Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Ο χορός των συμβόλων", ΜΕΝΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ




Νικήτας Σαββάκης. Ενα χαρισματικό παιδί με όνειρα για το μέλλον και με τιτάνιες δυνατότητες να διαπρέψει στην επιστήμη των Μαθηματικών. Το ατύχημα των γονιών του τον αναγκάζει να σταματήσει τις σπουδές του και να κάνει διάφορες δουλειές για να βοηθήσει στην οικονομική αφαίμαξη της οικογένειας του. Καταρρακωμένος ψυχολογικά επειδή ζει και αναπνέει δίχως τα μαθηματικά, τα παρατά και απελπίζεται. Όμως η ζωή είχε άλλα σχέδια γι'αυτόν. Στέλνοντας του κοντά δυο φύλακες αγγέλους δεν τον ξεχνά. Του δίνει ξανά το φιλί της ζωής. Θα ανανήψει ο Νικήτας κόντρα στους χαλεπούς καιρούς και στις αντιξοότητες;
   Η απάντηση θα δοθεί στις σελίδες του βιβλίου. Δε θα αναφερθώ περαιτέρω στην πλοκή για να μην σας αποκαλύψω άλλα μυστικά αλλά θα εστιάσω σ 'άλλα στοιχεία που μου έμειναν ακόμα και τώρα που παρήλθαν μέρες από τότε που ολοκλήρωσα την ανάγνωσή του. Ο Νικήτας, λοιπόν, είμαι εσύ και εγώ. Ήρωες της καθημερινότητας που μαστίζονται απο οικονομική δυσπραγία και θέματα υγείας και υπομενουμε αγόγγυστα τα χαστούκια της ζωής. Σίγουρα κουραζόμαστε, βεβαίως και απελπιζόμαστε. Ζούμε χωρίς όνειρα, δίχως σχέδια για το μέλλον, δίχως να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν γιατί πολύ απλά προέχουν τα προς το ζην. Ομολογώ, πως με άγγιξε βαθιά η ψυχάρα (ναι έτσι θα το γράψω) αυτού του Κρητίκαρου, γιατί θυσίασε τον εαυτό του για τους άλλους..για να βοηθήσει τους δικούς του. Ένας χαρακτήρας ο ήρωας που ηθογραφήθηκε σε βάθος από το συγγραφέα και τριγύρω του τοποθέτησε πρόσωπα που με τη στάση ζωής τους είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς είχαν να σου διδάξουν πράγματα ως αναγνώστη και ως συμπορευτή τους στην αβέβαιη καθημερινότητα που ζούμε. Πόσοι αραγε από εμας δε θυσιάζουμε κάθε μέρα πράγματα μικρα αλλά που μας δίνουν ανάσες ζωής; Άραγε, πόσες φορές θεωρούμε πράγματα αυτονόητα και πως θα μας έρθουν ευνοικά όσα επιλεγουμε; 
   Ένα βαθιά ως το μεδούλι κοινωνικό μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει από τη λεβεντογέννα Κρήτη ως το μελίσσι των επιστημών, το Κέιμπριτζ, "ο χορός των συμβόλων". Σου ξυπνά συναισθήματα, σε ωθεί να μην τα παρατάς εκεί που όλα φαίνονται απελπιστικά τραγικά και σε κάμει ταυτόχρονα να συναισθανθείς πως η ζωή είναι ένας αδιάκοπος αγώνας, κάθε μέρα και κάθε λεπτο. 
   Η γραφή του ρέει σαν ορμητικό ποτάμι και οι περιγραφές ορθώνονται στα μάτια σου ολοζώντανες. Ήρωες και πράξεις παρουσιάζονται μπροστά σου σαν στο πανί του κινηματογράφου υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες ενός μετρ του ειδους, του Σακελλαρόπουλου. Ζεις, συμπάσχεις, απελπίζεσαι και σηκώνεσαι ξανά μαζι με τους ήρωες που όσο διαβάζεις αυτό το μυθιστόρημα τους νιωθεις δικούς σου ανθρώπους. Μεστό και χωρίς ανούσια πλατιάσματα, γεμάτο παλμό και νεύρο το βιβλίο αυτό θα σε ξενυχτήσει και θα γίνει προέκταση του χεριού σου. 
   Ομολογώ πως έκλαψα σε δυο σημεία του βιβλίου με την τραγικότητα των καταστάσεων. Χωρίς ίχνος μελό τα γεγονότα παρουσιάζονται ωστόσο τόσο ρεαλιστικά αφου η ζωή με κάποιους απο έμας είναι αδυσώπητη. Ένα βιβλίο που σου δίνει χαστούκια αλλα μετά σε γλυκαίνει με τα χάδια του. Έτσι είναι. Πεφτεις, σηκώνεσαι, ραγίζει η καρδιά σου και σπάει αλλά πάντα κολλά. Αρκεί να το θέλεις και να μην τα παρατάς. Ένας ύμνος στη θέληση. Μια ωδή στην αξιοπρέπει. Μια επωδός στη δύναμη. Χωρίς υπερβολή ένα μυθιστόρημα μαθημα ζωής. Μπράβο Μένιο !!





Λίγα λόγια

Το χάρισμα του Νικήτα Σαββάκη στα μαθηματικά προοιωνίζεται ένα λαμπρό μέλλον. Ωστόσο η μοίρα διαλύει την ανεμελιά και τον φέρνει αντιμέτωπο με μια σκληρή πραγματικότητα. Οι γονείς του μένουν άνεργοι κι αμέσως μετά έχουν ένα σοβαρό ατύχημα. Έτσι αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του και να εγκαταλείψει τα όνειρά του. Συντετριμμένος ψυχολογικά, ξεκινάει να δουλεύει ως σερβιτόρος και, στη συνέχεια, ως μεταφορέας. Σκέφτεται πληγωμένος τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα. Παρ’ όλα αυτά, η λατρεία του στην επιστήμη του θα τον οδηγήσει να αποδεχτεί μια μεγάλη πρόκληση, που ξεπερνάει ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα. Περνώντας από συμπληγάδες κι έχοντας τη βοήθεια της αγαπημένης του Έλενας, θα ακολουθήσει μια πορεία που θα τον οδηγήσει ψηλά. 

Ένα μαγικό ταξίδι ψυχής από τον Ψηλορείτη και τα Χανιά ως το Κέιμπριτζ και το Όσλο, ένας χορός των δυσνόητων αριθμών, μια ωδή στη δύναμη και τη θέληση, κόντρα στη μοίρα και στους καιρούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου