκεντρωθώ. Όλα τα ξεκινούσα και τα άφηνα!!  Ε, αυτό με πήρε από το χέρι και με επανάφερε στο διάβασμα που τόσο αγαπώ αβίαστα!!

Βαθμολογία:10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου