Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΤΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ", ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

  Η Ελ.Αλεξίου προδίδεται από την καλύτερη της φίλη και τον άντρα της όταν διαπιστώνει πως έχουν κρυφό δεσμό για χρόνια και η ίδια δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό. Πικραίνεται δε ακόμα περισσότερο όταν μαθαίνει πως ο σύζυγος της την παντρεύτηκε για τα λεφτά του πατέρα της. Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις της η ζωή της αλλάζει πορεία εντελώς. Θα καταρρεύσουν όσα γνώριζε σαν αμμώδης πυργίσκος. Θάνατοι, νέα δεδομένα και ένας σκληρός και αμείλικτος διώκτης θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για την Έλενα. Θα πληγωθεί βάναυσα. Θα υποφέρει. Θα τα καταφέρει άραγε ποτέ να σταθεί στα πόδια της; Θα κατορθώσει να εμπιστευτεί ξανά τους άλλους; Ποιος ευθύνεται και γιατί μπήκε στο μάτι του κυκλώνα; 

    Η Ελ .Μεταξά στο πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα έκανε μια αξιοπρεπή εμφάνιση. Δε φανταζόμουν πως μια λιτή περίληψη στο οπισθόφυλλο θα έκρυβε αδιάκοπες εξελίξεις και ασταμάτητη δράση . Δε σε προιδεάζει ούτε στο ελάχιστο για όσα θα παρακολουθείς εκστασιασμένος και έκπληκτος. Η Μεταξά έστησε μαεστρικά μια υπόθεση γεμάτη μυστήριο και αγωνία. Βήμα βήμα οι ήρωες ψυχογραφούνται και η σφιχτοδεμένη πλοκή παίρνει σάρκα και οστά αβίαστα . Διαβάζοντας το η αδρεναλίνη σου χτυπά κόκκινο . Για ούτε μια στιγμή δε βαριέσαι αναγνωστικά. Θα μπορούσε άνετα να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. 

   Επίσης, στα θετικά στοιχεία του βιβλίου είναι η γραφή. Ο λόγος ρέει με άνεση και η Μεταξά τον χειρίζεται άψογα. Οι ολοζώντανες περιγραφές της κόβουν την ανάσα. Είναι από τα μυθιστορήματα που δεν αφήνεις εύκολα από τα χέρια σου , γιατί καθηλώνει με τις ανατροπές και τις εξελίξεις. 

   Βέβαια, χωρίς να θέλω να το αδικήσω, σχετικά νωρίς αντιλήφθηκα το δολοφόνο. Αυτό ωστόσο αν και με ξένισε, δε μου μείωσε την ευχαρίστηση μου καθώς ρουφούσα τις σελίδες του αδηφάγα. Είναι ο ορισμός του page turner . Επιπλέον, στα τρωτά του σημεία θέλω να υποδείξω ,χωρίς να θέλω να προδώσω μυστικά της πλοκής ,πως σε δυο τρία σημεία που είχαν να κάνουν με κινήσεις και πράξεις των πρωταγωνιστών , η προσέγγιση ήταν επιφανειακή και δεν πρόδιδε αληθοφάνεια. Ωστόσο, συνολικά ήταν μια αξιόλογη προσπάθεια από μία πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα που διαβάζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης θα καρδιοχτυπά και θα περάσει ευχάριστα το χρόνο του. 

   Βαθμολογία :8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου