Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΡΙΑ ΜΑΥΡΑ ΝΟΥΦΑΡΑ", MICHEL BUSSI, εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, με την ματιά της Πόπη Χρυσουλάκη‎




Τρία Μαύρα Νούφαρα. Ξεκινάς πως θα διαβάσεις ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Κι έτσι είναι. Ένας φόνος -με την καλημέρα-, με άγνωστο δράστη. Αν αυτό δεν είναι αστυνομικό, τότε ποιο;
Κι όμως, αυτό το αστυνομικό, δεν είναι τόσο μονοδιάστατο.

Ζιβερνί: ένα χωριό που δε μοιάζει με όλα τα άλλα. Γιατί εκεί επέλεξε ο ζωγράφος Μονέ να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, αφού το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο του ποταμού με τα νούφαρα, ήταν αστείρευτη πηγή έμπνευσης γι' αυτόν. Εκεί μεγαλούργησε, εκεί πέθανε. Και φυσικά, άφησε πίσω του ένα σπίτι με έναν πανέμορφο κήπο, που ακόμα και σήμερα είναι μουσειακά και αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες. Σ' αυτό το χωριό, λοιπόν, και με φόντο όλο το έργο του Μονέ και των υπόλοιπων ζωγράφων που κατέκλυσαν το Ζιβερνί, μετά το Μονέ, διαδραματίζεται όλο το βιβλίο.

3 γυναίκες, 11, 40 και 85 ετών. 3 πρωταγωνίστριες που οι ζωές τους είναι ταυτόσημες με το Ζιβερνί και η καθεμία έχει κάποια σχέση με τη ζωγραφική και το έργο του Μονέ. 3 γυναίκες με τόσο έντονη προσωπικότητα. 3 γυναίκες που λατρεύεις (κάποιες από την αρχή και κάποιες έστω στο τέλος...)

Ένα αστυνομικό, λοιπόν, με έντονο εικαστικό ενδιαφέρον, αφού οι πληροφορίες για τους πίνακες και το έργο μεγάλων καλλιτεχνών είναι διάχυτες και προσφέρουν, ακόμα και στους μη γνώστες, μία ολοκληρωμένη άποψη. Και μόνο αυτό φτάνει για να δώσει μια διαφορετική πινελιά σ' αυτό το, ούτως ή άλλως, πολύ καλογραμμένο και υπέροχο βιβλίο. Αυτό, όμως, που το απογειώνει εντελώς, είναι το τέλος του. Ένα τέλος απρόβλεπτο, που καταφέρνει μέχρι και να σε συγκινήσει. Κάτι που, επίσης, δεν περιμένεις από ένα αστυνομικό. Αλλά, είπαμε: αυτό δεν είναι ένα οποιοδήποτε αστυνομικό!

Εξαιρετικό!


Πόπη Χρυσουλάκη


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΕΝΑΣ ΦΟΝΟΣ
ΕΝΑ ΧΑΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ
ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Σ’ ένα χωριό ζούσαν τρεις γυναίκες. Η πρώτη ήταν κακιά, η δεύτερη ήταν ψεύτρα, η τρίτη ήταν εγωίστρια. Κι όμως, είχαν ένα κοινό σημείο, κάτι σαν μυστικό…
Όλα είναι μια ψευδαίσθηση, ιδίως όταν ένα παιχνίδι αντικατοπτρισμών πολλαπλασιάζει τις ενδείξεις και περιπλέκει τα στοιχεία.
Ωστόσο οι φόνοι που ταράζουν την ηρεμία του Ζιβερνί, αγαπημένου τόπου του ζωγράφου Κλοντ Μονέ, είναι απολύτως αληθινοί.
Στο επίκεντρο της ιστορίας, τρεις γυναίκες: ένα κοριτσάκι έντεκα χρονών με ταλέντο στη ζωγραφική, μια ιδιαίτερα γοητευτική νεαρή δασκάλα και μια ηλικιωμένη με μάτια κουκουβάγιας, που παρακολουθεί τα πάντα. Και ένα θανάσιμο πάθος.
Με φόντο φήμες για πίνακες χαμένους ή κλεμμένους, μεταξύ των οποίων και οι περίφημες Μαύρες νυμφαίες του Μονέ, θολές εικόνες δημιουργούνται καθώς μπερδεύεται το παρελθόν με το παρόν.
Ένα εντυπωσιακό αστυνομικό μυθιστόρημα που κάθε του πρόσωπο αποτελεί ένα δυσεπίλυτο αίνιγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου