Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Η άποψη μας για το βιβλιο : " Ετσι ξαφνικά έγιναν όλα " της Ιουλίας Ιωάννου

Ετσι ξαφνικά έγιναν όλα



Συγγραφέας : Ιουλία Ιωάννου
Εκδόσεις : Λιβάνης





Λίγα λόγια για το βιβλίο :


Η Έλενα έχει βιώσει τα διαφορετικά πρόσωπα της ζωής σε όλη τους τη διάσταση. Από μικρό παιδί, μόλις στα δεκατέσσερα χρόνια της, αναγκάστηκε να παντρευτεί και να φύγει για την Αμερική με ένα σύζυγο που αποδείχτηκε τύραννος. Τώρα, για πρώτη φορά μετά από τριάντα ένα χρόνια, επιστρέφει στην πατρίδα της σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το πεπρωμένο της, τους δύο άντρες που έχουν σημαδέψει το είναι της με διαφορετικό τρόπο ο καθένας: το στοργικό και καλοσυνάτο Βασίλη, που την έχει τυλίξει με την άδολη αγάπη του, και τον παθιασμένο Πέτρο, που όμως σιωπά ανεξήγητα τον τελευταίο καιρό…

Ποιος μπορεί να αλλάξει αυτό που η μοίρα έχει γράψει από πριν για το ρόλο του καθενός;

Γιατί εκείνη είναι που γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί, εμείς είμαστε απλώς οι ηθοποιοί που εκτελούμε κατά γράμμα τις εντολές που μας δίνει.

«Τι να πρωτοθυμηθεί... Πόσες αναμνήσεις, όμορφες και χαρούμενες στιγμές μπλεγμένες μέσα σε ανείπωτο πόνο, όνειρα που ναυάγησαν, λάθη και αδιέξοδοι δρόμοι σε μια διαδρομή τριάντα και πλέον χρόνων. Θα είχε τη δυνατότητα να τα φέρει όλα ξανά στη μνήμη της σε ένα ταξίδι προς το άγνωστο, στο οποίο αναζητούσε να βρει τη λύτρωση. Έφευγε από μια ζωή γεμάτη από την παρουσία αγαπημένων προσώπων, που όμως αισθανόταν ότι είχε προδώσει και πληγώσει ανεπανόρθωτα, και γύριζε σε έναν τόπο απ’ τον οποίο δεν είχε μνήμες, μυρωδιές, χρώματα, τα είχε καταχωνιάσει σε μια μικρή ακρούλα του μυαλού της.

Νόμιζε πως είχε ένα κενό μνήμης και πως δε θα γέμιζε ποτέ.

Ένιωθε πως η ζωή της είχε αρχίσει μόλις πάτησε το πόδι της στη Νέα Υόρκη, παντρεμένη με τον Άρη, τον τύραννο της νιότης της, που στη σκέψη του και μόνο την έπιανε οργή και αγανάκτηση. Μπορεί βαθιά μέσα της να τον είχε συγχωρέσει για τα εγκλήματά του, όταν όμως τον έφερνε στο νου της αγανακτούσε με όσα την είχε κάνει να υποφέρει, με όσα την είχε υποχρεώσει να ζήσει».






Η άποψη μας για το βιβλίο :


Η ιστορία μιας γυναίκας που πέρασε τον δικό της Γολγοθά, όταν μικρό κορίτσι φεύγει απο το πατρικό της για να ακολουθήσει τον άγνωστο άντρα που οι δικοί της την αναγκάζουν να παντρευτεί! Ο άντρας αυτός βάναυσος  άξεστος και απατεώνας  θα την κάνει να βιώσει τα χειρότερα μαρτύρια που μπορεί να περάσει άνθρωπος! Το κορμί  της και η ψυχή της θα δοκιμαστεί ανελέητα αλλά η ανεξάντλητη αντοχή της θα της δείξει τον τρόπο και τον δρόμο να σταθεί στα πόδια της και να επιβιώσει! Με την συνδρομή φίλων που θα σταθούν δίπλα της και θα της δώσουν την αγάπη και την φροντίδα που έχει τόσο πολύ ανάγκη, θα κατορθώσει να βρεθεί από την απόλυτη δυστυχία στην απόλυτη σταθερότητα! Ένας άντρας θα σταθεί δίπλα της όσο κανείς! Θα την βοηθήσει να ξεπεράσει με την αγάπη την φροντίδα και την κατανόηση του όλα τα ψυχικά κατέλειπα του αποτυχημένου γάμου της!  Ένα παιδί που νόμισε ότι γεννήθηκε νεκρό, η κόρη της που γεννήθηκε και πέρασε μαζί της τα πρώτα της ευτυχισμένα χρόνια! Δρόμοι που ενώθηκαν και δρόμοι που χώρισαν για πάντα, θα διχάσουν και πάλι την ετοιμόρροπη ψυχή της!  Οι εύθραυστες ισορροπίες της θα δοκιμαστούν, αλλά εκείνη και πάλι θα βρεί την δύναμη να σταθεί όρθια! Και όταν όλα ηρεμούν στο μυαλό και στην ψυχή της, όταν νιώθει την ζωή της να κυλάει σε κανονικούς ρυθμούς έτσι ξαφνικά μπαίνει στην ζωή της ο άντρας εκείνος που θα την κάνει να νιώσει πρωτόγνωρα συναισθήματα, να βιώσει τόσο έντονα τον έρωτα που ανέλπιστα θα της αλλάξει το σύμπαν!  Μένει μετέωρη να προσπαθεί να ελέγξει συναίσθημα και μυαλό! Ζει το όνειρο όταν αφήνεται στο συναίσθημα, αλλά η λογική της και η μεγάλη ευγνωμοσύνη της στον άντρα που την στήριξε όλα αυτά τα χρόνια δίνοντας της αγάπη σταθερότητα και ηρεμία την διχάζουν! Με συνεχείς ανατροπές και εναλλαγές γεγονότων η πρωταγωνίστρια μας νιώθει και καταλαβαίνει τι από όλα για αυτήν έχει μεγαλύτερη αξία στην πολυτάραχη ζωή της και κάνει την τελική επιλογή της με ωριμότητα και σύνεση! Με απλή γραφή, με γρήγορη ροή λόγου η Ιουλία Ιωάννου καταφέρνει να μας αποτυπώσει μια ιστορία γεμάτη δοκιμασίες  και εμπειρίες! Μια ιστορία που την χαρακτηρίζουν τα σκαμπανεβάσματα συναισθημάτων, από την λύπη στην χαρά από την δικαιοσύνη στην αδικία, από την καταπίεση στην λύτρωση! Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα απόσταγμα ωριμότητας σαν κατάληξη των όσων θα βιώσουν οι πρωταγωνιστές του συγκεκριμένου βιβλίου! 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου