Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλἰο "Τα λαβωμένα σ’ αγαπώ", Θάλεια Ψαρρά, εκδόσεις Ψυχογιός, με την ματιά της ΕΛΙΑ ΚΟΥΡΗ


«Έχεις χρέος να περπατήσεις τον δρόμο που προσπάθησαν ν’ ανοίξουν για σένα οι ψυχές που έφυγαν... και αυτές που θα φύγουν ακόμη!» συμπλήρωσε δειλά γνωρίζοντας πως η συνέχεια θα ήταν αναπόφευκτη. «Άρπαξε τούτον τον αναθεματισμένο το χάροντα από το γιακά και δειξ’ του πως, ό,τι κι αν σου πάρει, συ θα κάμεις μπροστά σου δρόμο να προχωρήσεις και όχι γκρεμό για να πέσεις. Μοναχά έτσι θα βγούμε όλοι νικητές από αυτή την ιστορία...»
Στο πρωτόλειό της η Θάλεια Ψαρρά στήνει ένα καλοδουλεμένο μυθιστόρημα με σφιχτοδεμένη πλοκή και άρτια δομή εμποτισμένο με τις μυρωδιές της Κρήτης, των άγριων κορυφογραμών της, με ήρωες ντόπιους και βέρους Κρητικούς, αντρίκειους χαρακτήρες μπολιασμένους με τη στόφα του Κρητικού, όπου ο όρκος τιμής της κόρης για την οικογένεια είναι πάνω απ’ όλους κι από όλα. Κέντρο της μυθοπλασίας της αποτελεί μια βεντέτα και οι άγραφοι νόμοι που τη διέπουν καθώς και ένας απαγορευμένος έρωτας, ο οποίος περιγράφεται στις διαστάσεις που του πρέπει, χωρίς η συγγραφέας να καταφεύγει σε κλισέ μετατρέποντας το μυθιστόρημα σε γλυκανάλατο ρομάντζο ή ρηχό ανάγνωσμα. Αντιθέτως, σαν γνήσια Κρητικιά (ενώ δεν είναι, όπως αναφέρει σε σημείωμά της στο βιβλίο) περιγράφει με εξαιρετικό τρόπο τη βεντέτα και τους νόμους της, όπως και τους νόμους που διέπουν την κρητική κοινωνία. Πόσο γρήγορα μπορεί να ξεσπάσει βεντέτα και να παρασύρει στο διάβα της ανθρώπινες ζωές μετατρέποντας τους θύτες σε θύματα και τα θύματα σε θύτες;
Έτσι, από την πρώτη κιόλας αράδα μας κάνει γνωστό το θέμα της, μπαίνοντας κατευθείαν στο «ψητό» και έτσι κρατάει γερά το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ένας παρ’ ολίγον φόνος γίνεται η αιτία να ξεσπάσει μίσος και διαμάχη ανάμεσα σε δύο οικογένειες στις αρχές του 20ού αιώνα σε ένα ορεινό ρεθυμνιώτικο χωριό, όμως τα δύο συμβαλλόμενα μέλη καταφέρνουν να κάνουν ανακωχή και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να επιβάλλουν την ομαλή συμβίωση ανάμεσα στις δύο οικογένειες. Ο λόγος του μεγαλύτερου άντρα στην οικογένεια αποτελούσε τότε συμβόλαιο και διαταγή και σε κανέναν δεν επιβαλλόταν να τον παρακούσει. Πόσω δε μάλλον στις γυναίκες που υπάκουαν στις προσταγές του άντρα τους και φρόντιζαν να μεγαλώσουν τα αγόρια τους μεν με αγάπη αλλά και με υποταγή στο θέλημα του πατέρα. Όσο για τα θηλυκά, δεν είχαν λόγο και παντρεύονταν αυτόν που τους όριζε ο πατέρας τους. Όλα αυτά περιγράφονται σε σωστές αναλογίες χωρίς η συγγραφέας να πλατυάζει με ανούσιες πληροφορίες που επιβραδύνουν τον ρυθμό της αφήγησης και μειώνουν το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Έτσι οι οικογένειες Βενιέρη και Αρχοντάκη πορεύονται σχεδόν παράλληλα ανά τα χρόνια, και ο χρόνος κυλά σχεδόν ειρηνικά, με το μίσος όμως να σιγοβράζει και να σιγοκαίει και αρκεί μια σπίθα για να γίνει παρανάλωμα. Κάποιοι ήρωες, όπως ο Δρόσος που γίνεται αντιήρωας, μεγαλώνει με μεγάλο μίσος στην καρδιά του και αναθρέφει τον γιο του Κωνσταντή ανάλογα. Ο Κωνσταντής προσπαθεί να γυρέψει την αγάπη και την αποδοχή του πατέρα του με λάθος τρόπο και γίνεται το φερέφωνό του. Στην άλλη οικογένεια τα παιδιά του Νικόλα και του Σταύρου μεγαλώνουν πιο ομαλά με ασπίδα την αγάπη. Έτσι ο Τζάκος παρακούει τον όρκο σιωπής της οικογένειας που ορίζει ότι κανένα αρσενικό της οικογένειας δεν «σηκώνει» το βλέμμα του σε θηλυκό της άλλης και ερωτεύεται παράφορα την Εριφύλη Αρχοντάκη.
Και τότε η σπίθα μετατρέπεται σε πυρκαγιά και αναβιώνει η παλιά βεντέτα. Έτσι αρχίζει ένα ντόμινο εξελίξεων και μια σειρά καταιγιστικών γεγονότων. Θα καταφέρει η αγάπη να βγει νικήτρια και να αντιπαλέψει το μίσος και την έχθρα; Ή θα επικρατήσει ο θάνατος και θα σαρώσει τα πάντα γύρω του; Όλα αυτά θα σας αποκαλυφθούν διαβάζοντας το βιβλίο με γρήγορο ρυθμό, με κομμένη την ανάσα. Όσο για τη συγγραφέα, μας προϊδεάζει για μια συνέχεια στο χώρο κινούμενη σε σωστές βάσεις με αγάπη για αυτό που κάνει και με σεβασμό προς το αναγνωστικό κοινό.

ΕΛΙΑ ΚΟΥΡΗ


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια μαχαιριά κι ένα παρ’ ολίγον φονικό κάνουν τη φλόγα της εκδίκησης να σιγοκαίει ανάμεσα στις οικογένειες των Βενιέρηδων και των Αρχοντάκηδων. Χρόνια μετά, ένας όρκος και ένας χρησμός όρισαν πως το σμίξιμο του Τζάκου Βενιέρη και της Εριφύλης Αρχοντάκη θα σήμαινε την καταστροφή. Η μοίρα, ωστόσο, επιλέγει να μη λογαριάζει φραγμούς. Ο έρωτάς τους ορμά σαν ανεξέλεγκτη θύελλα, για να φουντώσει τη φωτιά της βεντέτας που για χρόνια προσπαθούσαν οι δυο οικογένειες να κρατήσουν σβηστή. Οι δρόμοι του Τζάκου και της Εριφύλης χωρίζουν και τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά τους ποτίζονται με το αίμα αγαπημένων τους ανθρώπων. 

Τι γίνεται όμως όταν η καρδιά επιμένει να χτυπά εκεί όπου της απαγορεύουν; 

Ένα μυθιστόρημα πλημμυρισμένο με το άρωμα των βουνών της Κρήτης του παρελθόντος. Η ιστορία δύο ανθρώπων που για χάρη της αγάπης καλούνται να υπερβούν τον εαυτό τους, για ν’ αντιμετωπίσουν τον αυστηρό κώδικα τιμής που στοιχειώνει τρεις ολόκληρες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου