Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

AΠΟΨΗ για το βιβλίο "Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ" της Εύης Δουργούτη, εκδόσεις ΠΝΟΗ, με την ματιά της Flora Sorotou Matte

Ένα βιβλίο που διαπραγματεύεται ένα κοινωνικό θέμα αυτό που αναφέρεται στο τι συμβαίνει,όταν οι πράξεις,εξαρτώνται από το τι λέει ο κόσμος.
Η Μαρίκα και ο Σταμάτης είναι ένα αγαπημένο και ευτυχισμένο ζευγάρι,αν και είναι φτωχοί και αγωνίζονται ολημερίς,να συντηρήσουν την οικογένειά τους.Έχουν τέσσερα κορίτσια,την Άννα,την Λαμπρινή,την Παρασκευή και την Βαρβάρα.
Η Βαρβάρα,είναι η μικρότερη κόρη,που αν και η Μαρίκα ήθελε να την ρήξει όταν ήταν έγκυος,την γέννησε γιατί είχε την ελπίδα να είναι αγόρι,για να δώσει χαρά στον αγαπημένο της άντρα.
Τα τρία πρώτα κορίτσια,είναι ήσυχα και υπάκουα,όμως η μικρή,από την πολλή αγάπη που εισπράτει από τις αδελφές της,την γιαγιά της και τον πατέρα της,γίνεται ένα κορίτσι ελεύθερο και κακομαθημένο για την μητέρα της,με την οποία συνεχώς μαλώνουν.
Οι πράξεις της Βαρβάρας,είναι αντίθετες με τα θέλω της μάνας της και το αποτέλεσμα είναι,η μάνα να πάρει αποφάσεις για την ζωή της Βαρβάρας,κρυφά από τον άντρα της τον Σταμάτη,πιστεύοντας ότι έτσι θα κλείσει τα στόματα των συγχωριανών της.
Η Μαρίκα φτάνει πια σε ηλικία 90 ετών,μόνη στο χωριό της ,να την βαραίνουν εκτός από τα χρόνια της και πολλές ενοχές για τις ενέργειές της.
Η Ευτυχία είναι η εγγονή της,που απογοητευμένη από την ζωή της αποφασίζει να πάει στο χωριό στην γιαγιά της την Μαρίκα,για να συνέλθει και να φτιάξει την ζωή της από την αρχή.Την ίδια στιγμή,μια άλλη κοπέλα,η Γεωργία,που είναι υιοθετημένη,φτάνει στο χωριό για να μάθει για τους βιολογικούς της γονείς.
Οι εξελίξεις ραγδαίες και όπως λέει στο οπισθόφυλλο:<<Η Ευτυχία, πληγωμένη και απογοητευμένη, στην προσπάθειά της να μαζέψει δυνάμεις και να ξαναχτίσει τη ζωή της σε νέα θεμέλια, καταφεύγει στο ακριτικό χωριό της γιαγιάς της. Την ίδια στιγμή, η Γεωργία φτάνει στο χωριό αναζητώντας τη βιολογική της οικογένεια και ψάχνοντας απαντήσεις για το παρελθόν.
Η μοίρα τις οδηγεί ταυτόχρονα στο κατώφλι μιας ηλικιωμένης γυναίκας, λαβωμένης από τα χτυπήματα της ζωής. Η αποκάλυψη των μυστικών που ταλανίζουν την ψυχή της είναι μονόδρομος. Το πέπλο της πλάνης με το οποίο είναι καλυμμένες οι ζωές των δυο νεαρών γυναικών πέφτει, και η αλήθεια τις φέρνει αντιμέτωπες με μια σκληρή πραγματικότητα.
Γύρω τους μια φωτιά, η ίδια που σημάδεψε τις ζωές τους στο ξεκίνημά τους. Παραμονεύει απειλητική, έτοιμη να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο που ξεκίνησε πριν από καιρό: να χορέψει τον τελευταίο της χορό. Θα καταφέρουν οι τρεις γυναίκες να τα βάλουν μαζί της και να βγουν νικήτριες από την άνιση μάχη;>>
H συγγραφέας Εύη Δουργούτη έγραψε ένα υπέροχο μυθιστόρημα,με όμορφη απλή γραφή κατανοητή,και γεμάτη εικόνες που σε κάνουν να μπεις και συ στην ιστορία.Αν και είναι το πρώτο της μυθιστόρημα είναι γραμμένο πολύ όμορφα.Η πλοκή είναι συγκλονιστική και οι ανατροπές συνεχόμενες και σε κάνουν να μη θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου.Ομολογώ πως ξεκίνησα το διάβασμα και από την πρώτη στιγμή με συνεπήρε και δεν δεν το άφησα από τα χέρια μου εάν δεν τελείωνε.
Η Εύη Δοργούη με το πρώτο της βιβλίο έδειξε πως ήλθε για να μείνει στον χώρο της λογοτεχνίας.Πιστεύω,πως έχει μέλλον σ αυτόν τον χώρο και ότι θα μας δώσει εξαιρετικά βιβλία.Το συστήνω φυσικά σε όλους,γιατί μόνο θετικά θα εισπράξουν με την ανάγνωσή του,εκτός από ένα μαγευτικό ταξίδι.
Πάντα επιτυχίες!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου