Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Το Βιβλίο της Παρέας παρουσιάζει "Μέσα απο τις ζωές των άλλων" Κώστια Κοντολέων



                                                    ΜΕΣΑ ΑΠ' ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΆΛΛΩΝ


Συγγραφέας: Κώστια Κοντολέων

Εκδόσεις: Ψυχογιός


              Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Πριν η ψύχρα του σούρουπου την αναγκάσει να μπει και πάλι μέσα στο διαμέρισμα, μένει για λίγο να χαζέψει ένα τσούρμο παιδιά που παίζουν στο πεζοδρόμιο από κάτω και με φωνές και γέλια αναστατώνουν τη γειτονιά. Στον ίδιο δρόμο που κάποτε αντηχούσαν οι δικές της φωνές και τα δικά της γέλια. Ασυναίσθητα προσπαθεί να ξεχωρίσει ανάμεσά τους εκείνο το ξανθόμαλλο κοριτσάκι που κάποτε υπήρξε, με τα γδαρμένα γόνατα και τα μονίμως ξεχτένιστα μαλλιά, νομίζει πως το είδε να κρύβεται πίσω από μια γκρίζα καγκελόπορτα, να της γνέφει παιχνιδιάρικα και να χάνεται για πάντα, όπως για πάντα έχει χαθεί κι εκείνο το κεφάλαιο της ζωής της, τόσο μακρινό σήμερα μα τόσο κοντινό χθες.

Από τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα έως τις μέρες μας. Από τη Σαντορίνη σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας και μετά σε κάποιο παραθαλάσσιο προάστιο. Τα σημάδια μιας αρρώστιας. Ένας γάμος που δεν πρόλαβε να χρονίσει. Ένας έρωτας που προδόθηκε. Μια παιδική ψυχή που δεν τολμά να μεγαλώσει.

Η Ροδάνθη, η Φωτεινή, η Δέσπω, η Πέτρα… Τέσσερις γυναίκες που χάνουν και κερδίζουν καθώς η ζωή της καθεμιάς εισέρχεται στις ζωές των άλλων. Ένα μυθιστόρημα για τα ασυνήθιστα πάθη καθημερινών ανθρώπων.
Το Βιβλίο μέσα απο τα μάτια μας:

   Τέσσερις γυναίκες η Ροδάνθη, η Φωτεινή, η Δέσπω και η Πέτρα αλληλένδετα δεμένες η μια απο την άλλη, καθορίζουν ζωές και συναισθήματα, διαμορφώνουν χαρακτήρες και γεμίζουν με λάθος εικόνες τον ψυχικό τους κόσμο δίνοντας τα λάθος κίνητρα και την λάθος προοπτική στην εξέλιξη τους. Οι λάθος επιλογές, οι χαμένες προσδοκίες και οι μοιραίες αποφάσεις είτε απο αγάπη είτε απο ανάγκη γίνονται η θηλιά και η αλυσίδα που θα τις τραβήξει σε μια πορεία που βασίζεται πάντα στις σκέψεις και στις αποφάσεις των άλλων. Αυτά που ορκίστηκαν αυτα στα οποία φαινομενικά πίστεψαν, όλη η λάθος εικόνα μιας ζωής που την ακολούθησαν χωρίς να την ψάξουν, χωρίς να υπερασπιστούν τα θέλω και τις επιλογές τους, θα τις φέρει μπροστά σε αδιέξοδα και σε αποφάσεις που θα βάλουν σε δίλημμα τον αναγνώστη, γιατί απλά θα ξεθάψουν απο μέσα του όλες τις φοβίες τις προκαταλήψεις  και τις λάθος επιλογές που έχει κάνει στην δικιά του ζωή. Τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν τον 20 αιώνα αποτελούν το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι ήρωες μας. Η συγγραφέας καταφέρνει με έναν μεστό και έναν απλό αλλά ταυτόχρονα διεισδυτικό τρόπο να μας περάσει όλα εκείνα τα γεγονότα. Την Κατοχή, τον εμφύλιο, την αποστασία, το Πραξικόπημα των συνταγματαρχών την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Συνοπτικά αλλά με έναν συγκλονιστικό τρόπο οι εικόνες μετατρέπονται σε λέξεις καθώς όλα αυτά τα γεγονότα σημαδεύουν τους ήρωες. Θα θέλαμε να σταθούμε σε αυτό το στοιχείο του βιβλίου γιατί αποτελεί και το μεγάλο του πλεονέκτημα. Είναι αξεπέραστος ο τρόπος με τον οποίο γρήγορα περνάνε απο μπροστά μας τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, έχοντας περιγραφές που αποτελούνται απο μικρές αλλά γεμάτες περιεκτικότητα προτάσεις, που αγκίζουν απευθείας τις ευαίσθητες χορδές μας και γεμίζουν τα μάτια με έντονες και απίστευτες εικόνες.
   Υπέροχη γραφή καταπληκτικό στήσιμο της ιστορίας και μια ιδιότυπη εξέλιξη που έχει για προφιλ τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές της χώρας καθώς ο χρόνος κυλάει. Εστιάζει στα γεγονότα με έναν συγκλονιστικό τρόπο και κεντράρει τόσο καίρια στην ψυχοσύνθεση των ηρώων. Η ψυχολογική ανατομία θα την ονομάζαμε των ηρώων είναι εξαιρετική για αυτό δεν θέλουμε να επεκταθούμε στο να αναλύσουμε τους ήρωες του βιβλίου. Οι περιγραφές μας άγγιξαν τόσο που κάποιες σκηνές του βιβλίου θα μείνουν μέσα μας ανεξίτηλα χαραγμένες.
   Άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου είναι πως η συγγραφέας αποκτά μια διαφορετική σχέση με τους ήρωες που εκείνη έχει φτιάξει. Μας περιγράφει την ιδιομορφία του κάθε χαρακτήρα, αναλύει τα γιατί και τα πως ο καθένας έχει αποκτήσει την αντίστοιχη ψυχολογική υπόσταση και αρχίζει να τους κοντράρει, να τους φέρνει μπροστά στην πραγματική διάσταση των πράξεων τους και να τους θέτει προ των ευθυνών τους. Ο τρόπος που επιλέγει να κατανοήσουμε τον τρόπο των σκέψεων και των πράξεων ευρηματικός. Μέσα απο την ζωή των δευτεραγωνιστών μέσα απο τις ζωές των άλλων μαθαίνουμε πραγματικά τί είναι αυτό που αλλοιώνει τις σκέψεις, που οριοθετεί τις ανάγκες και τις επιλογές των ηρώων και ποιός είναι τελικά ο σωστός δρόμος; Να διεκδικείς και να ζείς την ζωή που θές μέσα απο τα δικά σου θέλω; Να ζείς την δικιά σου ζωής ή την ζωή των άλλων;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου