Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ" ΤΗΣ Σ.ΒΟΪΚΟΥ, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ



   Το εξώφυλλο αυτού του μυθιστορήματος με μάγευσε. Από τη πρώτη στιγμή που το αντίκρισα και διάβασα την περίληψη στο οπισθόφυλλο ομολογώ πως το ερωτεύτηκα δίχως υπερβολή. Καθώς το διάβαζα αυτός ο έρωτας μετουσιώθηκε σε αγάπη. Το αγάπησα σε σημείο λατρείας για πολλούς λόγους. 
Ένας από αυτούς η πρωτότυπη πλοκή. Στην ατμοσφαιρική και άκρως ερωτική Βενετία υπαρχει ένα βιβλιοπωλείο διαφορετικό από τα άλλα. Ο ιδιοκτήτης του, ο σοφός από τα χρόνια και τις καταστάσεις Φραντζέσκο, πουλα βιβλία που είναι ηδη τυλιγμένα χωρίς να φαίνεται ο τίτλος του. Ο εν δυναμει αγοραστής προσελκύεται από τη μυρωδιά του. Εκεί κοντά στο Φραντζέσκο, η μικρή Ιρένε, η εγγονή του συμβουλεύει τους αγοραστές με μια σοφία πρωτόγνωρη για την ηλικίας της. Ένα κοριτσάκι ορφανό απο γονεις που μεγαλώνει με τον παππού του και με την αγάπη του Παμπλο, που κατασκευάζει μάσκες και της Ρομπέρτα, που φτιάχνει λιχουδιές. Όλοι ανατρέφουν την Ιρένε με αδολη αγάπη και όλοι έχουν βαθιά καταχωνιασμένα τα δικά τους μυστικά. Μυστικά που ουσιαστικά τους ενώνουν και κάνουν την παλίρροια να φουσκώνει, γιατί πολύ απλά η πόλη τότε δακρύζει. Η Βενετία κλαίει και οδυρεται για τα βάσανα αθώων και ενόχων. Η ιδιόρυθμη Ελιζαμπέτα, ο λατρης των ανεκτίμητων αξίας χειρογράφων Ρωμανός και η σκληρή Σινιόρα συνθέτουν το παζλ των προσώπων που απαρτίζουν αυτό το μυθιστόρημα. Κάθε ήρωας και μία ιστορία, που συνδέει όλα τα πρόσωπα μεταξύ τους.
   Η συγγραφέας κατορθώνει να "χτίσει" σαν σωστός οικοδόμος βήμα βήμα χαρακτήρες με γερά θεμέλια. Πρόσωπα ιδιαίτερα αλλα ταυτόχρονα υπαρκτά. Όλα δέσμια ενός παρελθόντος που πονά αλλα και εξαγνίζει τον πόνο. Μετά τη θλίψη, τον καημό και την ατέρμονη στεναχώρια ακολουθει η ανάταση. Άλλωστε ότι αξίζει πονά και είναι δύσκολο. 
   Ήρωες που παλεύουν ανάμεσα στη λογική και στο συναίσθημα. Πάλη αμφίρροπη. Με νικητές, ηττημένους και απώλειες. Απώλειες που στοιχειώνουν. Όμως πάντα η εγκατάλειψη που πιστεύουμε πως βιώσαμε έχει αιτία. Μπορεί η εγκατάλειψη να συνέβη για λόγους που στο μεγάλο πόνο δε κατανοούμε. Όμως, μετά από καιρό συναισθανόμαστε. Αφουγκραζόμαστε όσους μας πίκραναν, γιατί είχαν και αυτοί το δικό τους φορτίο να σηκώσουν. 
   Με φόντο την ερωτική Βενετία η συγγραφέας στήνει με επιδεξιότητα ένα μωσαικό χαρακτηρων με πάθη και λάθη. Μια πλοκή που καθηλώνει ως το τέλος γιατί οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη. Η γραφή της λυρική και ολοζώντανη ορθώνεται μπροστά σου κάνοντας σε να νιώθεις κάτοικος, της πολής που δακρύζει. Σεργιανίζεις στα σοκάκια χέρι με χέρι με τους ήρωες που έγιναν φίλοι σου είτε τους συμπόνεσες είτε σε εκνεύρισαν. 
   Είναι από τα λίγα μυθιστορηματα που αναφωνησα στο τέλος πως μετά από χρονια θα διάβαζα ξανα. Όχι μόνο για την πρωτοτυπη σφιχτοδεμένη πλοκή αλλά πολύ για την γραφή του και τους θησαυρούς του. Η Βοικου παραθέτει παράλληλα αποσπάσματα από έργα σταθμούς στην παγκόσμια λογοτεχνία που τα δένει αριστοτεχνικά με την πλοκή κάθε κεφαλαίου . 
   Αν το βιβλίο αυτό σας φλερτάρει, μη του πείτε όχι. Ξεκινήστε ένα ταξίδι μαζί του στη Βενετία και να θυμάστε πως θα θέλετε να μείνετε εκεί. Πλάι στην Ιρένε... ένα παιδι που μεγαλώνει σαν ενήλικας αλλά με στάλες ρομαντισμού, αγάπης και σοφίας.. όταν βρέχει αγάπη, δεν κρατάμε ομπρέλα άλλωστε. Ας βραχούμε. Αυτες οι βροχές μυρίζουν ανάσταση. Θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα.






Λίγα λόγια
«Λυπάμαι… Τα βιβλία με άρωμα ευτυχίας είναι σπάνια. Ο σινιόρε Φραντσέσκο λέει πως είναι τόσο σπάνια που πρέπει να πληρώσεις μια περιουσία για να τα αγοράσεις. Εγώ, πάλι, λέω πως, για να σου αποκαλυφθεί ένα βιβλίο ευτυχίας, πρέπει πρώτα να έχεις περάσει από όλα τα αρώματα. Να διαβάσεις πολλά… αλλιώς πώς θα καταλάβεις πως αυτό που κρατάς είναι ευτυχία;»  

Βενετία. Ένα βιβλιοπωλείο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ένα βιβλιοπωλείο όπου επιλέγεις βιβλία με βάση το άρωμα που αναδίνουν και με τη βοήθεια της μικρής Ιρένε, που δεν ξέρει να διαβάζει. Ένας κόσμος σαγηνευτικός, από αμέτρητες εκδόσεις, σπάνιες και νέες, που τις παραδίδει τα μεσάνυχτα ένας μαυροφορεμένος άντρας με τη γόνδολά του. Ο Ρωμανός, ο Έλληνας με το αιρετικό αίμα, κυνηγάει με πάθος παλιά χειρόγραφα και περγαμηνές, ενώ παρασύρει σ’ έναν καταστροφικό έρωτα την όμορφη Ελιζαμπέτα. Πίσω από τις μισάνοιχτες γρίλιες ενός διάσημου πορνείου, η Σινιόρα κινεί αόρατα τα νήματα και επεμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων. 

Όταν η παλίρροια πλησιάζει και το νερό στη λιμνοθάλασσα φουσκώνει, η πόλη δακρύζει για να ξεπλύνει μια μεγάλη αμαρτία που βαραίνει στις πλάτες ενόχων και αθώων. 

Ένα μυθιστόρημα-εξερεύνηση στον μυστηριώδη κόσμο των ανθρώπινων σχέσεων με φόντο την ατμοσφαιρική και ερωτική Βενετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου